Πέμπτη, 18/04/2024 | 00:26

Ρυθμίσεις χρεών: Πατάει «γκάζι» ο εξωδικαστικός μηχανισμός και γίνεται πιο ευέλικτος

261 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/02/2023, 8:01 πμ | 0 σχόλια

Ανεβάζουν ταχύτητες οι ρυθμίσεις χρεών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού την ώρα που η κυβέρνηση και τράπεζες δρομολογούν σημαντικές αλλαγές που θα τον κάνουν ακόμα πιο «προσιτό» σε όσους το έχουν ανάγκη.

Από τα επίπεδα των 55 εκ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, οι ρυθμισμένες οφειλές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Και οι επιδόσεις αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα πιο πολύ εάν λάβει κανείς υπ όψιν ότι στο στον «προθάλαμο» βρίσκονται άλλες 34.000 αιτήσεις για χρέη 19,5 δισ. ευρώ!

Στο βασικό σενάριο, το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 – και στο αισιόδοξο θα ξεπεράσουν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, το 74% των υποψήφιων προς ρύθμιση ή των ρυθμισμένων χρεών αφορά οφειλές φυσικών προσώπων και μόλις το 26% οφειλές επιχειρήσεων, ενώ το 79% των οφειλών είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και το 21% προς το Δημόσιο. Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς τα 15 έτη. Το 33% των οφειλών έχει ρυθμιστεί σε διάρκεια άνω των 20 ετών.

Η ρύθμιση μέσω Εξωδικαστικού μπορεί να προβλέπει μερική διαγραφή οφειλών:

προς το Δημόσιο: έως 75% επί της βασικής οφειλής, έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ και έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ
προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων: έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων.
Την ίδια ώρα κυβέρνηση και τράπεζες εξετάζουν βελτιώσεις στα κριτήρια και στη διαδικασίας ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Άλλες που θα αφορούν μεταξύ άλλων, στην αντιπρόταση από τους πιστωτές στον οφειλέτη για αρρύθμιστες οφειλές του, στην εφαρμογή του εξωδικαστικού και για χρέη μικρότερα των 10.000 ευρώ, στη μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων στα ανεξασφάλιστα δάνεια και την προσαρμογή της οφειλής, χωρίς ο οφειλέτης να έρχεται σε δυσμενέστερη θέση κ.ά., ενώ υποχρεωτική αναμένεται να γίνει η διαμεσολάβηση στην περίπτωση που έχει απορριφθεί η ρύθμιση από τους πιστωτές ή τον οφειλέτη.

Οι βελτιώσεις αυτές θα οριστικοποιηθούν μέσα στο προσεχές διάστημα ώστε να δρομολογηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.

ΠΗΓΗ: newsauto.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα