Σάββατο, 27/04/2024 | 15:18

Η τραγωδία πίσω από το Poltergeist: Η πρωταγωνίστρια πέθανε σε ηλικία 12 ετών

606 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/11/2023, 1:44 μμ | 0 σχόλια

Η Χίδερ Ο’Ρουρκ πρωταγωνίστησε και στις τρεις ταινίες. Πέθανε ξαφνικά πριν καν κυκλοφορήσει το τρίτο φιλμ

To 1982 το κινηματογραφικό κοινό γέμιζε τις αίθουσες για να τρομάξει από το «Poltergeist». Η ταινία, η οποία βασίστηκε σε ιδέα του Στίβεν Σπίλμπεργκ και τη σκηνοθέτησε ο Τόμπι Χούπερ, εξελίχθηκε σε cult φαινόμενο και τελικά σε franchise. Το «Poltergeist» (φάντασμα) αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας της οποίας το σπίτι στοιχειώνουν μοχθηρές οντότητες και απαγάγουν την μικρότερη κόρη. Τον συγκεκριμένο ρόλο ενσάρκωσε η Χίδερ Ο’Ρουρκ της οποίας η τραγική ιστορία συνέβαλε τα μέγιστα τον μύθο του φιλμ. Με το «Poltergeist» να μεταφέρει πλέον σε τηλεοπτική σειρά η τραγωδία της 12χρονης Χίδερ επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η συνάντηση με τον Σπίλμπεργκ

Γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1975 και είχε μια μεγαλύτερη αδελφή την Τάμι (η οποία επίσης ασχολήθηκε με την υποκριτική). Οι γονείς της χώρισαν το 1981 και έμεινε με την μητέρα της, Καθλίν. Το 1984 η μητέρα της παντρεύτηκε έναν οδηγό φορτηγού και μετακόμισαν στο Άναχαϊμ στην Καλιφόρνια όπου ζούσαν σε τροχόσπιτο.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει μιλήσει για το πώς ανακάλυψε την Χίδερ: «Έψαχνα για την ταινία ένα όμορφο μικρό κορίτσι, ένα παιδί που θα ήταν το όνειρο κάθε μητέρας. Την είδα στο εστιατόριο της MGM. Έτρωγε μεσημεριανό μαζί με την μητέρα της και την αδελφή της η οποία εκείνη την περίοδο συμμετείχε στην ταινία «Pennies from Heaven». Τις πλησίασα και προσέφερα στην Χίδερ τον ρόλο για τον Poltergeist. Υπογράψαμε την επόμενη μέρα». Αρχικά για τον ρόλο είχε επιλεχθεί η Ντρου Μπράριμορ η οποία όμως τελικά έπαιξε στο «Ε.Τ.».

H Χίδερ ενσάρκωσε την Κάρολ Αν Φρίλινγκ, τη μικρή κόρη της οικογένειας, η οποία γίνεται στόχος των… Poltergeist. Τα γυρίσματα ήταν απαιτητικά και το σενάριο πολύ τρομακτικό για ένα παιδί. Σε κάποιες σκηνές χρησιμοποιήθηκε αντικαταστάτρια καθώς η Χίδερ ήταν πολύ τρομαγμένη.

Ο ρόλος της είναι ο πλέον χαρακτηριστικός στο φιλμ όπως και η ατάκα της «They ‘re here». Στη Χίδερ απονεμήθηκε το «Young Artist Award» με τους κριτικούς να γράφουν ότι είχε πολύ μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της ταινίας.

Μετά το «Poltergeist» δέχθηκε δεκάδες προτάσεις και συμμετείχε σε τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1986 ενσάρκωσε και πάλι την Κάρολ Αν Φρίλινγκ στο δεύτερο «Poltergeist» το οποίο ήταν επίσης επιτυχημένο. Συμφώνησε να παίξει και σε τρίτο φιλμ.

Η ασθένεια και το τέλος

Στις αρχές του 1987 η Χίδερ νοσηλεύτηκε με λαμβίαση, μια λοίμωξη που έπαθε αφού ήπιε νερό από το πηγάδι που υπήρχε στο σπίτι της οικογένειας. Στο νοσοκομείο οι εξετάσεις έδειξαν ότι πάσχει και από την νόσο του Κρον. Χρειάστηκε να κάνει ενέσεις κορτιζόνης με αποτέλεσμα το πρόσωπο της να πρηστεί. Παρ’ όλα αυτά συνέχισε να συμμετέχει στα γυρίσματα του «Poltergeist III»

Στις 31 Ιανουαρίου 1988 παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Το πρωί της επόμενης μέρας κατέρρευσε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Κατά τη διαδρομή υπέστη καρδιακή ανακοπή αλλά οι νοσηλευτές κατάφεραν να την επαναφέρουν.

Στο νοσοκομείο οι γιατροί εντόπισαν εντερική στένωση και την έβαλαν άμεσα στο χειρουργείο. Μετά την επέμβαση υπέστη και νέα καρδιακή ανακοπή. Για πάνω από μισή ώρα προσπάθησαν να την επαναφέρουν αλλά στις 14:53 της 1ης Φεβρουαρίου 1988 η Χίδερ έχασε οριστικά τη μάχη. Ήταν μόλις 12 ετών. Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι τον θάνατο της προκάλεσε η εντερική στένωση που δημιούργησε σηπτικό σοκ.

Η ξαφνική της κατάρρευση και ο θάνατος προκάλεσε ερωτηματικά στην ιατρική κοινότητα που χαρακτήρισε την περίπτωση της ιδιαίτερα ασυνήθιστη. «Είναι σίγουρα κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Σε μια τέτοια κατάσταση θα περίμενα να αντιμετωπίζει πολλές πεπτικές δυσκολίες σε όλη της τη ζωή και να μην εμφανίσει το πρόβλημα τόσο ξαφνικά. Είναι βέβαια πιθανό η συγγενής στένωση του εντέρου να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο χωρίς συμπτώματα εάν μια λοίμωξη προκαλούσε ρήξη του εντέρου» ανέφερε ο Ντάνιελ Χολάντερ, γαστρεντερολόγος σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια.

Η κηδεία της Χίδερ έγινε στις 5 Φεβρουαρίου 1988 στο Λος Άντζελες. Το «Poltergeist III» κυκλοφόρησε τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο της.

ΠΗΓΗ-φώτος: janus.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα