Σάββατο, 27/04/2024 | 22:52

Θανάσης Καββαδάς: Με την ολοκλήρωση της Μαρίνας στο Βλυχό, η Λευκάδα θα γίνει κορυφαίος προορισμός

720 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/10/2023, 6:12 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Με την ολοκλήρωση της Μαρίνας στο Βλυχό, 

η Λευκάδα θα γίνει κορυφαίος προορισμός θαλάσσιου τουρισμού – 

Συστήνεται Περιφερειακό  Συμβούλιο Τουρισμού» – Ομιλία στη Βουλή

 

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με αναφορά στη Μαρίνα στο Βλυχό

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s, η οποία, όπως σχολίασε, συνιστά μια ακόμη ένδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία, η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. 

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να συνεχίσει το θεσμικό, νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό της έργο, μεταξύ άλλων και στον τομέα του τουρισμού, όπου και εκεί η Ελλάδα κατέγραψε υψηλές επιδόσεις. Επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το 8μηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2023, κατά το οποίο είχαμε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 18,4% σε σχέση με το 2022, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. 

Εξήρε τη σημασία που έχει να επενδύσουμε στα επόμενα χρόνια στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και να επενδύσουμε σε νέες μορφές τουρισμού, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ένα στρατηγικό σχέδιο που θα βάζει στον χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης όλες τις περιφέρειες της χώρας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που θα αποτελείται από τους 13 περιφερειάρχες, θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα συγκαλείται από τον Υπουργό Τουρισμού. Θα έχει την ευθύνη διαμόρφωσης πολιτικών, προτάσεων και δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη  και στις 13 περιφέρειες της χώρας με στόχο:

  • την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη μέσα από τη διαμόρφωση στρατηγικών στόχων, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά πλέον και σε περιφερειακό επίπεδο. 
  • την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας.
  • τη συνεργασία και την άρση των εμποδίων που υπάρχουν στις σχέσεις περιφερειών και κεντρικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων
  • τη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Ως προς τον τελευταίο στόχο, ο Βουλευτής πρότεινε τη διαμόρφωση  μιας δέσμης κινήτρων, προκειμένου να διαμορφωθούν μεικτά επιχειρηματικά σχήματα μεταξύ επιχειρήσεων του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να ενταχθούν τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα στην τουριστική ταυτότητα της χώρας και να αποτελέσουν μέρος του συνολικού τουριστικού μας προϊόντος

Στη συνέχεια ο κ. Καββαδάς αναφέρθηκε στη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού, που εντάσσεται στην προσπάθεια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και που έχει ως στόχο την προώθηση και προβολή επισκέψιμων οινοποιείων και μονάδων παραγωγής και την ανάπτυξη κοινών δράσεων για τη διαμόρφωση προτάσεων προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού. 

Τόνισε ότι ο οινοτουρισμός αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για τη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι σημαντική οινοπαραγωγός χώρα, με τα οινοποιεία μας να εξελίσσονται διαρκώς και με σπάνιες ποικιλίες, όπως αυτές που υπάρχουν αποκλειστικά στη Λευκάδα, το Βερτζαμί και τη Βαρδέα, από τις οποίες παράγονται μοναδικά κρασιά

Σχολίασε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού, αφού υπάρχουν πόροι που μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα από τα προγράμματα LEADER, ενώ ανέφερε ότι ο οινοτουρισμός συνδέεται με υποδομές πρόσβασης στα οινοποιεία και με καταλύματα και εστιατόρια που μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά μαζί με ένα επισκέψιμο οινοποιείο. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία προϋποθέσεων και υποδομών για επισκέψεις σε ελαιοτριβεία και τυροκομεία, με την καθιέρωση και ειδικού σήματος. 

Θετική χαρακτήρισε ακόμη τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο, με αντικείμενο την έρευνα σε βάθος για τους τουριστικούς πόρους της περιοχής, τη σχέση τους με τους φυσικούς πόρους και την παρακολούθηση του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εμβληματική επένδυση της Μαρίνας στο Βλυχό, η οποία, όπως είπε, αξιοποιεί έναν πανέμορφο φυσικό όρμο, όπου σήμερα ελλιμενίζονται ελεύθερα εκατοντάδες σκάφη, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία πρόβλεψη για τα λύματα και τη ρύπανση της θάλασσας, χωρίς καμία υποδομή. Σκοπός της επένδυσης, ανέφερε, είναι να δημιουργήσει μια οργανωμένη μαρίνα, που και το περιβάλλον θα προστατεύσει, αλλά και θα δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή. 

Τόνισε την επιτυχία του χαρακτηρισμού της επένδυσης ως στρατηγικής, ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργήσει 848 θέσεις ελλιμενισμού, από τις οποίες 122 είναι για σκάφη άνω των 25 μέτρων και 43 για mega yacht, ενώ θα δημιουργήσει επιπλέον τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως με τους νέους χώρους που θα διαμορφωθούν για εμπορικές επιχειρήσεις, εστίαση και αναψυχή, θα δώσει ώθηση στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. 

Παρατήρησε δε ότι, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι η 3η μεγαλύτερη μαρίνα σε δυναμική στη χώρα, ενώ συνολικά η Λευκάδα θα διαθέτει πλέον πάνω από 2.000 θέσεις ελλιμενισμού σε οργανωμένους τουριστικούς λιμένες, καθιστώντας το νησί το μεγαλύτερο κέντρο μίσθωσης σκαφών αναψυχής. Ήδη, ανέφερε, οι μισθώσεις μόνο στη μαρίνα και το λιμάνι της Λευκάδας φτάνουν τις 10.000, οπότε και με την προσθήκη της μαρίνας στο Βλυχό η Λευκάδα φιλοδοξεί να κατακτήσει την πρώτη θέση στη χώρα, καθιστώντας την κορυφαίο προορισμό θαλάσσιου τουρισμού. 

Ανέφερε τέλος ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία υλοποίησής της μαρίνας, αφού εγκρίθηκε από την Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων η χωροθέτησή της, ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ και ζήτησε τη βοήθεια του Υπουργείου μέχρι, όπως είπε, να δούμε αυτήν την επένδυση να ολοκληρώνεται, να λειτουργεί και να αποδίδει οφέλη στον τόπο και τους κατοίκους.

Κλείνοντας ο Βουλευτής ανέφερε:

«Όπως τόνισα και στην αρχή της ομιλίας μου, η Κυβέρνηση συνεχίζει το νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό της έργο, στοχεύοντας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη για το σύνολο της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. 

Το πρώτο οκτάμηνο του 2023 ήρθαν στη χώρα μας περίπου 22.700.000 επισκέπτες και μαζί με τη δεδομένη αύξηση των εσόδων το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού. 

Τη δυναμική αυτή θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο και σε αυτό στοχεύει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που έρχεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση, με δεδομένη την υπερψήφισή του απ’ όλους μας.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα