Δευτέρα, 17/06/2024 | 03:14

Ήπαρ: Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν κατά 85% την απειλή καρκίνου

1648 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/08/2023, 11:05 πμ | 0 σχόλια

Οι περισσότεροι αγαπάμε να τα καταναλώνουμε. Συμπληρώνουν υπέροχα ένα fast food γεύμα ή ένα αλκοολούχο ποτό, ενώ για πολλούς χρησιμεύουν ως μέσο που συμβάλλει στη διαδικασία της χώνεψης των γευμάτων. Η ιδιότητά τους αυτή, σε συνδυασμό με την ωραία γεύση τους, όμως, έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αναψυκτικών, ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Νέα μελέτη, ωστόσο, θέτει εκ νέου στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η επιστημονική εργασία που δημοσιεύεται στο Jama Network Open, η κατανάλωση έστω και ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 85%. Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών διατρέχουν ειδικότερα οι γυναίκες.

Η επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστόνη παρακολούθησε 98.786 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, που είχαν εγγραφεί μεταξύ 1993 – 1998 στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών σε 40 κλινικά κέντρα στις ΗΠΑ. Η παρακολούθησε διήρκεσε έως την 1η Μαρτίου 2020. Εκ των συμμετεχουσών, περίπου το 6,8% ανέφερε ότι κατανάλωνε μία ή περισσότερες μερίδες σακχαρούχων ροφημάτων καθημερινά, ενώ το 13,1% έπινε ένα ή περισσότερα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώθηκαν σε άτομα/έτος, περιλαμβάνοντας τόσο τον αριθμό των ατόμων, όσο και τον χρόνο που συμμετείχε κάθε άτομο στη μελέτη.

ΠΗΓΗ-φώτο: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα