Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:26

Όλγα Γεροβασίλη: Μόνος αντίπαλός μας είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη

203 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/02/2023, 8:34 πμ | 0 σχόλια

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

 

 

Πρόσφατα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σας κατηγόρησε για «πολιτικό φαρισαϊσμό» σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς σημειώνοντας πως επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι δανειολήπτες έμειναν απροστάτευτοι. Τι σχολιάζετε και τι ζητάτε από την κυβέρνηση;

 

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Έχοντας ξεκάθαρη προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, είχαμε διασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2019, οπότε και θα εφαρμόζαμε ένα ολιστικό σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφείς τις δικές του προτεραιότητες όταν ψήφιζε το 2020 το δικό του πτωχευτικό κώδικα και κάθε άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Συναισθανόμενοι τις τραγικές συνέπειες αυτής της ενέργειας καταθέσαμε τότε πρόταση μομφής. Έκτοτε, το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί περίπου κατά 40 δισ., ενώ η αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων έχει εξανεμιστεί εξαιτίας της άλλης «επιτυχημένης» πολιτικής του, στην τιθάσευση του πληθωρισμού.

 

Μετά τις εκλογές, μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα καταργήσει άμεσα τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ και θα νομοθετήσει πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την πραγματική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Αυτό το πλαίσιο θα δεσμεύει τις τράπεζες και τα funds και θα προβλέπει 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο. Θα βάζει επιτέλους αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers, που σήμερα, ελέω ΝΔ, λειτουργούν ασύδοτα.

 

Σήμερα, εδώ που έφθασαν τα πράγματα, ο αυτουργός αυτής της κατάστασης, ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει άμεσα να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές. Αν φοβάται τους κάθε λογής Πάτσηδες που στηρίζει και τον στηρίζουν, ας το κάνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αν όμως ταυτίζονται, το έγκλημα στις πλάτες της κοινωνίας θα συνεχιστεί.

 

Η αντιπολίτευση, πλην της κυβέρνησης, αντέδρασε με την απόφασή σας να απέχετε από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Αν τελικά οι εκλογές γίνουν τον Μάιο μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει «λαβωμένος» από την επιλογή αυτή;

 

Θα βγει «λαβωμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γιατί αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε την κυβέρνηση της εκτροπής; Πλέον, παρά την λυσσαλέα αντίδρασή της ΝΔ, παρά τις πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, ήρθαν στο φως οι αποδείξεις της εκτροπής του παρακράτους που «φωλιάζει» στο Μαξίμου. Σε ποια δημοκρατία ένας πρωθυπουργός που παρακολουθούσε υπουργούς του, πολιτικούς του αντιπάλους, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούσε να σταθεί μια μέρα παραπάνω στη θέση του;

 

Αν κάποιος – μέσα ή και πέρα από τη ΝΔ – ενοχλείται από αυτή τη θεσμική επιλογή μας, ιδιαίτερα οικεία στη ΝΔ, ας μας κάνει πιο σοφούς: για ποιον λόγο παρακολουθούσε η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο, τον κ. Κύρτσο, τους Επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Μόλις ο κ. Μητσοτάκης δώσει εξηγήσεις και αποκαλύψει τους όποιους εθνικούς λόγους πίσω από αυτές τις πράξεις, θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες για το νομοθετικό έργο. Πάντως, η κυβέρνηση δε θα μας «χάσει». Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον επιτυχημένο αγώνα μας και μέσα στο Κοινοβούλιο, ελέγχοντας και καταγγέλλοντας τα πεπραγμένα της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης και προτείνοντας ρεαλιστικά και τολμηρά λύσεις για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

 

Καλείτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης την επομένη των εκλογών να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο, την οποία μάλιστα έχει περιγράψει ο Αλέξης Τσίπρας. Με ποιες κόκκινες γραμμές;

 

Μόνος αντίπαλός μας είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, με όλες τις παραφυάδες της: τη νεοφιλελεύθερη, την ακροκεντρώα και φυσικά την πανταχού παρούσα ακροδεξιά πτέρυγά της. Προς τα εκεί δίνουμε τον μονομέτωπο αγώνα μας, έχοντας εδώ και 3 χρόνια απευθύνει έγκαιρο κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο για το σχηματισμό μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτή η πρόσκληση είναι σαφής και έντιμη, χωρίς αστερίσκους. Δε ζητάμε από τα άλλα κόμματα να λειάνουν την κριτική τους προς εμάς. Ουδέποτε διανοηθήκαμε να απειλήσουμε ή να εκβιάσουμε κανένα κόμμα, όπως αντίθετα, αποδεδειγμένα έκανε η ΝΔ. Η καθαρή νίκη μας στις επερχόμενες εκλογές θα ανοίξει τον δρόμο γι’ αυτή την εξέλιξη. Στην πρώτη κάλπη, με απλή αναλογική, είναι η μεγάλη ευκαιρία αυτή η πρόσκληση να γίνει πράξη με διαφάνεια και συνεννόηση σε προοδευτική προγραμματική βάση. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη ιστορία και απέναντι στον ελληνικό λαό.

 

Στοχεύετε στην πρωτιά στις πρώτες εκλογές. Βάσει των δημοσκοπήσεων θεωρείτε πως πρόκειται για στόχο εφικτό;

 

Απολύτως εφικτό. Ακόμη και αν υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα για το ρόλο και τη χρηματοδότηση κάποιων δημοσκοπικών εταιριών και τη σχέση τους με την κυβέρνηση, είναι πλέον ξεκάθαρο ακόμη και από τα δικά τους ευρήματα πως η κοινωνία μας «βλέπει». Οι μάσκες έπεσαν και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εκφράζει την απογοήτευση και το θυμό της για τις «λύσεις» της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε κάθε κρίση που αντιμετώπισε. Καθώς η ΝΔ χρηματοδοτεί την αισχροκέρδεια και τα ολιγοπώλια, από τα δημοσκοπικά ευρήματα προκύπτει πως σε ποσοστό 68,5% οι αναποφάσιστοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, οι αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια και σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Και στα δύο ο κ. Μητσοτάκης έχει να επιδείξει «success stories»: στα τρόφιμα και στην στέγαση εξατμίζεται το πενιχρό εισόδημα της μεσαίας τάξης που υποτίθεται πως θα εξύψωνε. Στο δημόσιο χρήμα, πάνω από 8,5 δις έχουν φύγει «συστημένα» σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, ενώ τα μυστικά κονδύλια πολλαπλασιάζονται.

 

Χρέος μας είναι να μετατρέψουμε αυτό το θύμο και την απογοήτευση σε θετική, προοδευτική πολιτική δράση, απέναντι στο ύπουλο και βαθιά αντιδημοκρατικό «όλοι ίδιοι είναι». Ευτυχώς, οι πολίτες και κυρίως οι νέοι ψηφοφόροι φαίνεται πως γυρίζουν την πλάτη στο γεμάτο λαϊκισμό, διχασμό και κυνισμό προγραμματικό λόγο της ΝΔ. Οι πολίτες ανταποκρίνονται ολοένα και πιο θετικά στο τολμηρό και συνάμα ρεαλιστικό πρόγραμμά μας, τη βάση για την προοδευτική διακυβέρνηση.

 

Το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια. Τι απαντάτε σε εκείνους που σχολιάζουν πως το πρόγραμμά σας είναι μη ρεαλιστικό;

 

Το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμά μας αφορά την αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης στη χώρα και την επαναφορά της στην τροχιά μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Ας δούμε όμως αυτά τα σχόλια ψύχραιμα. Το πρόγραμμά μας που εστιάζει στην επίλυση δομικών προβλημάτων της οικονομίας, όπως την έλλειψη ανταγωνισμού, την κυριαρχία των ολιγοπωλίων, την πλήρη απουσία οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης είναι μη ρεαλιστικό, ενώ είναι, για παράδειγμα, ρεαλιστική η ανακοίνωση ενός εφάπαξ επιδόματος για τους συνταξιούχους που ήδη έχει «φάει» η ακρίβειας. Ή ήταν ρεαλιστική η πρόσφατη διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως οι όποιες πληθωριστικές πιέσεις είναι υπόθεση λίγων μόνο μηνών. Τέτοια επιχειρήματα μαρτυρούν την μάχη οπισθοφυλακών που δίνει η ισχνή μειοψηφία όσων ευνοούνται από την πολιτική της ΝΔ και γνωρίζουν πως το φαγοπότι στην υγειά της κοινωνίας τελειώνει.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα