Πέμπτη, 25/04/2024 | 15:46

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών με τον Καραγκιόζη του Γιώργου Ηπειρώτη

479 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/03/2023, 10:50 πμ | 0 σχόλια

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών

με τον Καραγκιόζη του Γιώργου Ηπειρώτη.

 

Η Ελλάδα είναι Φως και εμείς Σκιά της…!

Ο Καραγκιόζης είναι μια Ελληνική Σκιά που φωτίζει τις σκιές μας…!

 

Από τα αρχαία Ελευσίνια και Καβείρια Μυστήρια, τα Δρώμενα και Θεώμενα… και την Αριστοφανική Κωμωδία… ξεπηδά ο Καραγκιόζης με πρόγονο του το Θερσίτη, τον Αίσωπο και το Διογένη… για να ταξιδέψει σε όλο τον Ανατολικό Κόσμο με τον Μεγάλο Στρατηλάτη Αλέξανδρο γιο του Φιλίππου Β’ και της Ολυμπιάδας.

Εκεί στην Ανατολή… το Ελληνικό Θέατρο Σκιών αλλάζει θεατρική υπόσταση και από ανθρώπους ηθοποιούς γίνεται δερμάτινες φιγούρες… για να πάρει ξανά το δρόμο για την Ελλάδα!

Η Ανατολή αλλάζει και τον χαρακτήρα του Θεάτρου Σκιών κυρίως όταν αυτό το θέατρο κάνει τη μεγάλη του στάση στην Οθωμανική Τουρκία…

Εκεί από ένα θέατρο του φωτός υποβαθμίζεται σε ένα θέατρο ύβρεων και άσεμνων χαρακτηρισμών και χειρονομιών που μορφοποιεί φαλλοκρατικά τον Τούρκο πρωταγωνιστή ο οποίος διασκεδάζει μόνο τους άντρες και αποτελεί απαγόρευση παρακολούθησης από γυναίκες και παιδιά!

Στην Ελλάδα επαναπατρίζεται το Θέατρο Σκιών κάνοντας την πρώτη του άφιξη στα Γιάννενα και στο Σαράι του Αλή Πασά με πρωταγωνιστή του τον Karagoz (στα τούρκικα) και με το εξελληνισμένο του όνομα Καραγκιόζης που και στις δυο περιπτώσεις σημαίνει μαυρομάτης. Ο Αλής δε χόρταινε να βλέπει Καραγκιόζη και μάλιστα στη Ελληνική γλώσσα που τον παρουσιάζει με το ανατολίτικο στυλ των ύβρεων και των κακών γενόμενων… ο Ιάκωβος ένας εβραίος καραγκιοζοπαίχτης από τα Γιάννενα.

Δεν άργησε όμως ο Καραγκιόζης του Ιάκωβου να φτάσει στα γιαννιώτικα καφενεία… και να παίρνει γρήγορα μια μορφή Ελληνική… αρχίζοντας το ταξίδι του και για την υπόλοιπη Ελλάδα με στάσεις στην Πρέβεζα, την Λευκάδα, τον Καρβασαρά (Αμφιλοχία) και εν τέλει κάνοντας τη Μεγάλη Στάση του στην Πάτρα!

Η Πάτρα κρατά το χαρακτήρα της Πρώτης Σχολής του Καραγκιόζη που είναι η Ηπειρώτικη και με την παρέμβαση του Δημήτρη Σαρδούνη (Μίμαρου) προχωρά στην ουσιαστική μετάλλαξη του Καραγκιόζη ορίζοντας τον ως Έλληνα κατά τύπο, συνείδηση και συμπεριφορά…  Πλέον οι ύβρεις χάνουν την παρουσία τους, η φιγούρα μορφοποιείται με Ελληνικά Χαρακτηριστικά και Τρόπους Έκφρασης… και ο Καραγκιόζης του υποκόσμου γίνεται ο Καραγκιόζης του κόσμου για όλη την οικογένεια!

 

Η Παρουσία και Δράση πλέον του Καραγκιόζη στην Ελλάδα είναι καθ’ ομοίωση του Έλληνα… που αγωνίζεται να επιβιώσει κρατώντας το Εθνικό και θρησκευτικό φρόνημα πάνω από κάθε άλλη επιρροή!

Ο Καραγκιόζης είναι ένα πλήρες θέατρο κίνησης και μουσικής με ένα μεγάλο ρεπερτόριο όπως κωμωδίες, δράματα, θρίλερ και κυρίως Ηρωικές Παραστάσεις που τονώνουν το σκλαβωμένο Λαό, δίνοντας του δύναμη να ξεσηκωθεί παραδειγματίζοντας τον από το χέρι του Μπαρμπαγιώργου που δέρνει τον Τουρκαλβανό Βεληγκέκα… πάει στο σπαθί του Καπετάν Γκρή που τσακίζει το δυνάστη Τούρκο… για να κλείσει τον κύκλο της Αντίστασης στο Μακρύ Χέρι του Καραγκιόζη που κόβει σαν τσεκούρι και τσακίζει σαν σφυρί την άδικη εξουσία των δημοκρατικών ημερών… που δυναστεύει ποικιλότροπα το Λαό μας… έτσι που ο Καραγκιόζης να είναι η πλέον μισητή μορφή απέναντι στο Σάπιο Σύστημα κάθε εποχής και συγχρόνως η ποιο Αγαπητή Φυσιογνωμία Έκφρασης για τον Αγνό Λαό…!

 

Ο Καραγκιόζης αγαπήθηκε χωρίς όρια από τους Έλληνες, πρώτα από τους μεγάλους στα χρόνια που η μικρή οθόνη, οι υπολογιστές και τα τάμπλετ δεν υπήρχαν και αργότερα από τα παιδιά που παραμένουν οι κύριοι λάτρεις του!

Δυστυχώς υπήρξαν και κάποιοι δύσμοιροι Έλληνες κυρίως αμόρφωτα παρά-μορφωμένοι, λόγιοι και δε παπαγαλίσκοι του Συστήματος που ενοχλούνται από τον Καραγκιόζη… οι οποίοι εσκεμμένα δε θέλησαν να γνωρίσουν την ουσία του Καραγκιόζη και κατ’ επέκταση δεν τον κατανόησαν, παραμένοντας με εμπάθεια στον αγώνα συκοφάντησης του.

Αυτή η ελάχιστη μερίδα… αγωνίζεται να απορρίψει ένα ολόκληρο Λαό που μεγάλωσε, συντηρήθηκε και συνεχίζει με τον Καραγκιόζη ασεβώντας μέχρι και προς τον Φώτη Κόντογλου που χαρακτηρίζει Φτωχοπρόδρομο τον Καραγκιόζη. Είναι οι ίδιοι που κοπίασαν να πούνε τούρκο και ραγιά τον Καμπούρη Ξυπόλητο Έλληνα εθελοτυφλώντας στην αλήθεια που βεβαιώνει ότι το μακρύ του χέρι και το κοφτερό του μυαλό πάλεψε μέχρι τέλους με τον κάθε κατακτητή φέρνοντας τη Νίκη!  Αυτοί είναι που τον είπαν και προσκυνημένο ενώ αυτός πάντα αντιστάθηκε με απόδειξη ότι το ίδιο το Σύστημα τον έχει στην απ’ έξω ακριβώς γιατί αρνείται να το προσκυνήσει… Αυτοί οι αόμματοι ανοιχτομάτηδες που παριστάνουν τους ειδικούς και τους ειδήμονες λένε αντιπαιδαγωγικό τον Έλληνα Καραγκιόζη γιατί δεν στρατολογεί την Κοινωνία κατά το ρεύμα της εποχής που θέλει να πείσει πως το αφύσικο είναι φυσιολογικό και το αντίστροφο…!

 

Ο Καραγκιόζης είτε αρέσει είτε όχι… αποτελεί μια Πραγματικότητα Έκφρασης του Έλληνα.

 

Το Θέατρο Σκιών Παγκοσμίως αποτελεί σημείο θαυμασμού και εκτίμησης έτσι που να έχει ορισθεί η 28η Μαρτίου μέρα τιμής του. Εμείς οι Έλληνες σε αυτή την τιμητική ημέρα έχουμε την εξέχουσα θέση και γι’ αυτό οφείλουμε να τιμούμε τον Έλληνα Καραγκιόζη όπως του πρέπει!

Αναγνωρίζοντας του πως είναι ένας Ήρωας που συμμετείχε σε όλους τους Πολέμους της Πατρίδας μας… που στις μέρες των δυσκολιών και της πείνας χόρτασε τον καθένας μας με τη ποιο ποθητή και δυσεύρετη τροφή που είναι το γέλιο… που σε κάθε Αγώνα Αντιστάθηκε σθεναρά… και που σε κάθε Κοινωνική Ανάγκη ήταν εκεί για να βοηθήσει δίνοντας ότι έχει και ότι δεν έχει…!

Δυστυχώς όμως… τα παράσημα στις μέρες μας είναι ευτελώς εξαγοράσιμα στολίδια… από τους κατέχοντες τρόπο διαστροφής… και σε αυτό το γυφτοπάζαρο ο Καραγκιόζης δε μετέχει από αξιοπρέπεια μένοντας στερημένος από τέτοια πληρωμένα στολίδια αλλά Πλήρες από την Εκτίμηση και Αγάπη του Λαού.

 

Στην σημερινή εποχή ο Καραγκιόζης είναι Απαραίτητος γιατί παράγει και μεταδίδει Χαμόγελο, γιατί εκφράζει την αληθινή πραγματικότητα με Αυτοσαρκασμό δικαιώνοντας την σαρκαστική σάτιρα προς όλα και προς όλους, παιδαγωγώντας και μεταλαμπαδεύοντας τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδας μας, συντηρώντας αναμμένο το Ελληνικό Φως και προάγοντας τον Πολιτισμό και την Παράδοση!

 

Πάνε 20 και πλέον χρόνια που παραμένω ο Μοναδικός Καραγκιοζοπαίχτης με Ηπειρώτικη καταγωγή, διαμονή και έδρα στην Ήπειρο.

Περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό και σε κάθε στάση μου πέρα την Πολιτιστική Μεταλαμπάδευση του Ελληνικού Πολιτισμού και Θεάτρου Σκιών μεταφέρω εικόνες, ήθη και έθιμα από την Ήπειρο μέσα από τις Παραδοσιακές, Κλασσικές και Επίκαιρες Παραστάσεις μου, ενώ συνάμα κοσμώ Εκθέσεις και Υλικό της Τέχνης αυτής σε Μουσεία και Ιδιωτικές Συλλογές ανά την Ελλάδα και το Εξωτερικό με της Ιδιαίτερης Τεχνοτροπίας Φιγούρες που κατασκευάζω ο ίδιος.

Συντηρώ και Αναβιώνω την Ηπειρώτικη Σχολή του Καραγκιόζη που από το 1966 με το θάνατο του Προηγούμενου Ηπειρώτη Καραγκιοζοπαίχτη Τάσου Ασωνίτη ο οποίος έδρασε στην Πρέβεζα έμεινε ορφανή και κενή.

Επιπρόσθετα τα τελευταία 15 χρόνια είμαι Ιδρυτής και Ενεργό Μέλλος στο Δ.Σ. του Μη Κερδοσκοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καραγκιόζη “ο ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ” που εδρεύει στην Φιλιππιάδα Πρέβεζας και μέσω αυτού ανιδιοτελώς παρέχω την Τέχνη μου για να συνδράμω όχι μόνο τον Πολιτισμό αλλά και την Κοινωνική Αλληλεγγύη σε Τοπικό, Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.

 

Κάνω έκκληση στους κατέχοντες των Θεσμών… σε Πολιτιστικούς Φορείς, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και γενικά σε Εθνικό επίπεδο… να Στηρίξουν τον Καραγκιόζη μου συμπεριλαμβάνοντας τον στις Πολιτιστικές Δράσεις τους οι οποίες ΔΕΝ επιτρέπεται να λέγονται πολιτιστικά δρώμενα όταν κακώς στοχεύουν μόνο σε μπουκάλια μπίρας και ουίσκι ή στα πατάρια με τις μισόγυμνες “φωνές” που αποτελούν οχλαγωγία και συναγωγή κυρίως ψηφοθηρίας… καθώς Πολιτισμός είναι η ευρύτερη μετάδοση της Παράδοσης, των Ηθών και των Εθίμων του Λαού μας που αφορά την Ελληνική Οικογένεια στο Σύνολο της και όχι μεμονωμένα γούστα σκοπών και ορέξεων των όσων στρεβλώνουν θελητά ή αθέλητα την Πραγματικότητα. 

Η παρουσία του Καραγκιόζη μου (όπως η πορεία και το Κοινό μου το επιβεβαιώνει) είναι Προβολή, Στολίδι και Συμφέρον για την Ήπειρο καθώς αποτελεί μια Αναμφίβολή Μοναδικότητα Ξεχωριστής και Ιδιαίτερης Κοιτίδας Πολιτισμού της, που Επιμένει να Μένει και να Προσφέρει στην Ήπειρο παρά τα δέλεαρ και τις ευκαιρίες τις ξενιτιάς που βεβαιώνου ένα ποιο ελπιδοφόρο μέλλον…!

 

Χαιρετίζω τη σημερινή ημέρα Τιμής του Θεάτρου Σκιών και του Καραγκιόζη με την Ευχή ο Θεός να μας δώσει Ελπίδα, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ευτυχία και Ειρήνη Χωρίς Πολέμους… ώστε ο Καραγκιόζης να μην χρειάζεται να είναι η κόντρα… στα στραβά και τα άδικα του Κόσμου μας…

 

Από εμένα και τον Καραγκιόζη μου… γεια σας και χαρά σας… ο Θεός μαζί μας και ραντεβού σε μια ζωντανή Παράσταση μας!!!

 

Γιώργος Ηπειρώτης

(Καραγκιοζοπαίχτης)

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα