Κυριακή, 28/04/2024 | 15:00

“Βήμα στο Αύριο”-Σπύρος Πηγής στο ΡΑΔΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑ: “Ο δικός σας άνθρωπος”-Άνθρωπος για τους ανθρώπους!

904 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/09/2023, 9:43 μμ | 0 σχόλια

Με έναν άνθρωπο με μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία και επιτυχημένη πορεία, με ιστορία στην αυτοδιοίκηση, αφού ο Παππούς του, ο πατέρας του αλλά και ο ίδιος, διετέλεσαν Δήμαρχοι Πάργας, είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε σε μία ξεχωριστή εκπομπή μας.

Πάνω από όλα όμως ο Σπύρος Πηγής τον οποίον φιλοξενήσαμε στο ΡΑΔΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑ και την εκπομπή “ΤΟΜΗ στην Ενημέρωση” με τον Σπύρο Πλέουρα, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, είναι ένας σπάνιος άνθρωπος.

Ο Σπύρος Πηγής είναι εν ενεργεία Δημοτικός σύμβουλος Πάργας και υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Πάργας με τον συνδυασμό “Βήμα στο Αύριο” και υποψήφιο Δήμαρχο Πάργας τον Αχιλλέα Γκούμα.

Η συζήτησή μας στην αρχή περιστράφηκε στα στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και συνολικότερα τους ανθρώπους που διαδραματίζουν ρόλο στα κοινά: Η τοπική αυτοδιοίκηση-όπως μου είχε πει και ο πατέρας μου-δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι προβολή. Είναι, όταν εκλεγεί κάποιος, πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει μετά. Εδώ το κάνουν διαφορετικά, “Να εκλεγώ”. Η εκλογή του ατόμου προϋποθέτει μια υπηρεσία στο κοινό, για 4 χρόνια. Για μένα αυτό το άτομο θα πρέπει να έχει οξυδέρκεια, διορατικότητα και να έχει ένα όραμα. Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που θα μπορούσε να έχει ο καθένας από μας,,  έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει και η τοπική αυτοδιοίκηση να αποδώσει το έργο της. Για τον Δήμο να λύνει τα προβλήματα, να είναι αρωγός του πολίτη, να μην κυνηγάει τον πολίτη, να του λύνει τα προβλήματα, τα οποία θα έχουν κοινό όφελος. Από την άλλη μεριά ένα σημείο που πάει να ξεπεραστεί σιγά-σιγά, είναι η ψήφος με τα… σόγια! Μετά πάμε με ψήφους με συγγενείς, με κουμπάρους ή με υποχρεώσεις ή με φιλίες. Η υποχρέωση που έχουμε στον κουμπάρο, θα είμαστε εκεί, στα γεννέθλιά του εκεί, όχι με την ψήφο! Εδώ θα επιλέξουμε κάποιον που θα μας εκπροσωπήσει 4 χρόνια. Αν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε καλύτερη διοίκηση. Τριανταπέντε χρόνια που είμαι στην τοπική αυτοδιοίκηση, είδα αυτή τη μεταβολή. Ο πατέρας μου, μου είπε θα βγεις, μετά τι θα κάνεις. Αυτή η κουβέντα, υπάρχει πάντα στο μυαλό μου.” είπε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Πηγής.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για έργα που σχεδιάστηκαν επί ημερών Δημαρχίας του Σπύρου Πηγή στην Πάργα και είτε εκτελούνται, είτε δρομολογούνται στις μέρες μας, αλλά επίσης συζητήσαμε το ζήτημα του χρόνου υλοποίησης των έργων στην αυτοδιοίκηση: Είναι γεγονός ότι επειδή είμαι και σήμερα Δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, όταν ξεκίνησαν το πρώτο, το δεύτερο δημοτικό συμβούλιο άκουσα για έργα που είχαν ενταχθεί από τη θητεία Πηγής, σπό το 2006 μέχρι το 2010. Δύο από αυτά τα έργα εκτελούνται σήμερα! Ένα από αυτά εκτελέστηκε με επιτυχία είναι η τηλεμετρία της ύδρευσης. Ο υδρονόμος με το κινητό του ελέγχει όλες τις βάνες, ξέρει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται η βλάβη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν σκάβουμε όπου να’ναι για να βρούμε τη βλάβη. Ένα σημαντικό έργο τότε, ήταν και η αποπεράτωση της μελέτης αποχέτευσης. Μελέτη αποοχέτευσης για να συνδεθεί στον βιολογικό η Πάργα. Έργο το οποίο εκτέλεσε η επόμενη δημοτική αρχή διότι ήταν έργο από το ΕΣΠΑ κλπ. Ένα άλλο έργο που είχαμε προχωρήσει σε προμελέτη, για να γίνει η μελέτη, ήταν το “Welcome Port” της Πάργας -για να αποφύγουμε τη θάλασσα του νοτιά την οποία ξέρετε έχετε άποψη για το θέμα- για την προστασία και την ανάδειξη του λιμένος Πάργας. Θα φύγουν αυτές οι πέτρες, θα γίνει ένα “welcome port” όχι μαρίνα, ήρθες για λίγο και θα φύγεις και φυσικά για μικρά σκάφη, όχι για μεγάλα. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, από τη στιγμή που ο Δήμαρχος σήμερα ή η ομάδα του αποφασίσουν για ένα έργο της τάξεως του ενός εκατομμυρίου , μέχρι να το τελειώσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, θα χρειαστεί μία ολόκληρη τετραετία. Είναι η γραφειοκρατία, αυτό το λιοντάρι που μας τρώει. Όμως έρχεται η λύση στην γραφειοκρατία, είναι κοντά, με την καινούργια τεχνολογία, με την ψηφιοποίηση. Στους εποχιακούς δήμους, εμείς που έχουμε τουρισμό, αυτό που έχει σημασία είναι να γίνεται όλος ο προγραμματισμός το καλοκαίρι και να εκτελούνται τα έργα, τον χειμώνα! και μετά η μεγάλη λέξη είναι πρόβλεψη. Την Πάργα θα πρέπει να την προβλέψουμε γιατί παλιά ήταν κορεσμένη περιοχή. Κάποια στιγμή αυτό το κορεσμένο έφυγε, δουλεύει η Πάργα όλη κανονικά. Δεν γίνανε μονάδες, γίνανε μικρές μονάδες στην Πάργα και έχουμε καλή ποιότητα. Το ίδιο και στην εστίαση!

Η αναφορά μας στην Πάργα του σήμερα  και η κατάθεση της άποψης του Σπύρου Πηγή: Η Πάργα έχει τρεις προσβάσεις. Η μία είναι από τον αέρα, η άλλη από τη θάλασσα και η άλλη από την ξηρά. Τι είναι ο αέρας; Ο άνθρωπος που θα κατέβει από το αεροπλάνο, μέχρι να φτάσει στο κατάλυμά του πρέπει να πάει με πολιτισμένο και όμορφο τρόπο. Με το λεωφορείο με το τρανφερτ, με τη μεταφορά, με το “welcome” στο ξενοδοχείο, μέχρι που θα ανοίξει τη βαλίτσα του. Εκεί είναι όλη η παροχή υπηρεσιών του Welcome ενός ανθρώπου που έρχεται στην πόλη μας και μπαίνει στο δωμάτιό του. Για την θάλασσα, έρχεται ένας, με ένα σκάφος, να μπορέσει κάπου να βγάλει τον κόσμο, να εξυπηρετηθεί, να φάει, να δει την περιοχή μας και περνάμε στον επισκέπτη από την ξηρά.”  Από τον Νοέμβριο που θα δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος Άκτιο-Αμβρακία ο Σπύρος Πηγής εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους χώρους στάθμευσης.

Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πάργας, στην κάρτα του Σπύρου Πηγή υπάρχει ένα μικρό σλόγκαν “Ο Δικός σας άνθρωπος”: Μετά από 35 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, τολμώ να το γράψω. Είμαι ο άνθρωπος για τους ανθρώπους.”

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα