Παρασκευή, 29/03/2024 | 14:26

IANOS | Εργαστήρια: Έφυγε από τη ζωή ο φίλος και συνεργάτης Νότης Μαυρουδής

358 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/01/2023, 12:37 μμ | 0 σχόλια

Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον κορυφαίο κιθαριστή και δάσκαλο Νότη Μαυρουδή που απροσδόκητα έφυγε από την ζωή την Τρίτη 3 Ιανουαρίου, σε ηλικία 77 ετών.

 

Η διαδρομή του στο τραγούδι ξεκίνησε την δεκαετία του 1960 και επί έξι (6) δεκαετίες ήταν δημιουργικός και παραγωγικός. Στη μεγάλη του διαδρομή συνεργάστηκε με μεγάλους ποιητές και τραγουδιστές. Δάσκαλος και καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο με μαθητές σπουδαίους μουσικούς όπως οι Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γιώργος Μελάς κ.α. 

 

Ο ίδιος υπήρξε μαθητής του σπουδαίου καθηγητή Δημήτρη Φάμπα, από το 1958. Πήρε το δίπλωμα του με άριστα, έντεκα χρόνια αργότερα. Το 1970 εγκαθίσταται στην Ιταλία και αναλαμβάνει την έδρα κλασικής κιθάρας για πέντε (5) χρόνια στη Scuola Ciciva di Milano.

Επιστρέφει στην Αθήνα το 1975 και άρχισε να διδάσκει κλασική κιθάρα στο εθνικό ωδείο.

 

Στη δισκογραφία εμφανίζεται το 1964 με το τραγούδι «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη και ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο.

 

Υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία του νέου κύματος στην Ελλάδα.

 

Ανάμεσα στις κυκλοφορίες των δίσκων του και στη συγγραφική του παραγωγή δεσπόζει η κυκλοφορία από τις εκδόσεις IANOS, το 2019, του έργου του ΑΓΡΥΠΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ, ένα βιβλίο-cd με μελοποιημένους ποιητές από τον 19ο και 20ο αιώνα.

 

Παρακαταθήκη στον Πολιτισμό της χώρας μας αποτελεί επίσης και ο ογκώδης τόμος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ που περιλαμβάνει Ονόματα, χρονολογίες, δράσεις, καταγωγή Συνθετών – Ερμηνευτών – Κατασκευαστών της παγκόσμιας κοινότητας, περιέχονται στο επίτομο Παγκόσμιο Μουσικό Χρονολόγιο, που φιλοξενεί 75.000 λήμματα, με στόχο να χρησιμεύσει σε μια πρώτη πληροφόρηση τού αναγνώστη γύρω από προσωπικότητες της Μουσικής που απασχόλησαν την ανθρωπότητα, από τα πρώτα δείγματα – ντοκουμέντα.

Ο Νότης Μαυρουδής μας τίμησε με αξέχαστες μουσικές βραδιές στο café του ΙΑΝΟΥ με αντιπροσωπευτική στιγμή την ερμηνεία της Μόρφως Τσαϊρέλη στο «Πρωϊνό τσιγάρο» του Άλκη Αλκαίου σε δική του σύνθεση.

 

Ξεχωρίζει επίσης η συμμετοχή του στη σειρά «Συναντήσεις με συγγραφείς στο café του ΙΑΝΟΥ» όπου μίλησε εφ’ όλης της ύλης για τη ζωή και το έργο του. Βλέπε εδώ

 

Αντίο Νότη.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα