Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:17

Κώστας Μπάρκας: Επιλογή ελπίδας για τους αγρότες μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

295 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/02/2023, 12:42 μμ | 0 σχόλια

 

Απέναντι στα ΜΑΤ και στα χημικά που επιφύλαξε τόσο το 2013 – 14, όσο και τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στους αγρότες. Απέναντι στην άρνηση της κυβέρνησης για ουσιαστικές παρεμβάσεις στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην πάταξη αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης των αγροτών με χαμηλές τιμές παραγωγού και τις ανοιχτές τιμές που συμπιέζουν το εισόδημα των παραγωγών, όταν το «καπέλο» από το χωράφι στο ράφι έχει ξεφύγει σε επίπεδα που φτάνουν ακόμη και πάνω από 700%. 

Επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, της χειρότερης που βίωσε ευρωπαϊκή χώρα σε εποχή ειρήνης, προχώρησε στην εξυγίανση του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών για την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών. Κατάργησε το τέλος επιτηδεύματος για αγροτικούς συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες. Ακατάσχετα ποσά οι αγροτικές επιδοτήσεις. Κίνητρα για τις Ομάδες Αγροτών, όπου μόνο για το 2018 εκπονήθηκαν εκατόν πενήντα (150) Επιχειρησιακά Προγράμματα στον τομέα των Οπωροκηπευτικών και των Δενδρωδών Καλλιεργειών, στηρίζοντας τα συλλογικά σχήματα με πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Πληρωμές στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων de minimis σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους, τους καπνοπαραγωγούς και τους ροδακινοπαραγωγούς για την άμεση αναπλήρωση μέρους του χαμένου εισοδήματός τους. Θέσπιση της υποχρεωτικής πληρωμής των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 ημέρες. 16.000 νέοι ηλικίας 18-40 ετών εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών. 

Αυτά τα μέτρα και πολλά ακόμη υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως ένα πρώτο βήμα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. 

Και τώρα απέναντι στην οργή και αγανάκτηση που έφεραν πάλι στους αγρότες οι επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με την επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο εισόδημά τους, επιλογή ελπίδας είναι μια  προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχοντας ένα διακριτό πρόγραμμα διάσωσης και ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, που περιλαμβάνει, 

– Μη καταβολή του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, στην αντλία του βενζινάδικου, 

– Οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν, 

– Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας, 

– Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων, 

– Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, 

– Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών χωρίς ιδεοληψίες, 

– Δημιουργία ολιστικού πλαισίου διαχείρισης των αγροτικών χρεών με προστασία της αγροτικής γης και της α΄ κατοικίας, 

– Άμεση επιστροφή στην κανονικότητα των άμεσων και δίκαιων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 

– Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ, 

– Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, 

– Ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, 

– Άμεση ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα