Τρίτη, 19/03/2024 | 07:36

Θανάσης Καββαδάς: Αναβίωση των 72 και 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές

229 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/03/2023, 6:57 μμ | 0 σχόλια

 

Θανάσης Καββαδάς: «Αναβίωση των 72 και 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, 36 έως 72 δόσεις για οφειλές σε Δήμους – Ενίσχυση συνταξιούχων και τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, με φορολογικές ρυθμίσεις, νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, ενίσχυση συνταξιούχων και άλλες διατάξεις για τη στήριξη των πολιτών. 

Στην εισαγωγή του ο Βουλευτής ανέφερε ότι η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές αφού τον Μάιο οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να κρίνουν όχι μόνο την Κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Τόνισε ότι θα κρίνουν όχι μόνο το περιεχόμενο, αλλά και την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης, ότι καταδικάζουν το διχαστικό λόγο, την τοξικότητα και την οξύτητα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες ώρες που απαιτούν λύσεις και απαντήσεις, και ότι γι’ αυτό θα κρίνουν με πραγματιστικά κριτήρια, με αποτελέσματα και προγραμματικές προτάσεις.

Επεσήμανε ότι οι πολίτες γνωρίζουν τη σημασία που έχει η πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και μπορούν να συγκρίνουν συνολικά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα μέτρο σύγκρισης που αναδεικνύει την Νέα Δημοκρατία σε δύναμη κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης. 

Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στοχεύει ξεκάθαρα στην εισοδηματική στήριξη των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, με μέτρα που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, μειώσεις φόρων αλλά και την οικονομική στήριξη άνω του ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών:

  1. Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων που χάθηκαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Όσοι πολίτες έχασαν τις ρυθμίσεις, θα μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 ώστε να επανενταχθούν σε αυτές καταβάλλοντας δύο δόσεις.
  2. Ενεργοποιούνται ταυτόχρονα όλα τα ευεργετήματα που συνδέονται με την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών σε 72 ή 120 δόσεις, όπως είναι η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ παράλληλα θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα και θα σταματούν τυχόν αναγκαστικά μέτρα. 
  3. Δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων ειδικά για όσους ήταν συνεπείς αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, αφού δίνεται δυνατότητα σε όσους μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, και ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή των 72 δόσεων, να ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους σε 36 ή 72 δόσεις. 
  4. Δίνεται δυνατότητα ρύθμισης σε 72 ή 120 δόσεις των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και σε 36 ή 72 δόσεις των οφειλών προς Δήμους. 

Στη συνέχεια ο Βουλευτής ανέφερε ότι η Κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην πολιτική μείωσης των φόρων, η οποία αποτελεί και τη διαχωριστική γραμμή και το πεδίο σύγκρισης σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  1. Παράταση του μέτρου υπαγωγής συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών στον μειωμένο και υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, παραμένει το 13%, μεταξύ άλλων, στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο. Αντίστοιχα, το 6% παραμένει σε μια σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως οι μάσκες και τα γάντια προστασίας, αντισηπτικά διαλύματα, γραμμές αιμοκάθαρσης, απινιδωτές και άλλα ιατρικά υλικά. 
  2. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ένα μέτρο που θα ισχύσει για όλο το 2023 και αποτελεί μια σημαντική τονωτική ένεση ρευστότητας για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στη σημαντική παρέμβαση απευθείας οικονομικής ενίσχυσης, δηλαδή την εφάπαξ καταβολή 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που, λόγω της προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή καθόλου από την αύξηση κατά 7,75% των συντάξεων στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ανέφερε ότι πρόκειται συνολικά για 1.112.000 συνταξιούχους και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η Κυβέρνηση αφουγκράστηκε και έδειξε για μια ακόμη φορά άμεσα αντανακλαστικά στο πρόβλημα της εξαίρεσης πολλών συνταξιούχων από την αύξηση του Ιανουαρίου, που είχαν αναδείξει και πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης. Κυρίως, τόνισε, επέδειξε για μια ακόμη φορά κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη και επαναβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κάνει πράξη όλα όσα δεσμεύεται. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εφαρμογή, από 1η Απριλίου, του μέτρου για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, το οποίο δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στο πολίτη να προβαίνει σε άρση της ακινησίας του οχήματος του, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία και τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ορθολογικού χαρακτήρα ρύθμιση που διευκολύνει χιλιάδες πολίτες και τους απαλλάσσει από μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Ο κ. Καββαδάς αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για κατάργηση ενός σημαντικού αριθμού δικαιολογητικών και πιστοποιητικών για  την ταξινόμηση των οχημάτων, που μειώνει και το διοικητικό βάρος αλλά θα έχει και ευεργετικές επιπτώσεις στη τελική τιμή πώλησης των αυτοκινήτων, καθώς και στην απλοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων, ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, όπως το χαρακτήρισε, του τρόπου λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης, καθώς προβλέπεται η αυτόματη δημιουργία ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, δηλαδή Ε9, γεγονός που απλοποιεί την όλη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό.

Τέλος, τόνισε ότι ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η  υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, προκειμένου να υπάρχει εικόνα των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Επιφέρει αλλαγές σε ένα αναχρονιστικό κανονιστικό πλαίσιο που ταλαιπωρούσε τους πολίτες. Απλοποιεί διαδικασίες, ενισχύει την αναπτυξιακή διαδικασία. Μειώνει και θα συνεχίσει να μειώνει φόρους. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών με ένα ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο, με την απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων της, αλλά και με ένα νέο σχέδιο για τη νέα τετραετία.

Οι πολίτες θα κρίνουν. Και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω.» 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα