Σάββατο, 03/06/2023 | 04:40

Ιδιαίτερη θα είναι και φέτος η Πρώτη Ανάσταση στην Πρέβεζα

425 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/04/2023, 10:54 μμ | 0 σχόλια

Ιδιαίτερη θα είναι και φέτος η Πρώτη Ανάσταση στην Πρέβεζα, μια πόλη που κρατά ακόμη ήθη, έθιμα και ξεχωριστές παραδόσεις που την έχουν κάνει γνωστή ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.
Ένα από αυτά είναι το σπάσιμο των κανατιών μετά την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στο ιστορικό κέντρο αλλά και σε γειτονιές της πόλης το οποίο ξεκίνησε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και παρέμεινε ζωντανό από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες στο Σαϊτάν Παζάρι.

Μόλις η καμπάνα του Ναού σημάνει χαρμόσυνα λίγο μετά τις 9.30 το πρωί εκατοντάδες μπότια θα σπάσουν με θόρυβο στο πλακόστρωτο αντιπροσωπεύοντας τη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο.

Ο Δήμος Πρέβεζας θα μοιράσει δωρεάν μπότια και το τζουτζούκι παραδοσιακό νηστίσιμο γλύκισμα της πόλης, ενώ η Δημοτική Φιλαρμονική θα παίξει γιορτινές μελωδίες.

Φαντασμαγορική όμως θα είναι και η τελετή της Ανάστασης το βράδυ του Μ. Σαββάτου με δεκάδες βεγγαλικά προσφορά του Δήμου Πρέβεζας που θα κάνουν τη νύχτα μέρα και θα είναι ορατά από κάθε σημείο της πόλης.
Η ρίψη των βεγγαλικών θα γίνει από πλωτή εξέδρα που θα στηθεί μέσα στη θάλασσα στο λιμανάκι του Αγίου Θωμά από επαγγελματία ρίπτη με εξειδικευμένο ασύρματο πυροκροτητή.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα