Πέμπτη, 28/03/2024 | 21:15

Εξωδικαστικός: Εκπτώσεις, «κούρεμα» και έως 420 δόσεις για περισσότερους δικαιούχους

254 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/02/2023, 6:47 πμ | 0 σχόλια

Στη Βουλή οι νέες διατάξεις και κανόνες για πιο αποτελεσματικές ρυθμίσεις και προστασία οφειλετών – Πότε «τεκμαίρεται» συναίνεση και σταματούν τα αναγκαστικά – Τι υποχρεούνται να κάνουν τράπεζες και servicers.

Νέα δεδομένα στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Για πρώτη φορά η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και οι διαχειριστές δανείων θα δημοσιοποιούν τις αιτίες απόρριψης των ρυθμίσεων που παράγει αυτόματα η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού.  Αυξάνεται έτσι  διαφάνεια ώστε να μην αποκλείονται «άνευ λόγου και αιτίας» δικαιούχοι των ρυθμίσεων.

Τίθενται έτσι ουσιαστικά γενικοί «κανόνες απόρριψης» που θα γίνονται γνωστοί σε όλους εκ των προτέρων,  ενώ σε περίπτωση απόρριψης θα υπάρχει εκ των υστέρων υποχρέωση αιτιολόγηση και από τον οφειλέτη.

Παράλληλα προσφέρεται έκπτωση σε τυχόν πρόωρη εξόφληση δόσεων προς το Δημόσιο, ίση με όλους τους τόκους που αντιστοιχούν στην υπολειπόμενη διάρκεια τα ρύθμισης.

Δείτε εδώ την τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Όπως επίσης αποκάλυψε στο θέμα της Κυριακής, προβλέπεται και ότι,  σε περίπτωση που δεν προκύπτει ποσό για ανάκτηση υπέρ του διαχειριστής δανείων ή τράπεζας κλπ , υπό όρους τότε «τεκμαίρεται» πως ο Πιστωτής συναινεί και σταματούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος του οφειλέτη.

ΠΗΓΗ-φωτό: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα