Έναν νέο ισχυρό δείκτη διάγνωσης της κατάθλιψης «βλέπουν» στο ανοσοποιητικό σύστημα ερευνητές από το Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) στο King’s College του Λονδίνου, σύμφωνα με τους οποίους ο συσχετισμός μεταξύ της ψυχικής διαταραχής και της ανοσολογικής απόκρισης (Ανοσιολογική απόκριση είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι ξένων ουσιών (αντιγόνα, βλ. λήμμα), π.χ. από καρκινικά κύτταρα, με στόχο την εξουδετέρωση ή την καταστροφή τους. Τα ενδοκυττάρια αντιγόνα εξουδετερώνονται κυρίως μέσω ειδικών κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων (Τ και ΝΚ λεμφοκύτταρα, βλ. λήμματα) ενώ τα εξωκυττάρια μέσω ειδικών αντισωμάτων (βλ. λήμμα) που παράγονται από τα Β λεμφοκύτταρα (βλ. λήμμα).είναι πιο υψηλός απ’ όσο πιστευόταν έως τώρα. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο Translational Psychiatry.΄
Προγενέστερες έρευνες είχαν υποστηρίξει ότι πολλοί καταθλιπτικοί ασθενείς παρουσιάζουν μια ενεργοποιημένη ανοσοαπόκριση. Ωστόσο, εστίαζαν κυρίως στην αξιολόγηση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μιας εκ των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, ωστόσο, δεν αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα της ανοσολογικής απόκρισης. Η νέα μελέτη ήρθε να καλύψει αυτό το ερευνητικό κενό, διερευνώντας ευρύτερα στοιχεία του ανοσοποιητικού, που δεν καταγράφονται από τα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 168 συμμετέχοντες της μελέτης Biomarkers in Depression Study (BIODEP), εκ των οποίων οι 128 είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις υποομάδες ανάλογα με τα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης που καταγράφονταν στο αίμα τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την έκφραση 16 γονιδίων που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση και επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με διαγνωσμένη κατάθλιψη παρουσίαζαν αυξημένη έκφραση αυτών των γονιδίων, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν κατάθλιψη.