Κυριακή, 16/06/2024 | 15:23

Σε προσωρινή κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα

1230 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/08/2023, 1:30 μμ | 0 σχόλια

Σε προσωρινή κυκλοφορία δόθηκε σήμερα ο νέος οδικός άξονας, από τον κόμβο Τερόβου της Ιόνιας Οδού μέχρι τα Πηγάδια του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. 

Πρόκειται για  ένα σύγχρονο δρόμο, μήκους 10 χλμ, ο οποίος εντάχθηκε  στο  Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», με αρχικό προϋπολογισμό (προ έκπτωσης αναδόχου) 25.000.000 ευρώ. 

Η κατασκευή του έργου έγινε σχεδόν καθολικά σε νέα χάραξη και  περιλαμβάνει δύο ισόπεδες συνδέσεις  του νέου δρόμου με την 7η και την 2η Επαρχιακή Οδό, καθώς και άλλες τρείς που αποκαθιστούν την οδική σύνδεση με το υπάρχον (περιφερειακό)  οδικό δίκτυο. 

Έχει επίσης  εγκατασταθεί οδοφωτισμός σε κατάλληλο μήκος και στους πέντε ισόπεδους κόμβους, ενώ επί της κύριας οδού κατασκευάστηκε και γέφυρα (με οδοφωτισμό) μήκους 134 μέτρων. 

Κατά την κατασκευή του έργου, προέκυψε πρόσθετο πρόβλημα από κατολίσθηση σε πρανές του δρόμου (και στο τελευταίο τμήμα του συγκεκριμένου  έργου), μετά από σεισμική δόνηση, η οποία αποκαταστάθηκε από την Περιφέρεια. 

Ανάδοχος του έργου είναι η ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε..

Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας είναι το πρώτο τμήμα της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας οδού με τη 2η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων- Γέφυρα Πλάκας. Το δεύτερο τμήμα από Πηγάδια μέχρι Γέφυρα – Πλάκας, επαναδημοπρατήθηκε την περασμένη Τετάρτη με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. 

 Η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει ότι με δεδομένο ότι η παράδοση του έργου στην κυκλοφορία είναι προσωρινή, συνεχίζονται οι συμπληρωματικές εργασίες (όπως τοποθέτηση στηθαίων), ενώ  θα ακολουθήσει και δεύτερο στάδιο οδοστρωσίας, η διέλευση των οχημάτων  την τρέχουσα περίοδο γίνεται με ευθύνη των οδηγών. 

 Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το έργο,  δήλωσε: «η προσωρινή παράδοση του δρόμου Κόμβος  Τερόβου- Πηγάδια, είναι το πρώτο μιας σειράς πολύ μεγάλων έργων που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες,  η παράδοση των οποίων σε χρήση αναμένεται να γίνει μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους. 

 Ήδη ο  οδικός άξονας Τύρια- Μπεστιά, είναι έτοιμος και θα δοθεί κι αυτός σε προσωρινή χρήση   τα  επόμενα 24ωρα. Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ήδη έχει  δοθεί στην κυκλοφορία ένα μεγάλο τμήμα της οδού Νιάρχου. Στην Άρτα ολοκληρώθηκε ο δρόμος Πηγές- όρια Νομού με Καρδίτσα. Πέραν αυτών υπάρχουν τα έργα αποχέτευσης- βιολογικών καθαρισμών στα παράλια, η παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, οι κυκλικοί κόμβοι, πλήθος αρδευτικών έργων  που βρίσκονται σε  πλήρη εξέλιξη και δεκάδες άλλα έργα μικρότερης εμβέλειας, εξίσου όμως μεγάλης σημασίας για τους κατοίκους της Ηπείρου».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα