Κυριακή, 28/04/2024 | 13:23

Όμιλος για την Unesco Πρέβεζας: Εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο της μάχης της Σπλάντζας

477 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/07/2023, 3:02 μμ | 0 σχόλια

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 και ώρα 20:00 οι συνεργαζόμενοι φορείς: “Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Αμμουδιάς Σπλάντζας”, “Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας” και “Τοπική Κοινότητα Αμμουδιάς” διοργανώνουν ιστορική εκδήλωση στην πλατεία Αμμουδιάς Πρέβεζας.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της Μάχης της Σπλάντζας, η οποία έγινε στις 4 Ιουλίου 1822, σε τοποθεσία του χωριού Σπλάντζα (σημερινή Αμμουδιά), δίπλα στο ποτάμι Αχέροντα, μεταξύ των Ελληνικών δυνάμεων οι οποίες είχαν γενικό αρχηγό τον Μανιάτη και οπλαρχηγό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και των Τουρκικών δυνάμεων με αρχηγό τον Μουσταφάμπεη.
Κατά τη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν και οι δύο αρχηγοί των εμπολέμων και η μάχη σταμάτησε χωρίς νικητή.

Στη συνέχεια η στρατιωτική δύναμη των Μαννιατών και των Μεσολογγιτών που είχε σταλεί από την προσωρινή Κυβέρνηση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου για να βοηθήσει τους Σουλιώτες, επέστρεψε στο Μεσολόγγι με το νεκρό Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, χωρίς να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους Σουλιώτες που είχαν αποκλεισθεί από τις δυνάμεις του Χουρσίτ Πασά.
Στο ιστορικό της ημέρας για τη σημαντική αυτή μάχη θα αναφερθεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπάκας.
Η Οργανωτική Επιτροπή έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε αυτή η εκδήλωση να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό, αφού διοργανώνεται για πρώτη φορά στον τόπο της θυσίας και για να τιμηθεί αυτό το σημαντικό ιστορικό γεγονός της περιοχής, η οποία κατά το παρελθόν ήταν το επίκεντρο σημαντικών αναμετρήσεων των Σουλιωτών με τον Οθωμανικό στρατό για την απόκτηση της ελευθερίας του Γένους.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα