Σάββατο, 27/04/2024 | 08:43

Θανάσης Καββαδάς: Ανοίγουν 3 θέσεις για τη Δικαστική Αστυνομία στη Λευκάδα

480 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/09/2023, 4:04 μμ | 0 σχόλια

 

Θανάσης Καββαδάς: «Ανοίγουν 3 θέσεις για τη Δικαστική Αστυνομία στη Λευκάδα – Πάνω από 100.000 ευρώ τα προηγούμενα 2 χρόνια για την αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας. 

Στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην «βιβλική», όπως τη χαρακτήρισε, καταστροφή στη Θεσσαλία, εκφράζοντας τη λύπη του για τους ανθρώπους που χάθηκαν και τη συμπαράστασή του σε εκείνους οι οποίοι είδαν τα σπίτια τους, το φυτικό και το ζωικό τους κεφάλαιο να καταστρέφεται και που τώρα χρειάζονται στήριξη για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται ήδη για την συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Κομισιόν. Επεσήμανε ότι είναι δεδομένη η βοήθεια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη χώρα μας, καθώς και η δέσμευση διαθέσιμων πόρων από το προηγούμενο και το τρέχον πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την ανασυγκρότηση των περιοχών, την αποκατάσταση των αγροτικών υποδομών και γενικά τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Περνώντας στο νομοσχέδιο, ανέφερε ότι προβλέπει τη διαδικασία στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία ιδρύθηκε το 2022 ως αυτοτελές σώμα που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στις αρμοδιότητές της εντάσσεται η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών, η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων και η επιστημονική συνδρομή στο έργο της δικαιοσύνης

Επεσήμανε ότι με τη σύσταση αυτού του σώματος θα αποδεσμευθούν σταδιακά πάνω από 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι σήμερα αντί να καλύπτουν ανάγκες ευρύτερης δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αναλώνονται σε διεκπεραιωτικά καθήκοντα, ενώ τόνισε ότι η λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης έργων και δράσεων του Υπουργείου Δικαιουσύνης από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, ανέφερε ότι προβλέπεται η πρόσληψη συνολικά 800 ατόμων. Από αυτά, τα 630 θα αποτελούν ένστολο και ένοπλο προσωπικό, που θα εκτελεί αστυνομικά καθήκοντα, ενώ τα 170 θα είναι πολιτικό προσωπικό, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οι ένστολοι θα προσληφθούν με διαγωνισμό που θα διενεργηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το σύστημα μοριοδότησης, την εποπτεία και την τελική κρίση του ΑΣΕΠ, ενώ το πολιτικό προσωπικό θα προσληφθεί με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ όπως προβλέπεται για όλο το δημόσιο.  

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη Λευκάδα, για την οποία προβλέπεται η σύσταση 3 οργανικών θέσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας, 1 του κλάδου ΤΕ δικαστικής αστυνομίας και 2 του κλάδου ΔΕ δικαστικής αστυνομίας

Επεσήμανε ακόμη ότι το νέο Δικαστικό Μέγαρο Λευκάδας, το οποίο λειτουργεί από το 2012, για πρώτη φορά στηρίχθηκε με πάνω από 100.000 ευρώ από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα 2 τελευταία χρόνια, ενώ τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για επισκευές, για τεχνολογικό εξοπλισμό και για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του Δικαστικού Μεγάρου Λευκάδας.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την ευχή ότι αυτή η προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών θα συνεχιστεί με τη βοήθεια και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου, την οποία συνεχάρη ευχόμενος καλή επιτυχία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καββαδάς ανέφερε:

«Η στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας αποτελεί προαπαιτούμενο και προϋπόθεση για να ασκήσει τα προβλεπόμενα από το νόμο καθήκοντά της. Και είναι σημαντικό ότι η διαδικασία αυτή της στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας θα γίνει με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Έτσι, η χώρα μας υιοθετεί πλέον τις  βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε προηγμένα δικαστικά συστήματα. Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση που φέρει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Και ένα ακόμα δείγμα γραφής ότι έχουμε σχέδιο για όλα. Τα συστημικά προβλήματα, προβλήματα που ταλανίζουν το κράτος και την κοινωνία εδώ και χρόνια, εντοπίζονται με ρεαλισμό και λύνονται με συνέπεια και συνέχεια. 

Και ακόμα και όταν πρόκειται για πρωτοφανείς, απρόβλεπτες καταστροφές όπως αυτές που κληθήκαμε να διαχειριστούμε όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τα αντανακλαστικά, την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα που επιβάλουν οι περιστάσεις.

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα