Τετάρτη, 24/04/2024 | 17:20

Απρίλη μου, Απρίλη μου Ξανθέ…

417 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/04/2023, 6:44 μμ | 0 σχόλια

Σαν πολύ διστακτικός φάνηκε στο ξεκίνημά του ο Απρίλης, σαν κακός Μάρτης μεταμφιεσμένος σε Απρίλη, σαν να έχει απαχθεί ο Απρίλης και να περιμένουμε να τον απελευθερώσουν για να πάρει και η φύση τα πάνω της, τα χρώματά της να γίνουν πιο έντονα και να έρθουν εκείνες οι Άγιες ηλιόλουστες ημέρες.

Εκείνες που στον δικό μας τόπο κάνουν τον κόσμο να λέει με γεμάτη την ψυχική διάθεση: “Χαρά Θεού”. Που θα πάει όμως, αυτές οι μέρες έρχονται, δεν θα αργήσουν και πολύ…  Είναι ο Βασιλιάς ήλιος αυτός που μας κάνει να ονειρευόμαστε και ακόμα και τα πιο τρελά μας όνειρα, γίνονται πραγματικότητα.

Απρίλιος ο τέταρτος μήνας του πολιτικού έτους, με διάρκεια 30 ημέρες. Αρχικά ήταν ο δεύτερος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου και πήρε το όνομά του από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει ανοίγω, γιατί το μήνα αυτό ανοίγουν, ανθίζουν τα λουλούδια. Ο Νέρων θέλησε να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Νερώνιο (Neronius), ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του το 65 μ.Χ, αλλά η ονομασία αυτή δεν επικράτησε. Στην Αρχαία Ρώμη ο μήνας ήταν αφιερωμένος σε δύο θεούς, την Αφροδίτη και τον Απόλλωνα.

Ο Απρίλιος είναι ο μοναδικός μήνας της χρονιάς που το όνομά του φανερώνει την κατάσταση και τον χαρακτήρα της χρονικής περιόδου που καλύπτει, σε αντίθεση μ’όλους τους υπόλοιπους, που οι ονομασίες τους άγουν την ετυμολογία τους σε θεούς, αυτοκράτορες, ή στην αριθμητική τοποθέτησή τους μέσα στη χρονιά.Στο αρχαίο αθηναϊκό μηνολόγιο αντιστοιχεί με τον μήνα Μουνιχιώνα, ο οποίος έλαβε το όνομά του απ’τη γιορτή της Μουνιχίας Αρτέμιδος. Το ιερό της θεάς βρισκόταν στον Πειραιά πάνω στο σημερινό λόφο του προφήτη Ηλία και σύμφωνα με την παράδοση είχε χτιστεί από τον μυθικό ήρωα Μούνιχο. Ο λαός ονομάζει τον Απρίλη Ανθομήνα, γιατί φέρνει πολλά άνθη, Ξεροκοφινά και Τιναχτοκοφινίδη γιατί τότε εξαντλούνται οι φτωχικές συγκομιδές του γεωργού, Αηγιωργίτη απ’τον εορτασμό της μνήμης του Αγ. Γεωργίου (23) και Λαμπριάτη επειδή κατ’αυτόν συνήθως συμπίπτει ο εορτασμός του Πάσχα.

Ο δικός μας Απρίλης εκεί στην 5η μέρα του (ή στην 5η μέρα του Κριού που βγάζουν τον Μανδραγόρα; θα σας γελάσω) πάντα είχαμε κάποιες αποσπάσεις προσοχής από εκείνα τα χρόνια. Πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή γίνονται χωρίς να το περιμένεις, χωρίς να το προσδοκάς, να τα προγραμματίζεις και τυχαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτά να είναι και τα καλύτερα! Με τις θετικές σκέψεις που εύκολα μετατρέπονται σε θετική ενέργεια και θετικές πράξεις θα συνεχίσουμε σε αυτό το ανηφόρι που λέγεται ζωή και δεν θα αλλάξουμε πορεία, άλλωστε δεν το κάναμε ούτε κι όταν είχαμε κόντρα μας όλους τους ανέμους..

. Ο νομός Πρέβεζας και η ειδικά η παράκτια ζώνη του είναι ο ευλογημένος από τον Θεό και ευλογημένος από τη φύση τόπος μας, αξίζει να τον αγαπήσουμε πιο πολύ και πρώτα από όλα να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας. Όταν θα αγαπήσουμε τους εαυτούς μας θα μπορούμε να αγαπήσουμε δυνατά και τους άλλους. Πολλές ευχές για ότι κι αν κάνετε, σας εύχομαι μόνο τα καλύτερα.

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα