Παρασκευή, 26/04/2024 | 19:19

Νίκος Γεωργάκος Δήμαρχος Πρέβεζας: Καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτά που λέγαμε προεκλογικά

568 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/04/2023, 8:09 πμ | 0 σχόλια

Νίκος Γεωργάκος:Καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτά που λέγαμε προεκλογικά-Να συγκριθούμε με προηγούμενες δημοτικές αρχές 

Κατά την παραχώρηση συνέντευξης στο ΡΑΔΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑ και την εκπομπή ΤΟΜΗ στην Ενημέρωση με τον Σπύρο Πλέουρα, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, αναφέρθηκε μετά από ερώτηση το τοπίο στην αυτοδιοίκηση στο οποίο κλήθηκε να διοικήσει τον δήμο Πρέβεζας με περιορισμένο αριθμό δημοτικών συμβούλων αφού σε σύγκριση με πριν με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν του έδινε τη δυνατότητα να διοικήσει τον δήμο Πρέβεζας με μεγάλο αριθμό συμβούλων. Όταν βάζεις ψηλά τον πήχη και οι εργατοώρες είναι πολλές, ακόμα και τότε με 20-30 αρμοδιότητες σε κάθε σύμβουλο, δεν θα αφήσεις τίποτα να πέσει κάτι, είπε ο δήμαρχος Πρέβεζας, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικούς τους δημοτικούς του συμβούλους.  “Σίγουρα θα ήθελα να είχα κι εγώ 20 δημοτικούς συμβούλους , σίγουρα ανάλογα με τις ειδικότητες να μπορούσα να δώσω και τις αρμοδιότητες όμως πορευόμαστε αυτά τα 4 χρόνια με λίγους ανθρώπους κι εδώ είναι ένα στοίχημα το πόσο καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτά που λέγαμε προεκλογικά και να συγκριθούμε-όχι να συγκρουστούμε-με προηγούμενες δημοτικές αρχές, αν κάναμε καλά ή αν πράξαμε και λάθος θέματα.”

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην αυτοδιοίκηση ο δήμαρχος Πρέβεζας υπογράμμισε: “Έπρεπε να αρπάξουμε από τα τέλη του 2019, αρχές του 2020 χρηματοδοτικά εργαλεία όπου κι αν βρούμε. Ευτυχώς βρήκαμε υπόλοιπα από την προηγούμενη περίοδο και προγραμματίσαμε τις προσκλήσεις κι αυτά που ήρθαν από το ταμείο ανάκαμψης. Θεωρώ ότι πάντοτε υπάρχουν δυσκολίες απορρόφησης, δηλαδή κάτι που δεν μου άρεσε ήταν ότι η γραφειοκρατία μας αφήνει λίγο πιο πίσω. Δεν έχει αλλάξει και πολύ η γραφειοκρατία σε σχέση με τα δημόσια έργα, γιατί αλλού έχουν προχωρήσει τα ψηφιακά πάρα πολύ. Σε σχέση όμως με τα δημόσια έργα όποια πρόσκληση κι αν ξεκίνησα από το 2020, έρχονται και βγαίνουν στον Δημότη το 2023 μετά από 3 χρόνια. Κι όσο κι αν με πειράζουν και λένε Δήμαρχε τα άφησες για το τέλος, όχι δεν τα άφησα για το τέλος, υπήρχε μία πορεία που ήταν χρονοβόρα. Πολύ λίγα έργα έρχονται στον Δημότη μέσα σε ένα χρόνο, μέσα σε 1,5 χρόνο. Έργα πνοής, μεγάλα έργα. Άλλο τα έργα διαχείρισης της καθημερινότητας, τα πιο μικρά έργα, τις χαλικοστρώσεις κι άλλο τα έργα πνοής είτε λέγεται οδική ασφάλεια, είτε λέγονται έργα υποδομών, είτε λέγεται κάστρο.”

Για το ζήτημα της απορροφητικότητας των πόρων: Υπάρχαν Δήμοι που μου έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση. Δηλαδή υπήρχαν Δήμαρχοι που έκαναν παράπονα ότι δεν έχουν τεχνική υπηρεσία, δεν έχουν μηχανικούς, δεν έχουν οικονομική υπηρεσία σε βάθος και έλεγαν, γιατί μας δίνετε αυτά τα χρήματα αφού δεν υπάρχει απορρόφηση; Δηλαδή υπήρχαν δήμοι που είχαν χρήματα στην άκρη και δεν μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι κι εδώ ένα μεγάλο στοίχημα που το λέμε μέσα από την ΚΕΔΕ. Ναι στην Καθαριότητα, ναι στο πράσινο, παίρνουμε άτομα, διαχειριζόμαστε την κατάσταση, όμως πολιτικούς μηχανικούς, οικονομολόγους, τεχνολόγους είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε. Ακόμα και στον δήμο τον δικό μας η όλη πρόσκληση που ήταν να έρθουν δύο οικονομολόγοι και δύο μηχανικοί, από τους τέσσερις εμφανίστηκε μόνο μία και η μία καλώς πήρε και την εννιάμηνη άδεια γιατί γέννησε. Άρα, εδώ έχουμε ένα κενό στις προσλήψεις. Εντάξει βρίσκουμε τρόπους με τεχνικούς συμβούλους με το ΔΕΠΑΝ και μπορούμε να έχουμε μια επιπλέον βοήθεια με μία ακόμη τεχνική υπηρεσία.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα