Τρίτη, 16/04/2024 | 13:49

Κώστας Μπάρκας: Χωρίς ενίσχυση για τις ζωοτροφές μένουν κτηνοτρόφοι της χώρας

224 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/01/2023, 11:16 πμ | 0 σχόλια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλοί κτηνοτρόφοι στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Μέτρο 22, που αφορούσε την ενίσχυση στην αγορά ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός στήριξης, κατέθεσαν σαράντα ένα (41) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κόμματος, Σταύρου Αραχωβίτη και της Αναπληρώτριας Τομεάρχισσας, Ολυμπίας Τελιγιορίδου.
Το Μέτρο 22, που με αγώνα και κόπο διεκδικήσαν και κατέκτησαν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, αποσκοπούσε στην παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και του μεγεθυμένου κόστους παραγωγής.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν κτηνοτροφικές οργανώσεις, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης, κυρίως λόγω συστημικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα τα αιτήματα να μην μπορούν να καταχωρηθούν και να μείνουν εκτός αξιολόγησης πολλοί δικαιούχοι. Επιπλέον, εκτός μέτρου έμειναν και οι παραγωγοί αυγών επώασης και οι εκτροφείς γαλοπούλας, αφού σύμφωνα με εκπροσώπους τους, το σύστημα δεν δεχόταν καν την αίτηση τους και συνεπώς έμειναν και αυτοί εκτός της ενίσχυσης.
Είναι φανερό πως την ώρα που ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας παλεύει να σταθεί στα πόδια του, κάτω από αντίξοες συνθήκες, είναι απαραίτητη η στήριξή του από την πολιτεία. Η ενδεχόμενη απομάκρυνση των κτηνοτρόφων από το επάγγελμα, λόγω οικονομικής αδυναμίας για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους, ελλοχεύει κίνδυνους που θα επιφέρουν αλυσιδωτές συνέπειες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει τα επικοινωνιακά παιγνίδια και να λύσει τα προβλήματα που προέκυψαν, εκπληρώνοντας τον σκοπό του Μέτρου 22, ώστε να μην μείνουν άδικα εκτός όσοι κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις ενίσχυσης.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα