Κυριακή, 28/04/2024 | 14:57

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση – απάντηση για την πρόσκαιρη ατμοσφαιρική ρύπανση

359 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/08/2023, 12:55 μμ | 0 σχόλια

 

Με αφορμή δημοσιεύματα και Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος – Παράρτημα Ηπείρου από την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου γίνονται γνωστά τα εξής:

 

Ο μόνος πιστοποιημένος σταθμός στην περιοχή της Ηπείρου, ενταγμένος στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ), είναι ο σταθμός Ιωαννίνων για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Ηπείρου.

 

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στο δίκτυο ΠΑΝΑΚΕΙΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

 

Μάλιστα ο σταθμός των Ιωαννίνων βρίσκεται στο κτίριο της Περιφέρειας στην πλατεία Πύρρου. Τα δεδομένα του συγκεκριμένου σταθμού σταθμίζονται από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος και παρουσιάζονται on line στην ιστοσελίδα https://air-quality.gr/ που είναι η μόνη που δίνει την μέτρηση στο θεσμοθετημένο σύστημα μέτρησης με σχετική ακρίβεια, χαμηλότερη βέβαια του ατμοσφαιρικού σταθμού του δικτύου ΕΔΠΑΡ, ενδεικτική βεβαίως της κατάστασης που επικρατεί.

 

Τα στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα από την Δ/νση Περιβάλλοντος είναι τα μόνα αξιόπιστα για την περιοχή και είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από μια δημόσια υπηρεσία.

 

Λόγω της ευαισθησίας του θέματος,  απαιτείται από όλους επίδειξη σοβαρότητας   και  υπεύθυνης ενημέρωσης του κοινού.  

 

Τα στοιχεία (και τα πρωτογενή εφόσον ζητηθούν) του ατμοσφαιρικού σταθμού των Ιωαννίνων είναι διαθέσιμα στο κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, όπως αναφέρεται στην σχετική ενότητα της σελίδας της Περιφέρειας Ηπείρου (Πολίτης/Δελτία Ποιότητας Ατμόσφαιρας) από την αρμόδια Δ/νση. 

 

Δεδομένου ότι δεν έχουν  ζητηθεί και για  αποκατάσταση της αλήθειας  τίθενται στη διάθεση όλων τα πρωτογενή (μέση τιμή ανά ώρα) στοιχεία των συγκεκριμένων  ημερών από τον ατμοσφαιρικό σταθμό των Ιωαννίνων, καθώς και το σωστό διάγραμμα από τον σταθμό της ΠΑΝΑΚΕΙΑ για τα Ιωάννινα από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος (https://air-quality.gr).

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα