Παρασκευή, 19/04/2024 | 08:03

Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών τιμούν τη Μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

262 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/01/2023, 1:49 μμ | 0 σχόλια

Την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος θα τιμήσουν αύριο Σάββατο  η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.  Για την ιστορική σημασία της «Ημέρας Μνήμης» και την εκδήλωση που προγραμματίστηκε αναφέρθηκαν σήμερα σε δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδια για θέματα Πολιτισμού, κ. Ελένη Ακονίδου. 

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη «σπουδαία Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων, η οποία ήταν παρούσα πάντοτε στο «γίγνεσθαι» της περιοχής».  Πρόσθεσε ότι πολύ λίγοι γύρισαν από τα κρεματόρια, στα οποία είχαν  μεταφερθεί από τα κατοχικά στρατεύματα όσοι συνελήφθησαν παραμονές και ανήμερα 25ης Μαρτίου (του 1944) και τόνισε ότι «δυστυχώς όταν ο άνθρωπος ξεχνάει την ανθρώπινη φύση του μπορεί να κάνει τέτοιες πράξεις». 

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι «έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε αυτό το γεγονός και πρέπει πάντα να είμαστε εν γρηγόρσει, ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί στην ανθρωπότητα ποτέ τέτοια βαρβαρότητα και τέτοιες πράξεις έναντι οποιασδήποτε πληθυσμιακής ομάδας. Αιωνία τους η μνήμη». 

Στις δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελένη Ακονίδου ανέφερε τα εξής: 

 «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή τιμούν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις Μνήμης, διοργανώνουμε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 20:00 στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου το Δήμου «Βασ. Πυρσινέλλας» την κεντρική εκδήλωση Μνήμης».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα