Δευτέρα, 29/04/2024 | 20:52

“Νέα Πορεία”: Το Θεσπρωτικό έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης

368 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/10/2023, 11:07 μμ | 0 σχόλια

 

Με μία μεγαλειώδη συγκέντρωση το Θεσπρωτικό έδωσε απόψε ψήφο εμπιστοσύνης στη «Νέα Πορεία» και τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Καλαντζή

 

Μία εμπιστοσύνη η οποία όπως ανέφερε και κατά την προεκλογική του ομιλία ο Δήμαρχος Ζηρού είναι οικοδομημένη σε στέρεες βάσεις και όχι σε κούφια και ψεύτικα λόγια.

Ο κ. Καλαντζής κάλεσε τους κατοίκους που είχαν κατακλύσει το κέντρο της πόλης σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έγιναν ποτέ στο Θεσπρωτικό, να δώσουν την Κυριακή μία μεγάλη νίκη στην παράταξη, μία νίκη της νέας γενιάς και ολόκληρου του Δήμου Ζηρού. 

Αφού αναφέρθηκε σε μία σειρά από θετικά που έγιναν στο Θεσπρωτικό αλλά και σ ολόκληρη την Λάκκα ο Δήμαρχος Ζηρού, σημείωσε: «Σας κοιτάζουμε λοιπόν στα μάτια, γιατί τα αποτελέσματα της δουλειάς μας  για την περιοχή μας είναι συγκεκριμένα και ας βολεύει κάποιους να λένε το αντίθετο.

Διότι εμείς κάνουμε πράγματα για τον τόπο μας. Ιδρύουμε και λειτουργούμε Δομές στο Θεσπρωτικό με πιο πρόσφατη την ίδρυση και λειτουργία του ΚΑΠΗ. 

Ωριμάζουμε μελέτες, διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις και υλοποιούμε έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας!

Θα επικεντρωθώ σήμερα κατά κύριο λόγο στη Δημοτική Ενότητα Θεσπρωτικού και επιγραμματικά σας αναφέρω: 

Αποχέτευση: 

Στο Θεσπρωτικό μελετήσαμε, αδειοδοτήσαμε, δημοπρατήσαμε και κατασκευάσαμε το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, που χρόνιζε στα συρτάρια των άλυτων προβλημάτων της περιοχής, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και λύνοντας  ένα τεράστιο πρόβλημα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής. Απομένει η σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό Λούρου. 

 

Ύδρευση: 

Από την πρώτη στιγμή επικεντρώσαμε τις  προσπάθειες μας στα δαιδαλώδη προβλήματα ύδρευσης. 

Ολοκληρώσαμε το έργο αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης και περιορισμού διαρροών, μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος  τηλεμετρίας.

Αντικαταστήσαμε  το δίκτυο ύδρευσης των Παπαδάτων,  τμήματα του δικτύου ύδρευσης σε όσες περιοχές υπήρχε ανάγκη π.χ. στα  Μελιανά,   στο  Νικολίτσι, στον Γαλατά, στο Πολυστάφυλο. 

Και αφού επιλύσαμε τα βασικά προβλήματα, εντάξαμε στο Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ το έργο εκσυγχρονισμού  και ενεργειακής αναβάθμισης όλων  των αντλιοστασίων του Δήμου. 

Αντιπλημμυρικά –Αντιπυρικά 

Στην Τύργια, κατασκευάζουμε ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατ. Ευρώ., ώστε ο οικισμός να μην  πλημμυρίζει και οι κάτοικοι να  αισθάνονται ασφαλείς.

Είναι ένα από τα λίγα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται σε όλη την Ήπειρο. 

Υλοποιούμε το μεγάλο δασικό έργο για την Προστασία και Ανάδειξη του Δημοσίου Δάσους Θεσπρωτικού προϋπολογισμού 498.500€ με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της αντιπυρικής προστασίας του περιαστικού δάσους με αντικειμενικό σκοπό την προστασία τόσο της πόλης όσο και των δασικών εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής.

Τα έργο περιλαμβάνει διανοίξεις οδών και μονοπατιών, καθαρισμούς, κλαδεύσεις, σήμανση, τοποθέτηση δεξαμενών και πυροσβεστικούς κρουνούς. Επιπλέον θα κατασκευαστούν και πυροφυλάκια για την επιτήρηση των περιοχών.

Έχει εγκατασταθεί ήδη ο εργολάβος. 

 

Οδοποιία

Κατασκευάζουμε το έργο Βελτίωση  οδοποιίας  εντός  του  αναδασμού  Μπόϊδας – Μαυρής  από  οικισμό της Τύργιας  έως  τη Ρωμιά, συνολικού μήκους περίπου 12χιλιομέτρων.

Πραγματοποιήσαμε ασφαλτοστρώσεις   και τσιμεντοστρώσεις  σε οδούς και βελτιώσαμε την οδική ασφάλεια. 

Ακόμη υλοποιήσαμε ένα μεγάλο μέρος ασφαλτοστρώσεων στους δρόμους που οδηγούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. 

Έχουμε ήδη προγραμματίσει μετά την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης τις αποκαταστάσεις στις οδούς.

 

Αναπλάσεις –Δημοτικά Κτίρια

Ένα από τα πιο ωραία έργα που εκτελέσαμε και ήμαστε υπερήφανοι για αυτό, είναι η ανακαίνιση του πετρόκτιστου Δημοτικού Σχολείου. Ένα εμβληματικό κτίριο με υψηλή αρχιτεκτονική σημασία το ανακαινίσαμε και το αναβαθμίσαμε ενεργειακά. 

Εκεί μεταφέραμε τις υπηρεσίες του Δήμου και απέκτησε ζωή.

Ξεκίνησε τις προηγούμενες  μέρες το έργο ανάπλασης στο πάρκινγκ πλησίον του γηπέδου και του δημοτικού Σχολείου που αφορά  κυρίως στην ασφαλή κίνηση των πεζών και τη βελτίωση του υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου στάθμευσης οχημάτων.

Θα έχει οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης για μεγάλα οχήματα και ΙΧ. 

Με τη διάνοιξη του τμήματος του περιφερειακού δρόμου κάνουμε αποχαρακτηρισμό του επαρχιακής οδού που διέρχεται μέσα από την πόλη, αυτού εδώ του δρόμου δηλαδή και προχωράμε στην κατασκευή της Πλατείας.

Ποτέ δεν βγάλαμε από τον σχεδιασμό μας την Πλατεία του Θεσπρωτικού.

Η ανάπλαση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα σε πείσμα όσων μας ‘φρέναραν’.

Να ξέρετε ότι όσοι κινήθηκαν νομικά εναντίον μας και μας πήγαν στα δικαστήρια, όπου φυσικά δικαιωθήκαμε, είναι σήμερα στον συνδυασμό του κ. Ζυγούρη και μας αντιπολιτεύονται.

Αυτοί έρχονται και σας λένε ότι θα πάνε τον Δήμο μπροστά… 

Απλά σας το θυμίζω για να βλέπετε τις διαφορές μας.

Εμείς σχεδιάζουμε, διεκδικούμε υλοποιούμε και προσπαθούμε ν’ αναβαθμίσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας και οι άλλοι κοιτάζουν πως θα βάλλουν ‘τρικλοποδιές’. 

 

Ποιότητα ζωής 

Μεγάλο βάρος ρίχνουμε στην καθημερινότητα την οποία διαρκώς βελτιώνουμε. 

Θα διαπιστώνεται κι εσείς ότι το επίπεδο της καθαριότητας, είναι πλέον σε ικανοποιητικό επίπεδο.  

Εάν παρατηρούνται περιστασιακά κάποια μικροπροβλήματα, είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε. 

Προμηθευτήκαμε νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας απορριμματοφόρα, μηχανήματα έργου και οχήματα και νέους κάδους απορριμμάτων 

Τοποθετήσαμε τέσσερις υπόγειους κάδους στο Θεσπρωτικό. 

Υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών στα Σχολεία με μεγάλη επιτυχία και επιβραβεύουμε την απόδοση των σχολείων (follow green)

Προσθέσαμε νέο ρεύμα συλλογής ρούχων και υποδημάτων με μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες.

Βελτιώσαμε  τις αθλητικές εγκαταστάσεις στον αθλότοπο και στο Δημοτικό Γήπεδο, τοποθετήσαμε υπαίθρια όργανα άθλησης και κατασκεύασαμε μεταλλικό στέγαστρο στις κερκίδες του γηπέδου. 

Πραγματοποιήσαμε συντηρήσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια και τους Παιδικούς Σταθμούς.

Συντηρήσαμε και κατασκευάσαμε 25 Παιδικές χαρές συνολικά στον Δήμο.

 Ιδρύσαμε το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για το οποίο δηλώνουμε υπερήφανοι. Το κέντρο μας  «Η Παιδόπολη» απευθύνεται σε παιδιά, νέους, και ενήλικες με αναπηρία με σκοπό  τη δημιουργική τους απασχόλησή και ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Επεκτείναμε την κάλυψη του ίντερνετ σε όλο τον Δήμο Ζηρού. 

Εντάξαμε τον Δήμο μας στην ψηφιακό κόσμο και με τη συμβολή της τεχνολογίας οι πολίτες πλέον μπορούν να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του Δήμου, δίχως τη φυσική τους παρουσία στον γκισέ.

Είμαστε ένας από τους 200 Δήμους που ενταχθήκαμε στην εφαρμογή gov.gr.

Στηρίξαμε πολύπλευρα τους τοπικούς Συλλόγους στις δράσεις τους καθώς και τη λαογραφική Συλλογή «Γεώργιος Γιάννος».

Διοργανώσαμε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με εκδηλώσεις σε Θεσπρωτικό και σε κάποια χωριά όπου υπήρξε ενδιαφέρον.

Οργανώσαμε ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και μεγάλους, καθώς και μία σειρά από εκδηλώσεις με πρωτοβουλία των ΚΔΑΠ. 

Παράλληλα με την υγειονομική κρίση που δημιούργησε σε όλους πολλά προβλήματα είχαμε να διαχειριστούμε και την ενεργειακή. Οι τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και των υλικών ανέβηκαν και μαζί όλα τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου.

Απορροφήσαμε όλο το κόστος κάνοντας χρηστή διαχείριση, αποφεύγοντας τις σπατάλες και αξιοποιώντας το δικό μας προσωπικό και τα δικά μας μηχανήματα.

Καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε δίχως να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη ούτε μισό ευρώ». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καλαντζής και στην παράταξη «Μαζί για τον Πολίτη», λέγοντας ότι τα μέλη τους λειτουργούν με πολιτικάντικους τρόπους μιας άλλης εποχής. Σχολίασε την ενέργειά τους να ρίξουν τρικάκια και βέιγ βολάν στους δρόμους λέγοντας ότι μετά τη λάσπη που πετούσαν μέχρι σήμερα, τώρα ρυπαίνουν και τον Δήμο».  

 

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις για την επόμενη θητεία, όσον αφορά το Θεσπρωτικό ανέφερε: 

  • Είμαστε έτοιμοι να κατασκευάσουμε το έργο Ανάπλασης στο Μεσοχώρι καθώς και το ανοιχτό θέατρο στο παλιό Δημοτικό Σχολείο. Έχουμε ήδη υποβάλλει πρόταση στο Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’.
  • Είμαστε έτοιμοι να   ανακαινίσουμε  του κτήριο δωρεάς Αθανασίου Καλδάνη . Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα κινούνται γύρω από την ανάδειξη του ως κέντρο Πολιτισμού, τέχνης και ιστορίας για την περιοχή της Λάκκας.  Έχουμε ήδη υποβάλλει πρόταση στο Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’.

Και επειδή βρίσκονται σήμερα εδώ και άτομα από τις Κοινότητές μας στην ευρύτερη περιοχή ενημερώνουμε για το εξής:

Το επόμενο διάστημα προχωράμε την αντικατάσταση των δίκτυων ύδρευσης στις Κοινότητες Άσσου, Πολυσταφύλου, Ριζοβουνίου . Έχουμε ήδη υποβάλλει  πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης.  

Επίσης: 

  • Βελτιώνουμε τους  αύλειους χώρους  όλων των σχολικών μονάδων μας. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες στις αυλές των  σχολείων για την διαμόρφωση γηπέδων όπως μπάσκετ, βόλεϋ κλπ καθώς και προμήθεια παιχνιδιών εξωτερικού χώρου και συνθετικό χλοοτάπητα στα Νηπιαγωγεία. Έχουμε ήδη υποβάλλει  πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

 

  • Κατασκευάζουμε κόμβο στην είσοδο της πόλης από Ριζοβούνι και πεζοδρομούμε από το νέο κόμβο έως τη νέα πλατεία. Έχουμε ήδη υποβάλλει πρόταση στο Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ για τη χρηματοδότηση της μελέτης. 

 

  • Θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στον αθλότοπο Θεσπρωτικού και του Δημοτικού Γηπέδου «Κατερίνα Θάνου».

 

  • Προχωράμε σε ανάπλαση της κεντρικής οδού Θεσπρωτικού με την κατασκευή πεζοδρομίων, τοποθέτηση φωτισμού LED, δημιουργία χώρων πρασίνου και φύτευση νέων δέντρων. Η ανάπλαση θα εκτείνεται από την αρχή του πεζόδρομου έως το υποθηκοφυλακείο.  Πρόκειται για ένα έργο που σε συνέχεια της κατασκευής της νέας κεντρικής πλατείας θα αναβαθμίσει συνολικά το Κέντρο του Θεσπρωτικού. 
  • Συντάσσουμε μελέτη για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού.
  • Ολοκληρώσαμε την  μελέτη  για αντιπλημμυρική προστασία των κατοικιών , ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο ‘βρύσες’ που παρατηρείται στην περιοχή. 
  • Προχωράμε στην ίδρυση Κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων σε δημοτικό κτίριο. 

 

Δεσμευόμαστε  -και αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα- και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον Δήμο μας, μέσα από συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εργασίας. 

Η κάθε μία και ο κάθε ένας θα μπορεί να αναζητά εργασία με τη βοήθεια του Δήμου μέσα από το μητρώο ανέργων που θα δημιουργήσουμε. 

Μέσα από κίνητρα που θα δώσουμε στις επιχειρήσεις και στους νέους επιχειρηματίες.

Μας ενδιαφέρει πολύ η επιχειρηματικότητα των νέων, η επιχειρηματικότητα των γυναικών. 

Καθαρά και έντιμα.

Αυτή είναι η δική μας ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση. 

Θέλουμε να κρατήσουμε εδώ τους νέους και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και κίνητρα σε άλλους που έχουν φύγει να επιστρέψουν. 

 

Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Έχουμε ευθύνη όλοι μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν Δήμο Σύγχρονο και ισχυρό. Έχουμε τα στελέχη, τη γνώση, την εμπειρία και τον δυναμισμό!

Ο τόπος μας δεν αντέχει πισωγυρίσματα»! 

 

Κλείνοντας παρουσίασε τους υποψηφίους για την Δ.Ε. Θεσπρωτικού και για το τοπικό συμβούλιο, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά.

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Ζηρού, επισκέφθηκε την Κοινότητα Μελιανών, όπου μίλησε στους κατοίκους για τα όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο χωριό τα επόμενα χρόνια. 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα