Τρίτη, 14/05/2024 | 18:41

Το παυσίπονο άγγιγμα που ηρεμεί τα παιδιά

398 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/07/2023, 10:43 πμ | 0 σχόλια

Εκατοντάδες μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία της επαφής του γονέα με το παιδί για τη σωστή ανάπτυξή του. Τώρα οι επιστήμονες αναδεικνύουν την δερματική επαφή ως τρόπο μείωσης της απόκρισης του βρεφικού εγκεφάλου στον πόνο – Δείτε τι υποστηρίζουν

 

Η δερματική επαφή του γονέα με το νεογέννητο μωρό μειώνει την ένταση της εγκεφαλικής απόκρισης του παιδιού στον πόνο, υποστηρίζει νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) και το Πανεπιστήμιο York του Καναδά.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη σχετική δημοσίευση στο European Journal of Pain, στη μελέτη παρατηρήθηκε περισσότερη δραστηριότητα στον εγκέφαλο των νεογέννητων μωρών ως απόκριση στον πόνο, όταν ο γονέας τα κρατούσε πάνω από τα ρούχα, σε σύγκριση με όταν η επαφή γινόταν δέρμα με δέρμα.

«Βρήκαμε ότι όταν ένα μωρό είναι στην αγκαλιά του γονιού του, με δερματική επαφή, το υψηλότερο επίπεδο επεξεργασίας του εγκεφάλου ως απόκριση στον πόνο είναι κάπως εξασθενημένο και ότι ο εγκέφαλος του μωρού χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μονοπάτι για να επεξεργαστεί την απόκριση στον πόνο. Παρόλο που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν το μωρό όντως αισθάνεται λιγότερο πόνο, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν εκ νέου τον σημαντικό ρόλο του αγγίγματος μεταξύ των γονέων και των νεογέννητων μωρών τους», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Lorenzo Fabrizi.

Η μελέτη περιελάμβανε 27 βρέφη από 0 έως 96 ημερών που είχαν γεννηθεί πρόωρα ή μετά τις 37 εβδομάδες της κύησης. Οι ερευνητές μέτρησαν την απόκρισή τους σε ένα επώδυνο αλλά κλινικά απαραίτητο τεστ αίματος και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Τα μωρά τα κρατούσε η μητέρα τους, κάποια ήταν ντυμένα, άλλα όχι, ενώ ορισμένα βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα