Πέμπτη, 02/05/2024 | 06:31

Ο Αντώνης Παπασάβας από την Πρέβεζα που κατάγεται από την Κρανιά, έγραψε ιστορία στη Σούπερ Ληγκ!

2519 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/09/2023, 7:37 μμ | 0 σχόλια

Ο Αντώνης Παπασάββας στα 28 του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στη Superleague και στο δεύτερο του παιχνίδι με φανταστικό γκολ «υπέγραψε» την ιστορική πρώτη νίκη της Κηφισιάς στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε μια στιγμή λύτρωσης και δικαίωσης.
Τα ερυθρόλευκα όνειρα
Ο Μίτσελ του έδωσε «προαγωγή»
Το παράπονο, η προσπάθεια στο εξωτερικό και η Γυμναστική Ακαδημία
Προσωπική επιλογή Πρίτσα
Ο αρχηγός της νέα εποχής
Η 1η Σεπτεμβρίου του 2023 είναι μια ιστορική ημερομηνία για την Κηφισιά. Η μέρα που η ομάδα των Βορείων Προαστίων πανηγύρισε το πρώτο της τρίποντο στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, στο ματς με τον Ατρόμητο στη Λαμία. Από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν ο Αντώνης Παπασάββας.

Ο αρχηγός της Κηφισιάς ήταν βασικός, αναντικατάστατος, διακριθέντας για την εμφάνιση του και ο άνθρωπος που με το γκολ του έδωσε «αέρα» δυο τερμάτων στην ομάδα του Γιάννη Αναστασίου και εν πολλοίς «κλείδωσε» το παρθενικό τρίποντο. Και τι γκολ; Ο έμπειρος χαφ έπιασε το «τέλειο» πλασέ εκτός περιοχής και έστειλε… τηλεκατευθυνόμενα την μπάλα στο «παραθυράκι» του Μαρκετζάνι.

Είναι εύκολα κατανοητό πως δεν πρόκειται για ένα απλό γκολ. Είναι το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς του «Πάπα» (όπως τον φωνάζουν στα αποδυτήρια), ο οποίος στα 28 του ζει τα όνειρα που έκανε πριν 13 χρόνια. Ειναι ένας παίκτης επιπέδου Superleague, αρχηγός ομάδας και πρωταγωνιστής.

Τα ερυθρόλευκα όνειρα
Γεννήθηκε στην Πρέβεζα στις 20 Μαρτίου του 1995 και κατάγεται από το χωριό Κρανιά. Από μικρός είχε μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο και με… συνοπτικές διαδικασίες ξεχώρισε και πήγε σε ομάδα Α’ τοπικού. Με τις εμφανίσεις του κέρδισε θέση στην Μικτή Ομάδα της Πρέβεζας, μέσω της οποίας μπήκε στο «μάτι» του Ολυμπιακού.

Στα 15 του χρόνια παρουσιάστηκε μπροστά του μια ευκαιρία ζωής. Οι Ερυθρόλευκοι τον έφεραν στην Αθήνα και τον ενέταξαν στις ακαδημίες τους. Ένα ψηλό παιδί που μπορούσε να αγωνιστεί τόσο στο «6» όσο και στο κέντρο της άμυνας. Από τότε είχε βάλει ως στόχο να δουλέψει σκληρά, να ξεχωρίσει και να διεκδικήσει τη θέση του στο ρόστερ της πρώτης ομάδας.

 

Στις ακαδημίες των Ερυθρόλευκων τον «δούλεψαν» ο Δημήτρης Τερεζόπουλός και ο Μπερντ Στορκ. Ήταν σε μια «φουρνιά» με ταλέντα, όπως οι Μανώλης Σιωπής, Μανώλης Σαλιάκας, Νίκος Ιωαννιδης, Πραξιτέλης Βούρος, Άνταμ Τζανετόπουλος και Γιώργος Στρέζος.

Ο Μίτσελ του έδωσε «προαγωγή»
To καλοκαίρι του 2013, σε ηλικία 18 ετών, έβαλε την υπογραφή του στο πρώτο του επαγγελαμτικό συμβόλαιο και ο Μίτσελ τον «ανέβασε» στην πρώτη ομάδα. Για ένα παιδί που άρχισε την πορεία του από τις αλάνες και τα τοπικά γήπεδα της Πρέβεζας ήταν… εξωπραγματικό να βλέπει στον ορίζοντα την ευκαιρία να αγωνιστεί με τους πρωταθλητές Ελλάδας, υπό τις οδηγίες ενός προπονητή με το προφίλ και την προσωπικότητα του Ισπανού κόουτς.

Ο Μίτσελ είναι γνωστό πως είναι ένας τεχνικός που έχει τον… τρόπο του να προσεγγίζει τους μικρούς. Τους αντιμετωπίζει ως ίσους με τα υπόλοιπα «αστέρια» της ομάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από την τελευταία του θητεία η περίπτωση του Ανδρέα Ντόι, τον οποίο «εμφάνισε», τον «βάφτισε» στόπερ από «6αρι», τον έκανε βασικό και ο νεαρός έφτασε να χτυπά την πόρτα της Εθνικής.

 

Ο Μίτσελ τον έκανε εκείνη την περίοδο να νιώθει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στα πόδια του. Εκτός από τον Ισπανό υπήρχαν σε εκείνη την ομάδα και έμπειροι Έλληνες ποδοσφαιριστές που βοηθούσαν τα νέα παιδιά. Στην περίπτωση του Παπασάββα ο Ανδρέας Σάμαρης τον βοήθησε να προσαρμοστεί με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ ο Δημήτρης Σιόβας και ο Κώστας Μανωλάς ήταν από τους παίκτες που έκαναν τα παιδιά των ακαδημιών να αισθάνονται πιο άνετα.

Στις 30 Οκτωβρίου του 2013 ο Μίτσελ του έδωσε το «βάπτισμα του πυρός», καθώς τον έβαλε στο δεύτερο μέρος της ρεβάνς με τον Φωκικό, για το Κύπελλο Ελλάδας, εκτός έδρας. Μάλιστα η πρώτη του επίσημη εμφάνιση σε επίπεδο ανδρών συνδυάστηκε με το παρθενικό του γκολ, καθώς με σουτ εκτός περιοχής διαμόρφωσε το τελικό 5-3 υπέρ των Πειραιωτών.

Στις 6 Απριλίου του 2014 ήταν στην αποστολή της αναμέτρησης με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες» (2-0 οι Ηπειρώτες), για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. όμως δεν έκανε το ντεμπούτο του στη Superleague. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να κάνει υπομονές άλλες 3.430 ημέρες…

Το παράπονο, η προσπάθεια στο εξωτερικό και η Γυμναστική Ακαδημία

Ο Παπασάββας τα πήγαινε καλά και ήταν σε διαδικασία συζητήσεων για νέο συμβόλαιο, όμως από το πουθενά ήρθαν τα πάνω – κάτω στην καριέρα του. Με προσωπική απόφαση του εκείνη την εποχή υπευθύνου των ακαδημιών, Γιώργου Παύλου ο μέσος από την Πρέβεζα «τελείωσε» από τον Ολυμπιακό και στα 19 του χρόνια βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά των ελεύθερων, ψάχνοντας το επόμενο βήμα του.

Ήταν η πρώτη δύσκολη φάση της καριέρας του. Ήταν απογοητευμένος από την χαμένη προοπτική να γίνει σταθερό μέλος της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού, αισθανόταν να τον «πνίγει» η αδικία για τις ευκαιρίες που δεν πήρε, δεν είχε κάποιον άνθρωπο να τον στηρίζει, ούτε καν κάποιον μάνατζερ να τον καθοδηγεί. Βέβαια στην πορεία με τις επιλογές του ίσως αδίκησε και ο ίδιος τον εαυτό του…

Το διάστημα αυτό έψαξε να βρει τα πατήματα του και «κυνήγησε» την τύχη του στο εξωτερικό. Μίλησε με πολλούς μάνατζερ και εν τελεί τον Αύγουστο πήγε στη Γερμανία για προπονήσεις στην Μπόχουμ, τον Σεπτέμβριο δοκιμάστηκε στην Β’ ομάδα της Μπόλτον και μετέπειτα πήγε στη Φλίτγουντ Τάουν. Και στις τρεις περιπτώσεις, ενώ οι ομάδες ενδιαφέρθηκαν να τον αποκτήσουν δεν κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο.

Το διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014 η ψυχολογία του έφτασε στο ναδίρ, όντας σε μια από τις χειρότερες φάσεις της ζωής του. Ένιωθε πως δεν τον ήθελε καμία ομάδα και δεν έβλεπε φως στην άκρη του τούνελ. Τον Ιανουάριο του 2015 πήγε στον Τύρναβο της Β’ Εθνικής ώστε να διατηρηθεί σε μια ενεργή αγωνιστική κατάσταση.

Από εκεί άρχισε μια «περιπλάνηση» σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών, όπως ο Αστέρας Βάρης, η Τρίγλια Ραφήνας, ο Αχαρναϊκός, το Αιγάλεω και ο Πανθηραϊκός της Σαντορίνης. Μετά τη διάλυση του Αχαρναϊκού υπήρξε ένα διάστημα που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά στις βασικές ανάγκες του. Ο Παπασάββας δεν ήθελε να επιβαρύνει την οικογένεια του, η οποία ήταν σε εξίσου δύσκολη κατάσταση, όμως είχε την στήριξη της συντρόφου του.

Τις στιγμές που στο ποδόσφαιρο δεν είχε κάπου να πιαστεί έβαλε την εκπαίδευση του σε πρώτο πλάνο. Τελείωσε την Γυμναστική Ακαδημία στη Αθήνα. Ίσως αυτό ήταν και το μόνο κέρδος σε αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Προσωπική επιλογή Πρίτσα

Και πως προέκυψε η Κηφισιά; Στις 19 Δεκμεβρίου του 2019 η ομάδα των Βορείων Προαστίων αντιμετώπισε τον Πανθηραϊκό εκτός έδρας για τη 12η αγωνιστική του 5ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής και ο Παπασάββας ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισε για το σύνολο του Μανώλη Παπαματθαιάκη, ο οποίος αποτελεί από τους πιο επιδραστικούς προπονητές της καριέρας του. Οι γηπεδούχοι πήραν το ματς με 3-1 και είχαν «καθαρίσει» από το ημίχρονο (3-0).

Εκείνη ήταν η μέρα που η τύχη του «χαμογέλασε» ξανά. Σύμφωνα με πληροφορίες στις εξέδρες του γηπέδου της Σαντορίνης σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου των Βορείων Προαστίων, Χρήστος Πρίτσας, ο οποίος ήδη έτρεχε το «πρότζεκτ» για να φτάσει την ομάδα του στα «σαλόνια».

Ο διοικητικός ηγέτης της Κηφισιάς τον ξεχώρισε και ήταν αποφασισμένος να τον εντάξει στην ομάδα της νέας χρονιάς. Ο Χρήστος Πρίτσας φέρεται σε συζήτηση που είχε με τον τότε προπονητή της ομάδας και νυν κόουτς της ΑΕΚ Β’, Νίκο Κούστα να του είχε πει χαρακτηριστικά: «Ό,τι και να γίνει αυτός ο παίκτης θα παίζει του χρόνου στην Κηφισιά».

Όπερ και εγένετο.

Ο αρχηγός της νέα εποχής

Ο Αντώνης Παπασάββας είναι μαζί με τον Πάνο Πρίτσα οι πιο παλιοί παίκτες της ομάδας. Ποδοσφαιριστές που που φόρεσαν τη φανέλα από τα «χωράφια» των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και πλέον είναι μέλη του συνόλου του Γιάννη Αναστασίου που αγωνίζεται στη Stoiximan Superleague.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν βασικός και προσέφερε όσο λίγοι στις διαδοχικές επιτυχίες της ομάδας.Το 2022 έγινε αρχηγός και την σεζόν της ανόδους ήταν ο πρώτος «captain». Ήξερε πως η Κηφισιά είχε βλέψεις για την πρώτη κατηγορία και έβλεπε μπροστά του την ευκαιρία που δεν πήρε στον Ολυμπιακό.

Ήταν από τους λίγους παίκτες από το ρόστερ της Superleague που συνέχισε στην ομάδα και πήρε το χρίσμα του αρχηγού της νέας εποχής. Του αρχηγού της πρώτης σεζόν της ομάδας στην Superleague 1.

Δέκα χρόνια μετά το αδιέξοδο της καριέρας του ο Παπασάββας τα κατάφερε. Στις 28 Αυγούστου του 2023 έκανε ντεμπούτο στη Superleague στην ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΟΚ.

  Το αποτέλσμα και ο τρόπος που ήρθε (ήττα με 2-1, με αυτογκόλ του Τσάπαν) δεν τον άφησε να το χαρεί, όμως λίγες μέρες αργότερα ήρθε η στιγμή του. Πρωταγωνίστησε στη νίκη της Κηφισιάς. Η πρώτη βραδιά της νέας του ποδοσφαιρικής ζωής.

ΠΗΓΗ-φώτος: gazzetta.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα