Σάββατο, 04/05/2024 | 12:40

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Πρέβεζας: Nα μην ναυαγήσει η ανθρωπιά

334 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/06/2023, 10:06 πμ | 0 σχόλια

Άλλη μια απίστευτη τραγωδία, αυτή τη φορά ανοιχτά της Πύλου συγκλονίζει όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές τραγωδίες των τελευταίων ετών. Δυσκολεύεται κανείς να βρει τις λέξεις για να εκφράσει τον πόνο για τόσες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων. 

Δεν υπάρχουν απλές λύσεις για ένα από τα πιο σύνθετα διεθνή ζητήματα. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι νούμερα στις στατιστικές. Είναι άνθρωποι που χρήζουν σεβασμού, είναι ζωές που μετράνε όπως όλες οι άλλες ζωές. Γι’ αυτό, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να μη ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ναυαγήσει η ανθρωπιά μας. 

Για να πάψουν τέτοια τραγικά περιστατικά, απαιτούνται, μεταξύ άλλων, πολιτικές αποφάσεις που δεν περιορίζονται στην αυτονόητη ανάγκη για αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Χρειάζεται η Ε.Ε. να είναι πολύ πιο ενεργή για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη και να στηριχθούν οικονομικά οι χώρες διέλευσης, όπως οι χώρες της Βόρειας Αφρικής. Κυρίως, όμως, πρέπει όσο γίνεται να δώσουμε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να περνάνε μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών στην Ε.Ε. με δίκαιη κατανομή τους μεταξύ των κρατών μελών και όχι να θαλασσοπνίγονται από διακινητές ή να εγκλωβίζονται στις χώρες πρώτης εισόδου. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του πλαισίου της Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τις γειτονικές χώρες, όπως η Λιβύη και η Τουρκία, προς τις χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή, να ανακοινώσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ότι θα δέχονται σημαντικό συνολικό αριθμό προσφύγων ετησίως από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την Τουρκία. Θυμίζουμε ότι η Ε.Ε. μόλις δέχθηκε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία. Μια τέτοια πρόταση για την οποία παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα στο πλαίσιο της Συμφωνίας για την μετανάστευση και το άσυλο. Η Ελλάδα ειδικά έπρεπε να αξιοποιεί τις συμμαχίες και το διπλωματικό κεφάλαιό της στην Ε.Ε. για να παλέψει για αυτήν την πρόταση ώστε να μην είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. 

Ανεξάρτητα από την όποια άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας για το προσφυγικό / μεταναστευτικό, πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα τουλάχιστον πράγμα: Η θάλασσα δεν μπορεί να γίνεται ο τάφος απελπισμένων ανθρώπων.             

                                               

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα