Πάργα, ένας προορισμός καρτποσταλικής ομορφιάς με θαυμαστές από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς κι εμείς. Δεν μπορούσαμε παρά να εντυπωσιαστούμε όταν την αντικρίσαμε για πρώτη φορά σε μία στροφή του αυτοκινητοδρόμου Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.
Επτανησιακή αύρα
Η Πάργα είναι μία πόλη αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο γεμάτο ελαιώνες, γύρω από έναν κόλπο ο οποίος ανοίγεται στο υπέροχο Ιόνιο Πέλαγος. Σε πολύ κοντινή απόσταση στην πόλη, βρίσκεται το καταπράσινο νησάκι της Παναγίας με την ομώνυμη εκκλησία και μερικά ενετικά κτίσματα.
Στην κορυφή ενός λόφου που χωρίζει το λιμάνι της πόλης από τη διπλανή παραλία του Βάλτου, βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο. Όπως και τα Επτάνησα, η Πάργα ήταν για 4 περίπου αιώνες κτήση της Βενετικής Δημοκρατίας.
Οι στενές σχέσεις με τα Επτάνησα και η άμεση επιρροή των Ενετών είναι φανερή ακόμα και στον μη ειδικό επισκέπτη. Πολύχρωμα διώροφα αρχοντικά, στενά πλακόστρωτα καλντερίμια με καμάρες, αψιδωτές πόρτες και γειτονιές με κρυμμένες αυλές γεμάτες λουλούδια είναι αυτά που χαρίζουν επτανησιακό και νησιώτικο αέρα στην Πάργα.
Ένα άλλο trademark της πόλης είναι η παραλιακή περαντζάδα. Ανάλογα την ώρα και τον καιρό, θα δει κανείς ανθρώπους να περπατάνε χαλαρώνοντας, να ψαρεύουν ή απλά να απολαμβάνουν τον καφέ, το ποτό και το φαγητό τους σε ένα από τα πολλά καφέ, μπαρ και εστιατόρια με πρόσωπο στη θάλασσα. Είναι ακόμα low season και η πόλη αποπνέει ρομαντισμό. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η περαντζάδα της πόλης έχει πάρα πολύ κόσμο σχεδόν όλο το 24ωρο.
Το άλλο Σαρακήνικο
Το Σαρακήνικο της Μήλου είναι από τις γνωστότερες παραλίες της Ελλάδας και από εκείνες που εμφανίζονται στις προτάσεις διεθνών ταξιδιωτικών ΜΜΕ. Αλλά εμάς μάς κέρδισε μια παραλία της Πάργας με το ίδιο όνομα. Απέχει δέκα χιλιόμετρα από την πόλη και σύμφωνα με τον μύθο, πήρε το όνομά της από τους πειρατές που έφτασαν στις ακτές της Ηπείρου πριν από αιώνες. Ο θρύλος αναφέρει ότι οι πειρατές παρουσιάστηκαν στους κατοίκους της περιοχής σαν έμποροι που χάθηκαν στην κακοκαιρία με σκοπό να εμφανιστούν ως καλεσμένοι σε έναν γάμο, να απαγάγουν τη νύφη και να λεηλατήσουν τους καλεσμένους. Απέτυχαν αλλά -πάντα σύμφωνα με τον θρύλο- έδωσαν το όνομά τους στην παραλία.
Είτε η ιστορία έχει στοιχεία αλήθειας είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι το Σαρακήνικο είναι μια εκπληκτική παραλία με συγκλονιστικά δροσερά νερά και δέντρα που φτάνουν σχεδόν στη θάλασσα. Ένα μεγάλο μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο, τα νερά εκτός από γαλαζοπράσινα είναι και αρκετά ρηχά, ενώ το λευκό ψιλό βότσαλο και ένας λόφος με βλάστηση, συνθέτουν μια εικόνα που θυμίζει τροπικό προορισμό.
Οι άλλες παραλίες που αγαπήσαμε
Η μεγαλύτερη παραλία που βρίσκεται στην πόλη της Πάργας λέγεται Βάλτος και έχει μήκος σχεδόν 3 χιλιόμετρα. Διαθέτει ένα μείγμα άμμου και βότσαλου, καθώς και ήρεμα καθαρά νερά, ενώ ένα επιπλέον πλεονέκτημά της είναι ότι καθώς περιβάλλεται από τον όρμο του κάστρου της Πάργας, προστατεύεται από τους ισχυρούς ανέμους. Το ίδιο ισχύει και για τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας Αϊ Γιαννάκης, τα οποία μένουν πάντα προστατευμένα από τον αέρα.
Μία άλλη παραλία που ξεχωρίσαμε είναι ο Λύχνος, λιγότερο από 5 χιλιόμετρα μακριά από την Πάργα. Εκτός από τα κρυστάλλινα καθαρά νερά και την χρυσή άμμο, έχει το επιπλέον πλεονέκτημα των υποδομών για θαλάσσια σπορ. Τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν και στην Αμμουδιά, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα των ξαφνικών διακυμάνσεων της θερμοκρασίας του νερού, απόρροια του γεγονότος ότι η παραλία βρίσκεται στο σημείο που τα νερά του μυθικού ποταμού Αχέροντα χύνονται στο Ιόνιο.
Στο Κάστρο του Αλή Πασά
Λιγότερο γνωστό από το Ενετικό Κάστρο είναι το Κάστρο Ανθούσας, ή Κάστρο του Αλή Πασά. Χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων με σκοπό να ελέγχει από εκεί την ανυπότακτη Πάργα, που λίγο μετά θα αγόραζε από τον βρετανό κυβερνήτη των Επτανήσων. Έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Σας προτείνουμε να κάνετε ότι και εμείς, δηλαδή να θαυμάσετε τις υπόγειες δεξαμενές, τους προμαχώνες και τα δωμάτια του Αλή Πασά, με το τζάκι. Αλλά κυρίως την πανοραμική θέα της Πάργας και του Ιονίου Πελάγους.
ΠΗΓΗ-φώτος: travel.gr