Παρασκευή, 29/03/2024 | 12:11

Δεκτή η πρόταση του Θανάση Καββαδά για την καταβολή των αναδρομικών & του 2021 στους απόστρατους

426 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/02/2023, 3:31 μμ | 0 σχόλια

Η πρόταση του Θανάση Καββαδά για να καταβληθούν τα αναδρομικά και του 2021 στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων 

έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο

 

Το ζήτημα των αναδρομικών που οφείλονται σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έπειτα από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012 οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά ωστόσο συνέχισαν να ισχύουν, ανέδειξε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς. 

  1. Στην ομιλία του τόνισε ότι με το άρθρο 35 ρυθμίζεται επιτέλους το θέμα της κατάργησης των αντισυνταγματικών αυτών κρατήσεων, αλλά μόνο από την 1/1/2022. Αναγνώρισε το γεγονός ότι η επιστροφή των αναδρομικών δεν μπορεί να γίνει από το 2013 ή το 2016, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι είναι εφικτή η ισχύς της αναδρομικότητας από την 1/1/2021, αφού το κόστος θα καλυφθεί από τα μετοχικά ταμεία, τα οποία έχουν ερωτηθεί και είναι ήδη προετοιμασμένα να εκτελέσουν την απόφαση, λόγω και κάποιων παλαιότερων εξαγγελιών. 

Απευθυνόμενος και πάλι στον Υπουργό, επεσήμανε ότι πολλοί απόστρατοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν έχουν πάρει αυξήσεις στις συντάξεις τους και τον κάλεσε να ικανοποιήσει τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, που μειώθηκε η σύνταξή τους για επτά χρόνια από το 2013 έως το 2020 και να εξετάσει τη δυνατότητα τα αναδρομικά να δοθούν από 1.1.2021.

Κατόπιν της παρέμβασης του Βουλευτή, και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτό το αίτημα για την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών στους απόστρατους από 1.1.2021, αντί για το 2022 που προβλέπει το νομοσχέδιο. 

  1. Ο Βουλευτής κατέθεσε και άλλες προτάσεις, με πρώτη τη βελτίωση του άρθρου 53. Αφού χαιρέτισε την ένταξη των αποφοίτων των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των ετών ’91,‘92 και’ 93, στο νομικό πλαίσιο του νόμου 2439/1996 και την προαγωγή τους σε Ταγματάρχη, με αναγνώριση 30 ετών υπηρεσίας, πρότεινε, επιπλέον, την ένταξη στην ίδια ευνοϊκή ρύθμιση και των σειρών που ακολουθούν, ώστε να αποκατασταθεί μια αδικία, καθώς πρόκειται για αξιωματικούς που έχουν εισαχθεί σε Ανώτερες Σχολές ΑΣΣΥ, με πανελλαδικές εξετάσεις, με υψηλές βαθμολογίες και με τριετείς σπουδές.

Τόνισε ότι βάσει του νόμου 3883/2010, οι ανωτέρω τυγχάνουν δυσμενέστερης εξέλιξης, έχοντας βαθμολογικό χάσμα με τους προηγούμενους, που μεταφράζεται, σε ακόμη και πέντε έτη διαφορά στο βαθμό του Ταγματάρχη και, απευθυνόμενος στον Υπουργό, επεσήμανε ότι αν πραγματικά θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις ΑΣΣΥ, αυτό το κίνητρο πρέπει να δοθεί. 

  1. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα ακόμη ιεραρχικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με το άρθρο 32 του ν.4609/2019, λέγοντας μάλιστα ότι τότε ως Νέα Δημοκρατία είχαμε καταψηφίσει το σχετικό άρθρο. Ο νόμος αυτός έδωσε αναδρομικό βαθμό στους εθελοντές με νομοθετικό διάταγμα 445/94 και στις εθελόντριες νόμου 705/97, καθώς προσμετρήθηκε ο χρόνος υπηρεσίας για την προαγωγή τους στους βαθμούς του μονίμου αξιωματικού, αντί από την ημερομηνία ονομασίας που ίσχυε ως τότε, από την ημερομηνία κατάταξης. Όμως, τόνισε, με αυτόν τον τρόπο κατέστησαν εν μία νυκτί αρχαιότεροι των αξιωματικών αποφοίτων των ΑΣΣΥ, τους προσπέρασαν δηλαδή βαθμολογικά, παρόλο που είχαν ιεραρχικό προβάδισμα. Απευθυνόμενος και πάλι στον Υπουργό, τόνισε ότι τα 2.300 θιγόμενα στελέχη θα πρέπει να πάρουν αναδρομικότητα στους βαθμούς ώστε να διορθωθεί η ιεραρχία, κάτι που ήταν προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας το 2019 και είναι η κατάλληλη στιγμή να τηρηθεί.
  2. Αναφερόμενος σε ένα θέμα εκτός νομοσχεδίου, ο Βουλευτής ανέδειξε το πρόβλημα με τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των ΕΠΟΠ, το οποίο προβλέπει τη συνταξιοδότησή τους στην ηλικία των 50 ετών, χωρίς δικαίωμα σύνταξης, αφού είτε πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 60 έτη είτε να έχουν 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. 

Τόνισε ότι αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν σταδιοδρομήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, για 10 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους, δεν θα έχουν τρόπο να βιοπορίζονται, καθώς και ότι είναι ένα θέμα ηθικής τάξης και κοινωνικής δικαιοσύνης να έρθει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα πιθανώς με πρόβλεψη για οικειοθελή παραμονή τους

  • Ακολούθως αναφέρθηκε στην βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικών ΑΣΣΥ, που υπηρετούν σε ελαφρά υπηρεσία ή υπηρεσία γραφείου για λόγους υγείας, σχολιάζοντας ότι όποιος απόφοιτος ΑΣΣΥ ασθένησε μετά την έναρξη ισχύος του ν.3883/2010 δεν μπορεί να εξελιχθεί βαθμολογικά πάνω από κάποιο βαθμό. Ανέδειξε το γεγονός ότι αυτό το καθεστώς αφορά μόνο όσους ασθένησαν μετά το 2010 και μόνο αποφοίτους ΑΣΣΥ, και τόνισε ότι η αδικία αυτή εις βάρος όσων ασθένησαν και αναγκάστηκαν όχι από δική τους επιλογή να υπηρετήσουν σε ειδικά πόστα θα πρέπει κάποια στιγμή να διορθωθεί. 
  • Αναφορά έκανε επίσης στο άρθρο 47, ζητώντας μαζί με την αναγνώριση του αποστρατευτικού βαθμού των εθελοντών μακράς θητείας να συνοδεύεται και από την αυτονόητη, αντίστοιχη μισθολογική προαγωγή. 
  1. Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε ένα θέμα που αφορά τη Σχολή από την οποία αποφοίτησε, τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Όπως εξήγησε, η Σχολή του, η ΣΤΥΑ, μαζί με τις δύο άλλες σχολές της Αεροπορίας, τη ΣΥΔ και τη ΣΙΡ απορροφήθηκαν το 2019 από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ). Έπειτα από πολύ μεγάλη επιμονή όλων των αποφοίτων των πρώην σχολών και με προσωπική παρέμβαση του Βουλευτή στο τότε στο νομοσχέδιο προβλέφθηκε στο άρθρο 2 παράγραφος 3 του ν.4407/2016 η υποχρέωση διατήρησης στο σήμα της ΣΜΥΑ των εμβλημάτων, των θυρεών και των ονομασιών των συγχωνευόμενων σχολών ΣΤΥΑ, ΣΙΡ και ΣΥΔ για λόγους ιστορικής συνέχειας. 

Επεσήμανε ότι, δυστυχώς, από μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα της σχολής ΣΜΥΑ παρατήρησε ότι ενώ ναι μεν φαίνονται τα εμβλήματα και οι θυρεοί, ωστόσο οι ονομασίες, τα αρχικά δηλαδή των σχολών, δεν εμφανίζονται πουθενά. Τόνισε ότι είναι θέμα διατήρησης της ιστορίας και της πορείας αυτών των θρυλικών σχολών να συνεχίσουν να εμφανίζονται στο σήμα της ΣΜΥΑ, λέγοντας ότι όσο υπάρχει ελληνική πολεμική αεροπορία, η συνεισφορά της ΣΤΥΑ, της ΣΙΡ και της ΣΙΔ δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί.

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα