Πέμπτη, 18/04/2024 | 08:25

Νοσοκομείο Πρέβεζας: 5 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών

463 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/05/2023, 1:56 μμ | 0 σχόλια

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών, μια γιορτή αφιερωμένη στο έργο των μαιών και μαιευτών σε όλο τον κόσμο. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών (ICM) το 1992 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει «Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας με αυτή την ευκαιρία, για να αναγνωρίσουμε και να δείξουμε εκτίμηση στο έργο τους και να υποστηρίξουμε την ενίσχυση του ρόλου της μαίας»

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας οι μαίες αποτελούν μια αφοσιωμένη και ευέλικτη ομάδα επαγγελματιών υγείας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς. Εργάζονται σκληρά για τις έγκυες, τις νέες μητέρες, τα νεογέννητα μωρά και τις οικογένειές τους. Η μαιευτική φροντίδα και οι υπηρεσίες, που παρέχουν, είναι υψηλής ποιότητας.
Το 2019 η Μαιευτική κλινική και το Παιδιατρικό τμήμα, μετά από προσπάθειες τριών ετών και έπειτα από επιτυχή εξωτερική αξιολόγηση, έφεραν για το νοσοκομείο Πρέβεζας την πιστοποίηση «Φιλικό προς τα Βρέφη». Οι μαίες, αρωγοί αυτής της προσπάθειας συνεχίζουν ακούραστες, να εφαρμόζουν πιστά τα Δέκα Βήματα για Επιτυχή Θηλασμό, τα οποία αποτελούν παγκοσμίως, τα αποδεκτά κριτήρια για να αναγνωριστεί ένα νοσηλευτικό ίδρυμα ως «φιλικό για τα βρέφη νοσοκομείο» ( Βaby Friendly Hospital).

Στην Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Πρέβεζας υπηρετούν σήμερα 10 Μαίες και 3 Μαιευτήρες Γυναικολόγοι. Η κλινική αποτελείται από την Αίθουσα τοκετών, το εξωτερικό μαιευτικό/γυναικολογικό ιατρείο και την μαιευτική/γυναικολογική κλινική με 13 κλίνες.

Κάθε Τρίτη οι μαίες πραγματοποιούν μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας, που περιλαμβάνουν προετοιμασία για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, το θηλασμό, τη λοχεία και τη φροντίδα του νεογέννητου βρέφους. Τα μαθήματα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της κλινικής με την χρήση διαφανειών και με πολλή συζήτηση. Στόχος των μαιών είναι η καλή ενημέρωση της μέλλουσας μητέρας και του πατέρα, η ψυχοσωματική προετοιμασία της, για να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης των εγκύων με τις μαίες. Ταυτόχρονα δημιούργησαν μια Ομάδα Υποστήριξης, που μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες, καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τον τοκετό, με σκοπό την διευκόλυνση της επικοινωνίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Η Ομάδα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως αν γέννησαν στο νοσοκομείο της Πρέβεζας ή όχι.

Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι προσπάθειες για δράσεις και παρεμβάσεις
ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της
Αγωγής Υγείας για την «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία» για παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, για το έτος 2022-2023 πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από τις μαίες του νοσοκομείου Πρέβεζας.

Το Μαιευτικό /Γυναικολογικό ιατρείο αποτελεί σημαντικό τμήμα της Μαιευτικής /Γυναικολογικής κλινικής. Λειτουργεί καθημερινά, εκτός της Παρασκευής από τις 9 το πρωί κατόπιν ραντεβού. Οι μαίες στο ιατρείο συμμετέχουν ενεργά στα εξής:
Παρακολούθηση εγκυμοσύνης και λοχείας
Διαχείριση γυναικολογικών περιστατικών
Πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του μαστού
Τεστ Παπανικολάου και γυναικολογική εξέταση
Συμβουλευτική και Προαγωγή σεξουαλικής Υγείας
Οικογενειακός Προγραμματισμός
Τηλέφωνο για πληροφορίες 26823- 61282, 61369

Οι μαίες του Νοσοκομείου Πρέβεζας είναι και θα είναι πάντα δίπλα σε όλες τις γυναίκες. Δεν εξαιρείται και δεν αποκλείεται καμία γυναίκα από την πρόσβαση της σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, βασισμένες σε επιστημονική τεκμηρίωση και με συνεχή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.
Δήμητρα Γεωργάκη
Προϊσταμένη μαία
Μαιευτικής/Γυναικολογικής κλινικής
Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα