Τρίτη, 16/04/2024 | 22:14

Θ. Καββαδάς: «Δεκτή η πρότασή μου για καταβολή των αναδρομικών στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και το 2021

283 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/02/2023, 4:04 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Δεκτή έκανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας την πρότασή μου για καταβολή των αναδρομικών στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων 

και το 2021» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου σχετικά με ρυθμίσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πριν περάσει στην ομιλία του ο Βουλευτής εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, σχολιάζοντας ότι μπροστά στην ανθρώπινη δοκιμασία, στον ανθρώπινο πόνο, όλος ο πολιτισμένος κόσμος, αλλά και η Ελλάδα, εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και ομάδας διάσωσης της ΕΜΑΚ, και τόνισε ότι η  κίνηση αυτή αποτελεί και ένα μήνυμα ειρήνης και ανθρωπιάς προς τον τουρκικό λαό.

Περνώντας στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι έχει στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων προστατεύουν την πατρίδα. Επεσήμανε ότι οι βελτιώσεις είναι πολλές, σημαντικές και αφορούν σχεδόν το σύνολο του προσωπικού του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Ενδεικτικά ανέφερε:

  • Τη σύσταση ειδικών λογαριασμών αλληλοβοήθειας για τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και τα κοινά σώματα με σκοπό την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων υγειονομικής και δικαστικής φύσης.
  • Την ένταξη των εν ενεργεία υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, των κοινών σωμάτων και της Ελληνικής Αστυνομίας, στους δικαιούχους νοσηλείας του ΝΙΜΤΣ.
  • Τη δυνατότητα εκτέλεσης φαρμακευτικών συνταγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.
  • Την άμεση έναρξη συνταξιοδότησης του αποστρατευόμενου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από την ημέρα που διαγράφονται.
  • Την αναπροσαρμογή των μεριδίων των μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ώστε να εναρμονίζονται με το νέο μισθολόγιο του 2017 και την καθιέρωση δυνατότητας χορήγησης έκτακτου μερίσματος.

Υπενθύμισε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, έφερε δυο ακόμα σημαντικές βελτιώσεις:.

  1. Απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε επιπλέον εισφορά 1% επί του μισθού ή επί της σύνταξης προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύονται κατά προτεραιότητα στο ΝΙΜΤΣ. Τόνισε ότι για τον ίδιο σκοπό ήδη υπάρχει κράτηση 3% από το αποδιδόμενο μέρισμα και επομένως ορθώς απαλείφθηκε η διάταξη. 
  2. Επανόρθωσε μια σοβαρή αδικία εις βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε θεσπιστεί με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012, με τον οποίο επιβλήθηκαν μειώσεις στο μέρισμα που δικαιούνται τα στελέχη, οι οποίες το 2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Το νομοσχέδιο προέβλεπε στο άρθρο 35 την επιστροφή αναδρομικών από την 1η Ιανουαρίου του 2022, όμως τα Μετοχικά Ταμεία τα οποία θα αναλάβουν το κόστος των αναδρομικών είχαν προετοιμαστεί λόγω παλαιότερων εξαγγελιών να επιστρέψουν αναδρομικά από την 1/1/2021.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι ο Υπουργός άκουσε την πρόταση που κατέθεσε ίδιος στην Επιτροπή και δεσμεύτηκε ότι τα αναδρομικά θα επιστραφούν από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ευχαρίστησε το Υπουργό και τον συνεχάρη για την πολιτική βούληση και τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε και στα δύο αυτά θέματα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, με δεδομένο ότι τα Μετοχικά Ταμεία είναι έτοιμα, η δέσμευση θα γίνει πράξη. 

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε μια ακόμα σημαντική βελτίωση την οποία και χαιρέτισε, σχετικά με την ένταξη των αποφοίτων των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των ετών 1991, 1992 και 1993 στο νομικό πλαίσιο του νόμου 2439/1996 και την προαγωγή τους σε Ταγματάρχη με αναγνώριση 30 ετών υπηρεσίας, ενώ πρότεινε την ένταξη στην ίδια ευνοϊκή ρύθμιση και των σειρών που ακολουθούν. 

Αναφέρθηκε ακόμη στη θετικότατη ρύθμιση του άρθρου 47 για τη βελτίωση καταληκτικού και αποστρατευτικού βαθμού των εθελοντών μακράς θητείας, προτείνοντας η  βελτίωση αυτή να συνοδεύεται από την αντίστοιχη μισθολογική προαγωγή. 

Τέλος, ανέδειξε 3 θέματα στα οποία είχε αναφερθεί και στην αρμόδια Επιτροπή: 

Το πρώτο αφορά στο ιεραρχικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το άρθρο 32 του νόμου 4609/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το οποίο, όπως ανέφερε, επιχειρείται να ρυθμιστεί με την τροπολογία 1572 του Υπουργείου. Επεσήμανε στον Υπουργό ότι, για να είναι ολοκληρωμένη η παρέμβαση, χρειάζεται η προσθήκη παραγράφου όπου θα δίνεται μια χρονολογική προπορεία στα στελέχη ΑΣΣΥ έως και 2 έτη ώστε να καλύψουν τη χρονολογική προπορεία που δόθηκε από τον νόμο 4609 στους εθελοντές. 

Διαφορετικά, τόνισε, λόγω του χρονολογικού προβαδίσματος, σύντομα οι εθελοντές θα προαχθούν νωρίτερα και πάλι θα διαταραχθεί η αρχική σειρά. Ζήτησε από τον Υπουργό να δει το θέμα ώστε να διορθωθεί ουσιαστικά η ιεραρχία για τα 2300 θιγόμενα στελέχη των ΑΣΣΥ. 

Το δεύτερο θέμα που έθιξε αφορά το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ΕΠΟΠ, όπου προβλέπεται η συνταξιοδότησή τους στην ηλικία των 50 ετών χωρίς να δικαιούνται σύνταξη αφού είτε πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 60 έτη είτε να έχουν 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Τόνισε ότι είναι θέμα ηθικής τάξης και κοινωνικής δικαιοσύνης αυτοί οι άνθρωποι που έχουν σταδιοδρομήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν έναν τρόπο να βιοπορίζονται στα 10 χρόνια που μεσολαβούν ανάμεσα στην αποστράτευση και τη σύνταξη, πιθανώς με πρόβλεψη για οικειοθελή παραμονή τους

Το τρίτο θέμα που ανέφερε ο Βουλευτής είχε σχέση με την παλιά του σχολή, τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, τη θρυλική ΣΤΥΑ από την οποία αποφοίτησε. Η ΣΤΥΑ, ανέφερε, μαζί με δύο ακόμα σπουδαίες σχολές της Αεροπορίας, τη ΣΥΔ, των υπαξιωματικών διοικητικών και τη ΣΙΡ, των ιπτάμενων ραδιοναυτίλων απορροφήθηκαν το 2019 από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας. 

Τόνισε ότι όταν το 2016 συζητιόταν στη Βουλή ο σχετικός νόμος 4407, ο ίδιος είχε δώσει αγώνα για να εξασφαλιστεί ότι στο σήμα της ΣΜΥΑ θα διατηρούνταν τα εμβλήματα, οι θυρεοί και οι ονομασίες των συγχωνευόμενων σχολών ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ για λόγους ιστορικής συνέχειας. Ανέφερε ότι πρόσφατα διαπίστωσε ότι ενώ στο σήμα της ΣΜΥΑ φαίνονται τα εμβλήματα και οι θυρεοί, ωστόσο δεν υπάρχουν πουθενά οι ονομασίες, τα αρχικά δηλαδή των σχολών. Ζήτησε από τον Υπουργό να επιληφθεί ώστε να διορθωθεί αυτή η αβλεψία καθώς, όπως επεσήμανε, η συνεισφορά της ΣΤΥΑ, της ΣΥΔ και της ΣΙΡ δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής είπε:

«Το τραγικό συμβάν με την πτώση του Phantom και την απώλεια δύο ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας μάς θυμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν σταδιοδρομούν απλά σε ένα επάγγελμα. Έχουν επιλέξει να είναι άνθρωποι του καθήκοντος, να θέσουν τη ζωή τους στη διάθεση της πατρίδας και όλων των Ελλήνων όπου και όποτε χρειαστεί. 

Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει αυτή την επιλογή. Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με μια επιθετική δύναμη που διαρκώς προκαλεί. Η διατήρηση της ειρήνης επαφίεται αποκλειστικά στην αμυντική μας ικανότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Για να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο χρειάζονται δύο πράγματα. Η εξασφάλιση του απαραίτητου σύγχρονου αξιόμαχου εξοπλισμού και η διατήρηση υψηλού φρονήματος στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν την πατρίδα. 

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου υπηρετούν, λοιπόν, ακριβώς αυτό τον υψηλό σκοπό και πιστεύω ότι θα συγκεντρώσουν τη στήριξη όχι μόνον ημών, όσων προερχόμαστε από τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και όλων των συναδέλφων.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα