Τρίτη, 30/04/2024 | 07:25

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ : “Καθαρισμός προτομής Μάρκου Μπότσαρη”

2040 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/06/2023, 9:19 πμ | 0 σχόλια

Εντός του Πεδίου του Άρεως στην Αθήνα υπάρχει ο δρόμος των Ηρώων, που αποτελεί μνημειακό σύνολο με 21 μαρμάρινες προτομές αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν στην διάρκεια των ετών 1934 – 2005 σε λευκό πεντελικό μάρμαρο,μεταξύ αυτών και οι προτομές των Ηρώων που έχουν σχέση με τον Νομό Πρέβεζας, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Μάρκου Μπότσαρη, Νότη Μπότσαρη και Κωνσταντίνου Κανάρη.

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας, προς την διεύθυνση και το προσωπικό της υπηρεσίας Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής, για την ευαισθησία και την άμεση ανταπόκριση, για κλάδεμα του δέντρου που κάλυπτε την προτομή του Ήρωα Μάρκου Μπότσαρη καθώς και για τον καθαρισμό της προτομής.

Αρχές Φεβρουαρίου του 2023 σε επίσκεψη του στο χώρο ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας, είχε διαπιστώσει ότι η προτομή του Μάρκου Μπότσαρη είχε καλυφθεί από κλαδιά παρακείμενου δέντρου, με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό υγρασίας και αλλοίωσης της όψης της προτομής, οι υπόλοιπες προτομές ήταν σε άριστη κατάσταση γιατί στο σύνολο τους είχαν συντηρηθεί, καθαρισθεί και αποκατασταθεί το έτος 2021.

Αμέσως απευθύνθηκε προφορικό αίτημα προς τον Διευθυντή κ. Ευθύμιο Κοκμοτό, με αποτέλεσμα τις άμεσες ενέργειες της υπηρεσίας.

Ήταν εύλογο το ενδιαφέρον μας για την προτομή του Μάρκου Μπότσαρη, αφού η σύζηγος του Χρυσούλα Καλογύρου είχε καταγωγή από το χωριό “Καμαρίνα”, και ο Μάρκος Μπότσαρης καθώς και η οικογένεια του, κατοικούσαν κατά διαστήματα στην Πρέβεζα, υπήρχαν δύο κατοικίες τους εντός της πόλης.

Είναι βέβαια χρέος μας η απόδοση αιώνιας ευγνωμοσύνης και τιμής προς τους Ήρωες μας, καθώς και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης πρέπει να αποτελεί, για όλους μας, μία οφειλόμενη διαχρονική επιταγή.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα