Τρίτη, 16/04/2024 | 23:14

Ηγουμενίτσα: Ημερίδα της Πανελλήνιας ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων

185 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/03/2023, 11:23 πμ | 0 σχόλια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση  το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ανακοινώνει την Ημερίδα «ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» η οποία θα πραγματοποιηθεί  στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ της Ηγουμενίτσας την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 μ.μ. σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Βλάχων Νομού Θεσπρωτίας.

Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς των επισήμων καλεσμένων και θα ακολουθήσουν ομιλίες πάνω στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον βλαχόφωνο Ελληνισμό.

Πρώτος ο ομ. Καθηγητής ΑΠΘ  κ. Μιχαήλ Τρίτος στην ομιλία του με τίτλο «Η προσφορά των βλαχοφώνων στην Επανάσταση του 1821» θα αναφερθεί όχι μόνο στους αγώνες για την παλιγγενεσία αλλά και στην σημαντική συμβολή των βλαχόφωνων Ελλήνων στην ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ.Β. και Π.Β.Α. κ. Μιχαήλ Μαγειρία με τίτλο «Η ΠΟΠΣ Βλάχων και η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία»  όπου θ’ αναφερθεί στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι δύο αυτοί συλλογικοί φορείς των βλαχόφωνων Ελλήνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν βλαχόφωνοι ελληνικής καταγωγής.

Τέλος, ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνιος Μπέζας στην ομιλία του με τίτλο «Η πολιτική πλευρά του βλάχικου ζητήματος»  θα αναλύσει το βλάχικο ζήτημα από την σκοπιά του πολιτικού αναφερόμενος σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που αυτό το τεχνητό ζήτημα έχει προκαλέσει στην Ελλάδα καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Η Ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων.  

Θα είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, την Π.Ο.Π.Σ.Βλάχων και τον Σύλλογο Βλάχων Νομού Θεσπρωτίας, να μας τιμήσετε με την συμμετοχή σας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα