Σάββατο, 27/04/2024 | 15:42

Διεύρυνση συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Γαλλικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα

318 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/11/2023, 1:16 μμ | 0 σχόλια

Κατεξοχήν παραγωγική αναδεικνύεται η πρόσφατη επίσκεψη της Πρυτάνεως κ. Άννας Μπατιστάτου στη Γαλλία, καθώς οι συνεργασίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τα γαλλικά πανεπιστήμια, αλλά και μία σειρά φορέων και προσωπικοτήτων της Γαλλίας, αναθερμαίνονται και διευρύνονται, προάγοντας τη δυναμική και την καινοτομία των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο των επαφών που είχε η Πρύτανης, καλλιεργήθηκε ο εμπλουτισμός και η εμβάθυνση των σχέσεων με το γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο Sorbonne Université, που είναι ένας από τους παλαιότερους και επιφανέστερους εταίρους στο πρόγραμμα Erasmus, αλλά και το Université Clermont-Auvergne, που είναι ο προνομιούχος εταίρος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της συμμαχίας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, με το οποίο το Πανεπιστήμιο συνδέεται με Πρωτόκολλο Συνεργασίας, πλέον των υπαρχουσών διμερών συμβάσεων Erasmus. 

 

Κοινά ερευνητικά προγράμματα

Κατά τις συναντήσεις και συνεργασίες που είχε η κ. Άννα Μπατιστάτου, η οποία συνοδευόταν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευρύνθηκε η συνεργασία, αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των μετακινούμενων φοιτητών/τριών, τη δρομολόγηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, τη διερεύνηση συγκρότησης κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά και την κοινή διαχείριση φοιτητικής πρακτικής άσκησης.

 

Σύνδεση με προβεβλημένα κέντρα φιλοσοφικής έρευνας

Αξίζει να αναφερθεί ότι την 1η Νοεμβρίου αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η κ. Anca Vasiliu, διεθνούς κύρους φιλόσοφος, βραβευμένη με το Grand Prix de Philosophie της Γαλλικής Ακαδημίας και με τον Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής. Η αναγόρευση αυτή συμβάλλει στον εγκαινιασμό μιας επιστημονικής συνεργασίας, που άρχισε πριν τρεις δεκαετίες, όταν στα πρώτα ακαδημαϊκά της βήματα η κ. Vasiliu μετέβη από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια. Αποτέλεσμα είναι η σύνδεση της Φιλοσοφικής Σχολής με ένα από τα πιο προβεβλημένα κέντρα φιλοσοφικής έρευνας διεθνώς. Με αφορμή τη συγκεκριμένη αναγόρευση, αλλά και με δεδομένο ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεργάζεται με το Γαλλικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε την Πρυτανεία ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος στη  Θεσσαλονίκη κ. Jean-Luc Lavaud, συνοδευόμενος από την μορφωτική ακόλουθο κ. Carole Perretto. Η συνάντηση με την Πρύτανη διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

 

Οργάνωση γαλλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος

Μία σημαντική εξέλιξη είναι επίσης η έναρξη δύο διπλών διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία με γαλλόφωνα Ιδρύματα, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών με το Université Clermont-Auvergne, και στο Τμήμα Φυσικής με το Université de Louvain. Επιπλέον δρομολογήθηκε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – CNRS (funding Hubert Curien Partnerships). Επιπροσθέτως και αναφορικά με τη συνέργεια με το Κέντρο Φιλοσοφίας Léon Robin της Σορβόννης, αποφασίστηκε η οργάνωση ενός συνεδρίου για την αρχαία και μεσαιωνική φιλοσοφία εντός του 2024, αλλά και η οργάνωση γαλλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.

 

Νέα πιλοτικά προγράμματα ερευνών

Μεταξύ των αποτελεσμάτων της επίσκεψης συγκαταλέγεται και η διοργάνωση τριών πιλοτικών προγραμμάτων BIP (Blended Intensive Program) σε τριμερή συνέργεια με το Université Clermont-Auvergne και το Ovidius University of Constanta, ενώ συνεχίζεται σταθερά και δυναμικά η συμμετοχή των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη διαδικασία ανάδειξης του λογοτεχνικού Βραβείου Goncourt Ελλάδος.

 

Συνεργασία με το γαλλικό τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου

Τέλος, την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la  Presse  Européenne, Paris), στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο  Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, και στο οποίο παραβρέθηκε και μίλησε η Πρύτανης. Η συνεργασία με το Club de la Presse Européenne του Παρισιού συντελεί στην επίτευξη της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο επίπεδο της επικοινωνίας, αλλά και της σύνδεσής του με ευρωπαϊκά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης. 

 

Δήλωση της Πρυτάνεως

Όπως δήλωσε η Πρύτανης, κ. Άννα Μπατιστάτου τα οφέλη της συγκεκριμένης επίσκεψης και επαφών στη Γαλλία καθώς και μία σειρά πρωτοβουλιών και συναντήσεων είναι πολλαπλώς σημαντικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Είναι στρατηγική μας  προτεραιότητα  η αξιοποίηση  όλων των ευκαιριών  για συμμετοχή  σε διεθνή δίκτυα που φέρνουν στρατηγικές συμμαχίες, πρόσθετους πόρους, διεύρυνση της έρευνας,  διάχυση των αποτελεσμάτων και προβολή των επιτευγμάτων κάθε ακαδημαϊκής μονάδας. Καταρχήν, αυξάνονται οι επιλογές των φοιτητών/τριών για μετακινήσεις Erasmus με σκοπό τις σπουδές ή την πρακτική άσκηση, ενώ η  αύξηση του αριθμού των μετακινούμενων φοιτητών/τριών είναι πλέον γεγονός. Οι συνέργειες που αφορούν στα διπλά διδακτορικά, τα διπλά Master, το Erasmus Mundus, και τα Blended Intensive Programs προάγουν τη δυναμική και την καινοτομία των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιπλέον, είναι εφικτή η διεκδίκηση στοχευμένων υποτροφιών έρευνας από το Campus France και την Agence Universitaire de Francophonie, καθώς και η προαγωγή της πολυγλωσσίας, που αποτελεί θεμελιώδη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα