Κυριακή, 26/05/2024 | 00:56

Ανακοίνωση του Εμπορικού συλλόγου Πρέβεζας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

281 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/02/2023, 9:45 πμ | 0 σχόλια

 Ανακοίνωση για την επικείμενη αύξηση

 των ασφαλιστικών εισφορών 

 

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Σαν να μην έφταναν η ακρίβεια, η ενεργειακή ανασφάλεια, η υψηλή φορολογία, έρχεται από πάνω η κυβέρνηση, επικαλούμενη τον πληθωρισμό, να εφαρμόσει ένα νέο χαράτσι ύψους 9,6% στις εισφορές του ΕΦΚΑ.

Οι αυξήσεις αφορούν τις  κύριες συντάξεις τις εισφορές την Υγεία, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, όπως επίσης σε όσους ασφαλίζονται για επικουρική και εφάπαξ.

 Η απόφαση, που υπογράφτηκε πριν λίγες ημέρες από τον αρμόδιο υφυπουργό της κυβέρνησης, Π. Τσακλόγλου, ισχύει για τις εισφορές του 2023, ενώ στο ύψος του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους θα είναι και η αύξηση των εισφορών για το 2024.

Αυτή η απόφαση πατάει πάνω στον νόμο Κατρούγκαλο της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις για τις εισφορές των επαγγελματιών.

Μάλιστα, χωρίς ίχνος ντροπής παρουσιάζουν τις αυξήσεις σαν μικρότερες από αυτές που προβλέπονταν αλλά και σαν μια προσπάθεια προστασίας των συντάξεων από την “απαξίωση”.

Χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι οι 8 στους 10 αυτοαπασχολούμενοι. ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές τους είναι χαμηλότερες απ’ αυτές των μισθωτών και για αυτό παίρνουν χαμηλές συντάξεις.

Μόνο που η βασική αιτία για το γεγονός ότι οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι «επιλέγουν» να ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, είναι η αδυναμία τους να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές αφού αδυνατούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από την εργασία τους, ενώ τους πνίγουν τα χρέη και η ακρίβεια.

Μάλλον δεν έχουν ακούσει τίποτα για την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για δεκαετίες, με την ευθύνη να βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά

Καλούμε τους συναδέλφους μικρούς εμπόρους, τα σωματεία αυτοαπασχολουμένων της περιοχής μας να απαιτήσουν την απόσυρση της υπουργικής απόφασης και να διεκδικήσουν:

 

  • Πάγωμα των ασφαλίστρων εδώ και τώρα.
  • Κοινωνική ασφάλιση δημόσια, καθολική, επιχορηγούμενη κατά τα 2/3 από τον Κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Κατάργηση όλων των αντασφαλιστήκαν νόμων. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και όλες. Αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας-περίθαλψης-πρόληψης.
  • Σύνταξη με βάση τα όρια συνταξιοδότησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απόδοση σύνταξης σε όσους χρωστούν στο ταμείο με βάση τα πληρωμένα χρόνια ασφάλισης όταν συμπληρωθούν τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης
  • Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, κλιμακούμενο προοδευτικά, για κέρδη άνω των 20.000€.
  • Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.
  • Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η καταβολή των συντάξεων, με βάση τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν τις εισφορές τους.
  • Αύξηση της βασικής σύνταξης, επέκτασή της σ’ όλους τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ, υπολογισμός των εισφορών που έχουν καταβληθεί πάνω από τη βασική σύνταξη.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

4/2/23

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα