Κυριακή, 28/04/2024 | 18:55

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου στην ΙΣΤ’ Γενική Συνέλευση του Διαζώματος

589 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/09/2023, 12:54 μμ | 0 σχόλια

Νικόπολη – Χαιρετισμός  Στράτου Ιωάννου 

 

Δυστυχώς σήμερα μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που είχα δεν μπορώ να είμαι μαζί σας. Είμαι όμως πολύ χαρούμενος, που στο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης, όπου είναι εμφανής και θεαματική η αλλαγή της εικόνας του μνημείου μετά την υλοποίηση των ανασκαφικών εργασιών, των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του, συναντώνται άνθρωποι που αγαπούν τον πολιτισμό και προσφέρουν σε αυτόν.

Ένα όραμα που ξεκίνησε 10 χρόνια πριν με τη σύλληψη της ιδέας της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, παίρνει σάρκα και οστά. 

Τότε, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το φίλο μου το Σταύρο το Μπένο, ούτε εμείς δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι εκείνες τις στιγμές είχε μπει ο σπόρος για το πιο καινοτόμο πρόγραμμα πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα που συνίσταται στη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος στη βάση της υπάρχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.

Η Πολιτιστική Διαδρομή έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό να συνδυάζει την πολιτιστική μας κληρονομιά και τα μοναδικά μνημεία μας  με τον πρωτογενή τομέα, τα τοπικά προϊόντα, να συμπλέκεται με άλλες μορφές τουρισμού και να δημιουργεί πρωτοφανείς συνέργειες μεταξύ δημοσίου, ιδιωτικού τομέα, πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, πολιτών.

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου συντελείται σημαντικό αρχαιολογικό έργο σε όλα τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Εκτός από το Αρχαίο θέατρο της Νικόπολης το οποίο βλέπετε σήμερα, έχει συντελεστεί σημαντικό έργο στο Αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, στο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης, στο Στάδιο, στο Κτίριο Υποδοχής, στο Αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας, της Δωδώνης και των Γιτάνων.

 

 

 

Αξίζει όμως να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης. Σήμερα, μέσα από την αγαστή συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζαςμε το Σωματείο “Διάζωμα” και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ολοκληρώσαμε το έργο αναστήλωσης των πέντε πρώτων σειρών εδωλίων του αρχαίου θεάτρου και η Κασσώπη μας υποδέχεται ξανά κοινό μετά από 21 αιώνες.

Πέραν αυτού του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού έργου…..

Ο δρόμος εισόδου της Πρέβεζας, ο οποίος θα αλλάξει την όψη της πόλης για τον επισκέπτη και θα επιτρέψει την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Νικόπολης, που είναι και το εισιτήριο για την ένταξη της Νικόπολης στην Κατάλογο της Unesco. Το έργο προϋπολογισμού 20.000.000€  υλοποιείται.

Το Cluster της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς συνδέει το τοπικό επιχειρείν με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου προχωράει. 50 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της Ηπείρου έχουν συμβάλλει ώστε να αποτελέσουν μια εστία ποιότητας κατά μήκος της “Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων”.

Πρόκειται πραγματικά για ένα εμπνευσμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει ευεργετική, ορατή  επίδραση σε ένα πλήθος πτυχών της Ηπείρου, ακόμη από την αρχή της εφαρμογής του και συνεχίζει καθώς όλο και περισσότερα έργα και παρεμβάσεις υλοποιούνται ή ολοκληρώνονται.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, εκ βάθους καρδίας, τον Περιφερειάρχη μας κο Αλέξανδρο Καχριμάνη, το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του κο Σταύρο Μπένο, την κα Ελένη Ρόκκου, τον κο Νίκο Καράμπελα, την Αναπτυξιακή Ηπείρου – ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε, τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρουτο Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού,  τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τους συνεργάτες μου, τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στο να κερδίσουμε αυτό το όραμα και όσους συμβάλλουν στην πραγματοποίησή του.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα