Κυριακή, 28/04/2024 | 21:46

Ο Μωριάς τίμησε το Ζάλογγο σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Καμαρίνας

2525 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/10/2023, 2:14 μμ | 0 σχόλια
Η αυτοθυσία των Γυναικών του Ζαλόγγου τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος και είχε ως τίτλο : “Ο Μωριάς τιμά το Ζάλογγο”.
Οι συμμετέχοντες σύλλογοι Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν χορώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης, Πολιτιστικός Σύλλογος Καναλίου και Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου πορεύθηκαν συνοδεία κρουστών από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρεβέζης από την εκκλησία του Ταξιάρχη στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου.
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί από φορείς αλλά και απογόνους ιστορικών οικογενειών του Σουλίου, ενώ διαβάστηκε η έκθεση του μαθητή της Β’ τάξης του 1ου Λυκείου Πρέβεζας Απόστολου Στύλου ο οποίος πρώτευσε σε σχετικό διαγωνισμό.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και παρουσίαση του χορού του Ζαλόγγου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καναλίου Πρεβέζης και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ το υπόλοιπο τελετουργικό της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Καμαρίνας με τις βραβεύσεις των υπολοίπων μαθητών που βραβεύτηκαν σε έκθεση με θέμα το Ζάλογγο καθώς και την έκθεση των έργων ζωγραφικής των μαθητών της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν μόνιμο έκθεμα του Λαογραφικού Μουσείου Καμαρίνας.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης που διοργανώθηκε αποκλειστικά από την κοινότητα υπογραμμίζοντας ότι οι Σουλιώτισσες πέφτοντας στο γκρεμό έγιναν αιώνιο σύμβολο αυτοθυσίας για την ελευθερία και σημείωσε ότι στόχος είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση να λάβει την αίγλη που της αξίζει.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους «Μωραΐτες εν χορώ» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καναλίου και παραδοσιακό γλέντι με τους Άγγελο Σταθόπουλο καί Βαγγέλη Μπάρκα στο κλαρίνο, Γιώργο Καψάλη, Παναγιώτη Πάνου, Θοδωρή Ράπτη και Ανδρέα Τζίμα στο τραγούδι.
Στην εκδήλωση που συντόνισε η εκπαιδευτικός Πέπη Κατωγιάννη παρέστησαν εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς, πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και φορέων, ενώ χαιρετισμό έστειλε και ο βουλευτής Πρέβεζας Σπύρος Κυριάκης.
Φωτό Νίκος Παπαλέξης

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα