Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:10

Η ηλιόλουστη πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας που μοιάζει με την Πάργα

660 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/04/2023, 9:42 πμ | 0 σχόλια

Με πληθυσμό μόλις 5.112 μόνιμων κατοίκων η μικρή ηλιόλουστη πόλη Villefranche-sur-Mer είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς και προβεβλημένους προορισμούς της Κυανής Ακτής.

Ανάμεσα στη Νίκαια και το κοσμοπολίτικο Μονακό η χαριτωμένη Villefranche-sur-Mer διατηρεί τον low profile αυθεντικό χαρακτήρα της, «κρυμμένη» δίπλα σε μερικούς από τους πιο ακριβούς και δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, φέρνοντας στο νου κάποιο λιλιπούτειο ελληνικό νησί ή, ακόμα, την όμορφη, γραφική Πάργα, χάρη στην αμφιθεατρική διάταξη της πλάι στην κρυστάλλινη θάλασσα. Μεγάλο της συν ο εκτυφλωτικό μεσογειακό φως, ο ήλιος που εδώ λάμπει αδιάκοπα σχεδόν 300 ημέρες των χρόνων, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Χωρίς αμφιβολία ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρίσκεστε στη νότια Γαλλία για ένα απολαυστικό roadtrip, αλλά και ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που θα κλέψει την καρδιά σας εάν κάνετε διακοπές στη Νίκαια και θέλετε να αλλάξετε παραστάσεις έστω για μία ημέρα. Τα δρομολόγια των τρένων από εκεί με προορισμό την Ιταλία περνούν από τη Villefranche-sur-Mer και έτσι θα φτάσετε πολύ εύκολα και ακούραστα, ακόμα κι αν δεν διαθέτετε δικό σας όχημα. Μάλιστα, η διαδρομή είναι πραγματικά πολύ σύντομη (μόλις λίγα λεπτά), ενώ οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να την κάνουν ακόμα και με τα πόδια. Θα φτάσετε σε λιγότερο από 2 ώρες και θα έχετε απολαύσει όλο το φως και τη θαλασσινή αύρα της Μεσογείου στο μεταξύ.

Η φωτεινή πόλη της νότιας Γαλλίας είχε, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και έναν πολύ διάσημο θαυμαστή. Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής και εικαστικός Zαν Κοκτώ μαγεύτηκε από το φως και την αρχιτεκτονική της Villefranche-sur-Mer και πέρασε εδώ μεγάλο κομμάτι της ζωής του.

Φυσικά τους καλοκαιρινούς μήνες μία βουτιά στα γαλανά νερά της Cote d’ Azur οφείλει να είναι βασική προτεραιότητα. Ειδικά σε ένα μέρος όπως η Villefranche-sur-Mer με την υπέροχη αμμουδερή παραλία και την αστραφτερή θάλασσα. Η κεντρική παραλία της πόλης ονομάζεται Plage des Marinieres και η θέα της και μόνο κόβει την ανάσα. Όσο κολυμπάτε γυρίστε και κοιτάξτε τα πολύχρωμα σπιτάκια της Παλιάς Πόλης για να νιώσετε πως όλο τον ρομαντισμό αυτού του ειδυλλιακού τοπίου να τρυπώνει στην καρδιά σας. Άλλωστε υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που τα δρομάκια και η αφοπλιστική ομορφιά της Villefranche-sur-Mer έχουν «γίνει» σκηνικό σε γνωστές κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το σούπερ διάσημο «An Affair to Remember».

Mετά το μπάνιο, με τα αλάτια ακόμα κολλημένα στο σώμα, με σορτσάκια ή αεράτα φορέματα και άνετα παπούτσια, εξερευνήστε την Παλιά Πόλη με τα πολλά σκαλιά και την καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Τα περισσότερα κτήρια που θα δείτε στη βόλτα σας χρονολογούνται πίσω στον 12ο και στον 13ο αιώνα, είναι βαμμένα σε παστέλ, φωτεινά χρώματα και έχουν πανέμορφα μπαλκονάκια φορτωμένα με λουλούδια. Από τα πιο φωτογενή πράγματα που θα συναντήσετε στο ταξίδι σας, χωρίς καμία αμφιβολία. Πολλά παραδοσιακά μαγαζάκια με σουβενίρ, όμορφα εστιατόρια και καφέ και μία υπέροχη μεσογειακή αύρα να πλανάται παντού τριγύρω σας.

Έπειτα κάντε μία ξεχωριστή στάση στο παρεκκλήσι του Saint Pierre που βρίσκεστε εκεί από τον 16ο αιώνα και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε πλήρως με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται τον 19ο αιώνα σαν αποθηκευτικός χώρος από τους ντόπιους ψαράδες. Πλέον το εκκλησάκι έχει ανακτήσει την παλιά θρησκευτική του αίγλη χάρη στον διάσημο καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή, Jean Cocteau, ο οποίος είδε την έρημη εκκλησία και την αγάπησε με την πρώτη ματιά. Έτσι χρηματοδότησε την αναπαλαίωση της τη δεκαετία του 1950 και, μάλιστα, φιλοτέχνησε ο ίδιος κάποιες πολύ όμορφες τοιχογραφίες που απεικονίζουν τους ψαράδες της Villefranche-sur-Mer στην καθημερινότητα τους. Το παρεκκλήσι είναι ανοικτό για επισκέψεις από Τετάρτη μέχρι Κυριακή και το κόστος εισόδου είναι 3 ευρώ για τους ενήλικες.

To πιο χαρακτηριστικό, ωστόσο, αξιοθέατο της μικρής αυτής γαλλικής πόλης είναι η Ακρόπολη της, ένα μεσαιωνικό φρούριο χτισμένο τον 16ο αιώνα σε ένα ψηλό λόφο με εκπληκτική θέα που κόβει την ανάσα στην ηλιόλουστη ακτογραμμή της Κυανής Ακτής. Εκεί θα δείτε και το δημαρχεία της πόλης, αρκετά μουσεία που εστιάζουν στην τοπική ιστορία, ένα μικρό υπαίθριο θέατρο και έναν όμορφο κήπο. Η είσοδος στην Ακρόπολη είναι δωρεάν, το ίδιο και στα μουσεία, τα οποία φιλοξενούν σημαντικά έργα τέχνης και γλυπτά.

Πού να φάτε

La Cuisine

Aπό τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής μέσα στην Παλιά Πόλη της Villefranche-sur-Mer. Γραφικός χαρακτήρας, αέρας παράδοσης και πολύ καλό φαγητό σε ένα πλακόστρωτο δρομάκι που μοιάζει ελληνικό. Η αυθεντική μεσογειακή κουζίνα συναντά κάποιες μοντέρνες συνταγές με πρωταγωνιστές τα φρέσκα λαχανικά και τα καταπληκτικά θαλασσινά που έχουν πάντα την τιμητική τους στην ιταλική γαστρονομία.

Les Amoureux 

Σύμφωνα με εκείνους που περνούν συχνά τα καλοκαίρια τους στην Κυανή Ακτή, το Les Amoureux  στη Νίκαια φτιάχνει την καλύτερη πίτσα σε ολόκληρη την περιοχή. Αν, λοιπόν, θέλετε να πάρετε μία καλή γεύση του τι σημαίνει πραγματική ναπολιτάνικη πίτσα αυτό είναι το μέρος για εσάς. Ξεχωρίζει το εκπληκτικό calzone με ricotta και ζαμπόν, τόσο νόστιμο που θα το θυμάστε για πολύ καιρό. Κάντε κράτηση αρκετές ημέρες πριν καθώς το Les Amoureux  είναι ένα μικρό εστιατόριο με πολύ κόσμο και ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε τραπέζι.

ΠΗΓΗ: travel.gr 1η Photo: Shutterstock

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα