Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:45

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας: Για πλειστηριασμό σπιτιού 40τ.μ. στην Πρέβεζα

755 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/02/2023, 1:04 μμ | 0 σχόλια

Τα σπίτια τα παίρνουν τελικά… οι καπιτα-ληστές

Στη Πρέβεζα σπίτι 40 τμ σε οικόπεδο στον Ελαιώνα  (που είχε δοθεί στο παππού της Σ.Α κατά την ανταλλαγή πληθυσμών) βγαίνει σε πλειστηριασμό σε συμβολαιογραφικό γραφείο στην Αθήνα, από τα κοράκια της CEPAL για δάνειο στην ALPHA BANK.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται συνολικά 120.000-140.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα – εκ των οποίων το 60%-70% πρώτες κατοικίες- με τα funds και τους servicers να προετοιμάζουν μαζικούς πλειστηριασμούς το 2023-2024. Αυτό συνεπάγεται ότι πάνω από μισό εκατ. άτομα κινδυνεύουν άμεσα να πεταχτούν στον δρόμο ή να χάσουν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τον βιοπορισμό τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διατείνεται ότι ο Άρειος Πάγος έλαβε την απόφαση που ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς και όχι η ίδια. Αφού δεν έπραξε το παραμικρό για να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους εταιρείες-αρπακτικά που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με τον πτωχευτικό νόμο 4738/2020 η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε κάθε διάταξη προστασίας της κυριότητας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών, δίνοντας τους ως μόνη διέξοδο την παραμονή τους σε αυτή ως μισθωτές. Όλων των αποχρώσεων οι μνημονιακές κυβερνήσεις βοήθησαν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια πουλώντας τα σε funds με έδρα στο εξωτερικό και την είσπραξη την ανέλαβαν οι εταιρείες servicers, πολλές εκ των οποίων ιδρύθηκαν από τις τράπεζες και στελεχώθηκαν με κορυφαία στελέχη τους! 

 «Όταν κάποιος ρυθμίζει τις οφειλές του τότε δεν υπάρχει η απειλή οποιαδήποτε πλειστηριασμού», δήλωσε ο Μητσοτάκης. Αλλά όταν κάποιος είναι άνεργος ή όταν αμείβεται με τον κατώτατο των 713 ευρώ πώς μπορεί να προβεί σε ρύθμιση με τους ληστρικούς όρους των τραπεζών; Πολύ περισσότερο που καθώς τα επιτόκια ολοένα και αυξάνονται μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, πολλοί «συνεπείς» δανειολήπτες κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν». Ενδεικτικά, με στοιχεία του Ιουλίου 2022, «κοκκινίζουν» 1 στα 3 δάνεια, κυρίως στεγαστικά και μικροεπιχειρήσεων, που είχαν ρυθμιστεί πριν 12 μήνες από τις εταιρείες διαχείρισης. Είναι προφανές ότι η πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ και τραπεζών ωθεί σε νέο τσουνάμι απλήρωτων δόσεων και καταχρεωμένων νοικοκυριών, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε νέα λεηλασία της λαϊκή περιουσίας. 

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα υποκριτικά διαμαρτύρεται για το πλιάτσικο στην λαϊκή περιουσία. Μπορεί στο ΣΥΡΙΖΑ να έχουν κοντή μνήμη αλλά ο λαός θυμάται ότι επί διακυβέρνησής του θεσμοθετήθηκε η είσοδος των εταιρειών funds και των servicers στο παιχνίδι αρπαγής εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών και της όποιας άλλης περιουσίας κυρίως των λαϊκών νοικοκυριών. 

Είναι φανερό ότι οι χρεωμένοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από οποιαδήποτε εκδοχή αστικής διακυβέρνησης θα προκύψει από τις εκλογές. 

Μοναδικός δρόμος για να προστατευτεί η λαϊκή κατοικία και περιουσία είναι ο δρόμος του μαζικού λαϊκού κινήματος. Το εργατικό κίνημα, το κίνημα στις γειτονιές πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα.

Για να μην περάσει κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας σε τράπεζες και funds, για θεσμοθέτηση ακατάσχετου πρώτης λαϊκής κατοικίας, για κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από το 2015 ως σήμερα, καθώς και του πλαισίου που αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την ποινικοποίηση παρεμπόδισής τους και τις κατασχέσεις, για διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΚΟ. Απαιτείται ανατροπή του πλαισίου της αντιλαϊκής πολιτικής με συνολική διαγραφή του δημόσιου χρέους, κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, εθνικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α τοπική επιτροπή Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα