Παρασκευή, 21/06/2024 | 19:07

Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή ο αποκλεισμός του Ν. Πρέβεζας από τα Εξεταστικά Κέντρα για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

395 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/02/2023, 5:08 μμ | 0 σχόλια

 

Τον αποκλεισμό των κτιριακών υποδομών του Νομού Πρέβεζας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ένα εξεταστικό κέντρο στον Νομό για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, φέρνει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Ερώτηση που συνυπογράφει και ο Τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης. 

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, για ένα ολόκληρο Νομό άνω των εξήντα χιλιάδων (60.000) κατοίκων δεν εγκρίθηκε ούτε ένα εξεταστικό κέντρο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στον Τύπο ο εν λόγω σχεδιασμός έγινε και για οικονομικούς λόγους. Ομολογείται, δηλαδή, με άλλα λόγια, ότι προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα του κράτους, θα αναγκαστούν χιλιάδες υποψήφιοι νέους και νέες στην εποχή της ακρίβειας να πληρώσουν τα έτσι κι αλλιώς αυξημένα έξοδα, συν την διαμονή τους σε ξενοδοχεία και τη διατροφή τους, για να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό με υποσχετική διορισμού στο άδηλο μέλλον. Φυσικά, ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για το ενδεχόμενο πολύ κακών καιρικών συνθηκών, που θα δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ τις οδικές μετακινήσεις. Διαμορφώνεται επομένως μια κατάσταση, όπου η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών εξαναγκάζουν σε πρόσθετα έξοδα νέους ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα είτε είναι άνεργοι είτε επισφαλώς εργαζόμενοι και υπαμειβόμενοι. Ενδεχομένως, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς να αυτοαποκλειστούν και να μην προσέλθουν στις εξετάσεις, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων, καταδικάζοντας τους σε μόνιμη ανεργία κι επισφάλεια. 

Επισφάλεια, η οποία άλλωστε επιδεινώνεται και από το γεγονός, ότι σύμφωνα με την προκήρυξη και τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν αφορά στον διορισμό σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά απλά στην κατάρτιση αξιολογικού πίνακα για μελλοντικές προσλήψεις, όποτε αυτές γίνουν. Ακόμη ένα εμπόριο ελπίδας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγο πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. 

Με την Ερώτηση τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Υπουργό Εσωτερικών, πρώτον, γιατί δεν όρισαν έστω ένα εξεταστικό κέντρο στον Νομό Πρέβεζας. Δεύτερον, πώς θα εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των υποψηφίων από τον Νομό Πρέβεζας στον γραπτό διαγωνισμό 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ. Τρίτον, αν υπάρχει μέριμνα για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής των υποψηφίων από τον Νομό Πρέβεζας που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν για τον διαγωνισμό εκτός Νομού διανύοντας αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων. 

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση: 

 

Αθήνα, 21/02/2023

 

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Πολίτες Β’ κατηγορίας για την κυβέρνηση οι υποψήφιοι του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που ζουν στην Πρέβεζα»

Σε ένα πρωτοφανές «εμπόριο ελπίδας» επιδίδεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, λίγο πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, ορίζοντας για τις 3 Μαρτίου την ημέρα διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Πρόκειται, καταφανώς, για μία ακόμα προεκλογική εξαπάτηση, δεδομένου ότι σύμφωνα με την προκήρυξη δεν αφορά στο διορισμό σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά απλά στην κατάρτιση αξιολογικού πίνακα για μελλοντικές προσλήψεις, όποτε αυτές γίνουν.

Προκύπτουν, ωστόσο, κι άλλα σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με την ακολουθούμενη διαδικασία του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (Προκήρυξη 2Γ/2022). Κι αυτό, γιατί η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δεν ενέκρινε τη σύσταση εξεταστικών κέντρων στον Νομό της Πρέβεζας. Για ένα ολόκληρο Νομό άνω των εξήντα χιλιάδων (60.000) κατοίκων δεν εγκρίθηκε ούτε ένα εξεταστικό κέντρο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στον Τύπο ο εν λόγω σχεδιασμός έγινε και για οικονομικούς λόγους. 

Ομολογείται, δηλαδή, με άλλα λόγια, ότι προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα του κράτους, θα αναγκαστούν χιλιάδες υποψήφιοι νέους και νέες στην εποχή της ακρίβειας να πληρώσουν τα έτσι κι αλλιώς αυξημένα έξοδα, συν την διαμονή τους σε ξενοδοχεία και τη διατροφή τους, για να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό με υποσχετική διορισμού στο άδηλο μέλλον. Φυσικά, ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για το ενδεχόμενο πολύ κακών καιρικών συνθηκών, που θα δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ τις οδικές μετακινήσεις.

Σημειώνεται, ότι στον εν λόγω γραπτό διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή 108.000 υποψήφοι και υποψήφιες και κατά βάση συμμετέχουν νέοι και νέες που αγωνιούν για μία θέση εργασίας κι ένα μισθό αξιοπρέπειας. Κι όμως, κανένα εξεταστικό κέντρο δεν κρίθηκε κατάλληλο σε έναν Νομό όπως η Πρέβεζα, που έχει τις σχετικές κτιριακές υποδομές. 

Επομένως, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών εξαναγκάζουν σε πρόσθετα έξοδα νέους ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα είτε είναι άνεργοι είτε επισφαλώς εργαζόμενοι και υπαμειβόμενοι. Ενδεχομένως, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς να αυτοαποκλειστούν και να μην προσέλθουν στις εξετάσεις, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων, καταδικάζοντας τους σε μόνιμη ανεργία κι επισφάλεια. 

Επειδή, δεν επιτρέπεται σε ευνομούμενο κράτος να υπάρχουν πολίτες που να αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Γιατί δεν όρισαν έστω ένα εξεταστικό κέντρο στον Νομό Πρέβεζας;
  2. Πώς θα εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των υποψηφίων από τον Νομό Πρέβεζας στον γραπτό διαγωνισμό 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ;
  3. Υπάρχει μέριμνα για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής των υποψηφίων από τον Νομό Πρέβεζας που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν για τον διαγωνισμό εκτός Νομού διανύοντας αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Μπάρκας Κωνσταντίνος 

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα