Δευτέρα, 17/06/2024 | 03:42

Επίδομα θέρμανσης και για το ρεύμα σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά

501 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/11/2023, 3:35 μμ | 0 σχόλια

Σε όσους πολίτες είναι ενεργειακά κι όχι κοινωνικά ευάλωτοι -περίπου 1,2 εκατομμύρια- πρόκειται να δοθεί η έκτακτη ενίσχυση με μέγιστο ποσό το τρίμηνο τα 480 ευρώ, είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τεράστιο αριθμό καταναλωτών οι οποίοι πλέον είναι περίπου οι μισοί του συνόλου των καταναλωτών.

Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Ιανουάριο. Θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Παράλληλα θα συνεχίσουν οι ενισχύσεις για τους κοινωνικά ευάλωτους. Όσον αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αυτά θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά.

«Η ενίσχυση θα είναι 60 ευρώ το μήνα ισόποση με το επίδομα θέρμανσης και το συνολικό κόστος είναι 120 εκατομμύρια. Ελάχιστο ποσό το τρίμηνο είναι τα 45 ευρώ και μέγιστο τα 480. Όσοι κάνουν την αίτηση θα βλέπουν την ενίσχυση στους αντίστοιχους λογαριασμούς κατανάλωσης ως έκπτωση, αφού δεν πρόκειται για προκαταβολή», είπε ο υπουργός Ενέργειας. Την τελική εκκαθάριση θα την κάνουν οι πάροχοι, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ισχύουν τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσων είναι σε κοινωνικό τιμολόγιο, Α, Β και Γ, πρόσθεσε.

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1.1.2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν, θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Νέο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες

Πρόκειται για Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Γ με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. Η έκπτωση θα είναι τουλάχιστον 100 ευρώ τη μεγαβατώρα και δεν θα ισχύουν περιουσιακά κριτήρια. Η αίτηση ένταξης γίνεται μέσω της πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ και περιλαμβάνονται και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Φυλάκιση και πρόστιμα για τις ρευματοκλοπές

«Εντοπίστηκαν 13.000 παραβάσεις και προφανώς είναι επί 10- 20 οι συνολικοί εμπλεκόμενοι. Το 25% είναι άνω των 10.000 δηλαδή μιλάμε για μαζικές ρευματοκλοπές από επιχειρήσεις και η παρέμβαση είναι σε 4 επίπεδα». Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη πλέον θα επιβάλλεται και ποινή φυλάκισης και πρόστιμο ενώ ισχύουν πειθαρχικά μέτρα για προσωρινή αναστολή λειτουργίας επιχείρησης. Σχετικά με συνεργούς ηλεκτρολόγους προβλέπεται προσωρινή η μόνιμη αφαίρεση άδειας. Όλα α πρόστιμα εμπίπτουν στον Κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Οι κατηγορίες των τιμολογίων

Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.

Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα, που είναι τα «δυναμικά» τιμολόγια.

Κυμαινόμενα τιμολόγια είναι τα κίτρινα με τα exposed να έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα