Παρασκευή, 29/03/2024 | 12:23

Το υγρό χρυσάφι της Μεσογείου που προφυλάσσει από καρκίνο και νόσο Αλτσχάιμερ

355 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/03/2023, 1:19 μμ | 0 σχόλια

Ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής, που θεωρείται διατροφικός χρυσός και δε λείπει από κανένα ελληνικό πιάτο, είναι συνάμα το μυστικό για καλή υγεία και μακροζωία. Ένα από τα συστατικά του, όμως, είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά.

Ο υγρός χρυσός της Μεσογείου, το ελαιόλαδο, θεωρείται ένα από τα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής που προστατεύει από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Η σύγχρονη έρευνα έχει ήδη δείξει ότι τα οφέλη του ελαιολάδου αποδίδονται σε αντιοξειδωτικά συστατικά του, όπως οι πολυφαινόλες. Τώρα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, αναδεικνύει ότι τα πιθανά οφέλη του συνδέονται με το ελαϊκό οξύ, ένα σημαντικό συστατικό του ελαιολάδου, που αποτελεί περίπου το 70 με 80% της σύνθεσής του.

Επιστήμονες από τις Σχολές Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης συμπέραναν ότι το κύριο συστατικό του ελαιολάδου περιέχει ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με επαγγελματίες από την υγειονομική περιφέρεια Seville North και Aljarafe και το νοσοκομείο Costa del Sol, εξηγούν ότι το ελαϊκό οξύ παράγεται στην πραγματικότητα από τη διατροφή και η σύνθεση πραγματοποιείται στο ίδιο το σώμα. Ως εκ τούτου, είναι το πιο άφθονο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ στην ανθρώπινη διατροφή και το κυριότερο στο κυκλοφορικό σύστημα.

ΠΗΓΗ-φώτο: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα