Παρασκευή, 29/03/2024 | 06:37

Στο μπλόκο που έστησαν οι αγρότες του Φαναρίου- Πάργας, ο Κώστας Μπάρκας

271 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/02/2023, 11:32 πμ | 0 σχόλια

Στο μπλόκο που έστησαν οι αγρότες του Φαναρίου- Πάργας στη γέφυρα Βουβοποτάμου- Γλυκής βρέθηκε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας μαζί με τον Συντονιστή της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του Δήμου Πάργας, Σάκη Παππά.

Κατά τη διάρκεια των πολλών κρίσεων των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν προχώρησε σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αλλά δεν κατάφερε να κάνει και κανονικές πληρωμές των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη στήριξη του εισοδήματος των ανθρώπων της αγροτικής παραγωγής.

Η έκρηξη της ακρίβειας στα τιμολόγια ενέργειας, στο πετρέλαιο κίνησης, στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα αγροεφόδια εκτινάσσει το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και να υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος εγκατάλειψης του αγροτικού επαγγέλματος. Το πρόβλημα επιβίωσης αγροτών και κτηνοτρόφων έχει ως αποτέλεσμα τις αυξημένες τιμές στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την προστασία και ενίσχυση του αγροτικού παραγωγικού μοντέλου.

Στα πρώτα μέτρα για όσο διαρκεί η κρίση, συγκαταλέγονται, πρώτον, η πλήρης κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής χαμηλής τάσης και 80% για παροχές μεσαίας και υψηλής τάσης. Να σημειωθεί, ότι τα ποσά στα τιμολόγια έχουν τριπλασιαστεί τόσο για μεμονωμένους αγρότες όσο και για τους ΤΟΕΒ. Δεύτερον, μη καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία. Τρίτον, επιδοτήσεις για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα με συγκεκριμένο και κοστολογημένο μηχανισμό. Να σημειωθεί ότι η αύξηση των ζωοτροφών αγγίζει μέχρι και το 100%. Τέταρτον, αλλαγή του Κανονισμού ΕΛΓΑ για συμπερίληψη νέων ασφαλιστικών κινδύνων και ταυτόχρονα να διατηρηθεί ο Δημόσιος και Αλληλέγγυος χαρακτήρας του.

Και τέλος, μια σειρά από θεσμικά μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αλλά απαραίτητα για την επιβίωση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα