Δευτέρα, 29/04/2024 | 16:07

Ξεκινά σήμερα το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Πρέβεζας AYLA !

722 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/06/2023, 9:05 πμ | 0 σχόλια

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Πρέβεζας AYLA

22-26 Ιουνίου 2023

ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ !

Ξεκινά σήμερα Πέμπτη 22 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουνίου το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Πρέβεζας AYLA. Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Πρέβεζας Ayla, υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι μια διοργάνωση του Χορευτικού Όμιλου Πρέβεζας με συνδιοργανωτές τον Δήμο Πρέβεζας και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Η Τελετή Έναρξης θα γίνει στην πλατεία του Μύτικα την Πέμπτη στις 21.00 η ώρα όπου για το καλως όρισες τα συγκροτήματα θα κάνουν μια στροφή !

Το Πανόραμα Παραδοσιακών Χορών του Φεστιβάλ παρουσιάζεται την Παρασκευή 23 Ιουνίου με συμμετοχές από συγκροτήματα και χορευτές από την Σερβία, την Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Το Σάββατο 24 Ιουνίου η Πόλη θα γίνει Άνω Κάτω από χορούς και χορευτές των συγκροτημάτων που θα χορέψουν σε διάφορα σημεία της πόλης για να καταλήξουν σε ένα στον παραλιακό πεζόδρομο όπου θα γίνει το Υπαίθριο Συμπόσιο Ayla. Το Υπαίθριο Συμπόσιο Ayla είναι μια πρωτότυπη παρουσίαση με αφορμή και την επέτειο συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) που συμπίπτει και με τα 20 χρόνια του 20 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Πρέβεζας. Με την συμμετοχή των χορευτικών γκρουπ και των καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ινδία, την Αρμενία, την Σερβία και την Αίγυπτο μοιραζόμαστε άυλα πολιτιστικά αγαθά: έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χορούς, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες ή τεχνικές που αποτελούν μαρτυρίες της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού κάθε λαού. Έτσι θα έχουμε την χαρά να δούμε τα παρακάτω στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν εγγραφεί στον αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

  • Την ταινία μικρού μήκους « Ιερά Δάση Ζαγορίου»  σε σκηνοθεσία Κώστα Βρακά και  Σενάριο Καλλιόπη Στάρα
  • τον Τρανό χορό από την ομάδα χορευτών της Ψυχαργώς  σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Πρέβεζας και την διδασκαλία του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Θάνη
  • το Κοτσαρί, παραδοσιακό ομαδικό χορό από την Αρμενία από τον Αρμένικο Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμασκάιν»
  • τα Λευκαρίτικα κεντήματα από την Κύπρο που παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος Κλήρου (ΠΑΟΚ)
  • την Αραβική καλλιγραφία από τον Αιγύπτιο καλλιτέχνη Χάσσαν  Μπόλμπολ
  • τον παραδοσιακό χορό Kolo από την Σερβία από τον Folklore ensemble Branko Radicevic

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Πρέβεζας Ayla έχει κοινωνικό και  πολιτιστικό αντίκτυπο στην κοινότητα και δίνει το μήνυμα της ειρήνης, του σεβασμού στην διαφορετικότητα και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Πέρα από την αύξηση της επισκεψιμότητας και της αναγνωρισιμότητάς της πόλης μας ενισχύει την κοινωνική συνοχή, και τονώνει την τοπική υπερηφάνεια και ταυτότητα, μέσα από την γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, τα έθιμα και τις παραδόσεις των. 

 

Σας περιμένουμε όλους !

Ακολουθήστε τον Χορευτικό Όμιλο Πρέβεζας 

Website https://ayladancefestival.wixsite.com/aylafestival

στο fb https://www.facebook.com/aylainternationaldance

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα