Πέμπτη, 28/03/2024 | 22:20

Πρέβεζα:«Ὢ γλυκύ μου ἔαρ» -Ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης κατά την περιφορά των επιταφίων

670 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/04/2023, 10:23 μμ | 0 σχόλια

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πιστών της Πρέβεζας αλλά και επισκεπτών έγινε σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης έγινε η Περιφορά των επιταφίων το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου στην πλατεία Ανδρούτσου στην Πρέβεζα.

 

Τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου , τη μέρα του απόλυτου Πένθους με την κορύφωση του Θείου δράματος με την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, έγινε η περιφορά των Επιταφίων με πολυπληθείς παρουσίες, στην πλατεία Ανδρούτσου Πρέβεζα. Πλήθη πιστών είχαν κατακλύσει τις ενορίες στην Πρέβεζα, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανδρούτσου, η οποία είχε γεμίσει από πιστούς από άκρη σε άκρη.

Της ακολουθίας χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος

Είχε προηγηθεί στο κοιμητήριο Πρέβεζας στην Εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου η Περιφορά του Επιταφίου και πρόκειται για είναι ένα έθιμο που και τα παλιά χρόνια αναβίωνε στην πόλη της Πρέβεζας, ενώ ξεκίνησε και πάλι με την έλευση του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ.Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλθηκαν σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή, όπως «Ἡ ζωὴ ἐν τάφῳ», «Αἱ γενεαὶ πᾶσαι» και «Ὢ γλυκύ μου ἔαρ».

Συγκινητικό ήταν το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου που άγγιξε τις καρδιές του πλήθους των πιστών που είχε κατακλύσει την πλατεία Ανδρούτσου. Υπέροχος ο τρόπος που παιάνισε τα τροπάρια η Φιλαρμονική “Ορφέας” Πρέβεζας που για μια ακόμη φορά απέσπασε ευμενή σχόλια.

Για ακόμα μία χρονιά , από την αρχή αλλά και  λίγο πριν το τέλος της τελετής δεκάδες φαναράκια φώτισαν τον Ουρανό της Πρέβεζας.

Στην περιφορά των Επιταφίων ήταν παρόντες οι δύο βουλευτές του νομού Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης, Ο Περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ματσίρας, ο Περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Φραγκούλης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Παππάς,  ο ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα” Δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας Γιώργος Νίτσας κ.α.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα