Πέμπτη, 09/05/2024 | 12:52

13ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – «Όλα είναι δρόμος»

1376 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/08/2023, 9:31 πμ | 0 σχόλια

«Όλα είναι δρόμος»
13ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου
18:30, Παραλία – Δικαστήρια
Είσοδος Ελεύθερη

Event: https://www.facebook.com/events/824712979131860?ref=newsfeed
Κάλεσμα


«Όλα είναι δρόμος»
Με αυτό το σύνθημα οδεύουμε προς το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Πρέβεζας.
Γιατί όλα όσα μάθαμε, τα μάθαμε (και) στους δρόμους… Εκεί που ταξιδεύουν οι άνθρωποι για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους, εκεί που δίνονται οι κοινωνικοί αγώνες, εκεί που συναντιούνται οι πολιτισμοί, εκεί που αναπνέει η αντίσταση και ανθίζει η αλληλεγγύη, εκεί που γεννιούνται συνειδήσεις αμφισβήτησης.
Σήμερα, σε μια κοινωνία που την καθορίζουν διαχωρισμοί και διακρίσεις, όπου η ακρίβεια, η εκμετάλλευση και το κέρδος δίνουν τον τόνο, πρέπει να προσπαθήσουμε με πράξεις να ανοίξουμε δρόμους αξιοπρεπείας και αγώνα, μια τέτοια αποσκοπούμε να γίνει και το φετινό μας φεστιβάλ.
Σε καιρούς δύσκολους με τον κρατικό ρατσισμό να χτίζει ψηλότερους φράκτες, τους εθνικισμούς να αυξάνουν στην γειτονιά μας και τον οργανωμένο φασισμό να πάει να σηκώσει κεφάλι, με νέες επιθέσεις που γίνονται όλο και πιο δολοφονικές. Σε μέρες σκοτεινές με το ελληνικό κράτος, με την αρωγή της ΕΕ, οργανώνει επαναπροωθήσεις, με την ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ να συντονίζει την καταστολή στο διαφορετικό και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης. Στην επαύριο των εκλογικών αποτελεσμάτων – με ενίσχυση της ακροδεξιάς- και του ναυαγίου στην Πύλο, του πιο θανατερού – με εξακόσιους και πλέων νεκρούς κατατρεγμένους- όλων των τελευταίων χρόνων, αισθανόμαστε ακόμα πιο έντονο το χρέος να επιστρέψουμε με μια μεγάλη γιορτή προβληματισμού, φιλίας και αλληλεγγύης στην πόλη της Πρέβεζας.
Όσοι και όσες αντιστεκόμαστε στο ζόφο του ρατσισμού, του πολέμου και του φασισμού, όσοι και όσες δεν μένουμε σιωπηλοί/ες απέναντι στα κρατικά εγκλήματα, όσοι και όσες οργανώνουμε χώρους αλληλέγγυας συνάντησης ντόπιων και ξένων, όσοι και όσες αναζητάμε μια προοπτική ισότητας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας, πρέπει να πάρουμε θέση, να χαράξουμε τις δικές μας διαχωριστικές γραμμές και να στηρίξουμε για άλλη μια φορά ένα μαζικό, πολύχρωμο και δυναμικό Φεστιβάλ.
Αυτά θέλουμε να φωνάξουμε, να συζητήσουμε και να γιορτάσουμε στο φετινό φεστιβάλ. Ραντεβού την Τρίτη 22 Αυγούστου, στην Παραλία της Πρέβεζας (Δικαστήρια), στις 18:30 στο 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ!

Πρόγραμμα

→ 18:30 Εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά και εφήβους

Η ιστορία ενός σπουργιτιού: Ζωγραφίζοντας ή εικονογραφώντας ένα παραμύθι!

→ 19:30 Εκδήλωση:

Μόνιμοι κάτοικοι αλλά όχι πολίτες
Ιθαγένεια, πολιτική συμμετοχή και 2η γενιά μεταταστ(ρι)ών στη Ελλάδα

Ilirida Musaraj, Πολιτική επιστήμονας, Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστών
Ανδρέας Τάκης, Πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Α, Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

→ 22:00 Συναυλία:

Χριστιάνα Σουλιώτη : τραγούδι | κιθάρα

Νίκος Χρηστίδης
Μαζί του η Ιωάννα Κουρκούδιαλου : τραγούδι | βιολί
και ο Γιώργος Βαρτσάκης : τραγούδι | ακ.κιθάρα

+ Μπάρ, Βιβλιοπωλείο, Εκθέσεις

* Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Όλο το προηγούμενο διάστημα εξελίσσετε μια πρωτοφανής επίθεση στο δικαίωμα στη μετανάστευση, που παίρνει χαρακτήρα πολέμου στους/ις κατατρεγμένους/ες στα σύνορα. Παράλληλα η κατάσταση διόλου δεν βελτιώθηκε ούτε για όσες μετανάστριες μένουν χρόνια (ή ακόμα κι έχουν γεννηθεί) στην Ελλάδα. Λίγο πριν τη λήξη της θητείας της η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε έναν νέο Κώδικα Μετανάστευσης, με επιπλέον εμπόδια για τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής στη χώρα –οι μετανάστ(ρι)ες πρακτικά καταδικάζονται εκ νέου για τα χρόνια μαύρης εργασίας που τους είχε επιβληθεί από το ελληνικό μικρό και μεγάλο κεφάλαιο και την ανοχή του κράτους απέναντι σε αυτό. Όσο για το ζήτημα της απόκτησης ιθαγένειας και τα ανοιχτά θέματα της λεγόμενης «2ης γενιάς», εξελίσσονται σε μια από τις πιο διαχρονικά ανοιχτές πληγές που προκαλεί ο θεσμικός ρατσισμός κι η φοβικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
e-mail: antiracism.prv@gmail.com  | fb: antiratsistikiprotovouliaprevezas

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα