Κυριακή, 28/04/2024 | 18:36

Τ.Ο. Πρέβεζας ΚΚΕ: 78 χρόνια από το μεγαλύτερο έγκλημα του ιμπεριαλισμού

964 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/08/2023, 11:47 πμ | 0 σχόλια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ο. ΠΡΕΒΕΖΑΣ του ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΑ 78 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ
ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

78 χρόνια πέρασαν από το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπράξει ο ιμπεριαλισμός διεθνώς, τις επιθέσεις των ΗΠΑ με πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 αντίστοιχα, που σκόρπισαν τον θάνατο ακαριαία σε 180.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ανυπολόγιστο αριθμό θανάτων αργότερα, λόγω της έκθεσης στη ραδιενέργεια.
Είχαν ήδη περάσει 3 μήνες από τη μέρα που η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο “καρφώθηκε” στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος, στο Ράιχσταγκ και τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ και η Ιαπωνία είχε ουσιαστικά ηττηθεί στρατιωτικά και βρισκόταν ήδη πολύ κοντά στην παράδοση. Επομένως οι πυρηνικές επιθέσεις των ΗΠΑ δεν εξυπηρετούσαν καμία στρατιωτική σκοπιμότητα, αλλά ήταν μια επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ, με ιδιαίτερο αποδέκτη τη Σοβιετική Ένωση και το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και με το βλέμμα στη διαμόρφωση και τη διαπάλη του μεταπολεμικού κόσμου.
Σήμερα, σχεδόν 8 δεκαετίες αργότερα, οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν να στέλνουν τους λαούς στη σφαγή για τα συμφέροντά τους, ενώ και η απειλή του πυρηνικού ολέθρου κάθε άλλο παρά παρελθόν αποτελεί. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ανάμεσα στις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης εδώ και ενάμιση χρόνο, με τους κινδύνους γενίκευσης να είναι κάτι παραπάνω από ορατοί. Άλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, από τη Σύνοδο Κορυφής του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, επανέλαβαν την ετοιμότητά τους για χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις γίνονται κάθε τόσο και από το αντίπαλο στρατόπεδο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το 2022 ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο και χαρακτηρίζονται επιχειρησιακά, δηλαδή έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, αυξήθηκε κατά 86.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους θανατηφόρους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των αμερικανοΝΑΤΟϊκών, με πρόσχημα την προάσπιση των “εθνικών συμφερόντων”. Η πρόσφατη τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου που -μεταξύ άλλων- θέτει ζήτημα επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη ανυπολόγιστων διαστάσεων, που στρέφεται τόσο κατά του ελληνικού λαού και των άλλων της περιοχής όσο και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για τοποθέτηση ΝΑΤΟϊκών πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, με εγχώριες στρατιωτικές εγκαταστάσεις να είναι εδώ και χρόνια σε “ετοιμότητα” για κάτι τέτοιο.
Η πάλη ενάντια στον πυρηνικό όλεθρο και για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και όπλων, για να μην γίνει καμία χώρα “πεδίο βολής” πυρηνικών, είναι αναπόσπαστα δεμένη:
Με την πάλη για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας (μεταξύ των οποίων και βάσεις που μπορούν να “φιλοξενήσουν” πυρηνικά) και να ακυρωθούν τα σχέδια να ανοίξουν καινούριες.
Με την πάλη για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, για την αποδέσμευση από τους σχεδιασμούς και τις ενώσεις του κεφαλαίου, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
Με την πάλη για την ειρήνη, τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας της εκμετάλλευσης και των πολέμων, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με την εξουσία στα χέρια των λαών.

ΠΡΕΒΕΖΑ 06/08/2023 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ο ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα