Πέμπτη, 28/03/2024 | 12:20

Προσωρινή μετεγκατάσταση Ρομά συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών

396 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/02/2023, 5:54 μμ | 0 σχόλια

 

Θανάσης Καββαδάς: «Πρόγραμμα 15.000.000 από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά – Ευκαιρία για το Δήμο Λευκάδας η υποβολή σχετικής πρότασης»

Πρόγραμμα για την προσωρινή μετεγκατάσταση Ρομά συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των Ρομά που διαβιούν σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα, και την κοινωνική τους ένταξη. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο δράσεις: 

α) Δημιουργία οργανωμένων χώρων προσωρινής μετεγκατάστασης: αφορά μεταξύ άλλων τη διάθεση χώρων από το δημόσιο, τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή ιδιώτες, την προετοιμασία, τον καθαρισμό και την προσωρινή περίφραξη των χώρων μετεγκατάστασης, την παραχώρηση χρήσης προκατασκευασμένων οικίσκων και την οργάνωσή τους σε οικιστικές μονάδες, με δίκτυα υποδομής (αποχέτευσης, ύδρευσης, οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις) και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων.

β) Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης σε υφιστάμενους καταυλισμούς: αφορά προκατασκευαστικές εργασίες (καθαρισμό, αποκομιδή απορριμμάτων, προσωρινή περίφραξη κλπ), αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, ανάπτυξη, αντικατάσταση ή και βελτίωση δικτύων υποδομής (όπως δίκτυα ακαθάρτων, ομβρίων, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κ.ο.κ.), και άλλα. 

Η υποβολή προτάσεων από τους Δήμους ξεκινά ηλεκτρονικά την 1η Μαρτίου 2023 και λήγει στις 29/12/2023. 

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τους Ρομά με χρονικό ορίζοντα το 2030, αναπτύσσει ένα πρόγραμμα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους, διότι πιστεύει ότι η αξιοπρεπής διαβίωση είναι θεμέλιο κάθε προσπάθειας κοινωνικής ένταξης των Ρομά. Στόχος της εθνικής στρατηγικής είναι η ισότιμη συμμετοχή στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό και η ομαλή συμβίωση με τους Ρομά, εντός της κοινωνίας και όχι στο περιθώριό της, μέσα από την άνοδο του κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου και την αύξηση της συμμετοχής στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία. 

Έπειτα από συναντήσεις που είχα για το θέμα τόσο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, όσο και με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας, κ. Γιώργο Σταμάτη, επισκέφθηκα χθες τον καταυλισμό για να ενημερώσω τους Ρομά συμπολίτες μας για το επικείμενο πρόγραμμα και τις δυνατότητες που δίνει για βελτίωση των οικισμών τους. Είναι μια ευκαιρία για το Δήμο Λευκάδας να αξιοποιήσει αυτό το πρόγραμμα, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα οι Ρομά της Λευκάδας να αποκτήσουν έναν αξιοπρεπή χώρο διαβίωσης, με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες. 

Στην Ελλάδα του αύριο, δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Συνεχίζουμε, με κοινωνικές πολιτικές ουσίας, για μια ισότιμη, δίκαιη, ευνομούμενη, πολιτεία, μια πολιτεία για όλους.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα