Κυριακή, 28/05/2023 | 04:31

Στις 3 & 4 Μαΐου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Ι. Μ. Αγίας Πελαγίας στην Καστροσυκιά Πρέβεζας

456 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/05/2023, 2:37 μμ | 0 σχόλια
Τη μνήμη της Αγίας Πελαγίας τιμά η εκκλησία μας την Πέμπτη 4 Μαΐου και γιορτάζει η ιστορική Μονή της Αγίας Πελαγίας στην Καστροσυκιά Πρέβεζας.
Αύριο Τετάρτη ώρα 7 παρά τέταρτο το απόγευμα θα ψαλεί πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσοστόμου, ο οποίος θα χοροστατήσει και στον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία που θα τελεστούν το πρωί της Πέμπτης.
Πλήθος πιστών αναμένεται να τιμήσουν και φέτος τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ όπως ανέφερε στη Δημοτική Ραδιοφωνία ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Ζαλόγγου Γιώργος Σαριάνογλου ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί στον περιβάλλοντα χώρο όσο και στους χώρους που θα σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα.
Η μονή Αγίας Πελαγίας βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα νότια του οικισμού Καστροσυκιάς και αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1997.Χτίστηκε τον 17° αιώνα και ανακαινίστηκε δύο φορές, το 1613 και το 1795, σύμφωνα με τις επιγραφές.
Το 1856 φαίνεται ότι κατασκευάσθηκε το λίθινο τέμπλο του καθολικού. Η χρονολογία είναι γραμμένη στις εικόνες της Σταυρώσεως και των Αγίων Αποστόλων. Το καθολικό της μονής είναι απλός τετρακιόνιος σταυροειδής, εγγεγραμμένος ναός με πλάγιους χορούς και κτιστό τέμπλο του 1856.
Τα κελιά βρίσκονται στα δυτικά του καθολικού και αποτελούν κτίσμα σχήματος ορθογωνίου με τρεις χώρους διαμονής και ανοικτού εξώστη. Από τα κτίρια που διατηρούνται σήμερα το παλαιότερο χρονολογημένο είναι ο πυλώνας με το τοξωτό θύρωμα του 1894.
Η Μονή έχει κτιστεί στα ερείπια ρωμαϊκού κτιρίου, λείψανα του οποίου είναι εμφανή στον περίβολό της, ενώ πρόσφατα σε ένα από τα κελιά της αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα