Παρασκευή, 29/03/2024 | 01:21

Ανδρέας Κτενάς: «Θέλουμε τον Αϊ-Γιάννη που αγαπάμε, προστατευμένο και αναβαθμισμένο για όλους εμάς»

306 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/01/2023, 6:14 μμ | 0 σχόλια

Ανδρέας Κτενάς: «Θέλουμε τον Αϊ-Γιάννη που αγαπάμε, προστατευμένο και αναβαθμισμένο για όλους εμάς» – Τι περιλαμβάνει η μελέτη προστασίας και ανάπλασης

 

Στη φάση της καταγραφής των υφιστάμενων φυσικών παραμέτρων και υδρονομικών διεργασιών, που ορίζουν το παράκτιο και υδατικό περιβάλλον, και των τοπογραφικών και βυθομετρικών αποτυπώσεων με τη χρήση βυθομέτρων ακριβείας, ηλεκτρονικών ταχυμέτρων, δορυφορικών GPS, τηλεκατευθυνόμενων drones και λοιπού «έξυπνου» εξοπλισμού, βρίσκεται το μελετητικό έργο για την αντιδιαβρωτική προστασία και ανάπλαση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη (Αγίου Ιωάννη).

«Θέλουμε τον Αϊ-Γιάννη που αγαπάμε, προστατευμένο και αναβαθμισμένο για όλους εμάς!

 

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη παρέμβαση, ώστε να δοθεί οριστική λύση στη διάβρωση, να θωρακιστεί ο δρόμος, να κατασκευαστούν υποδομές εξυπηρέτησης κατοίκων και επισκεπτών.

 

Με ορίζοντα τη διαμόρφωση συνθηκών αειφόρου ανάπτυξης, η προστασία και η ανάπλαση της παραλίας θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ταυτότητας ολόκληρου του παραλιακού μετώπου του Αγίου Ιωάννη, με υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά περιβάλλοντος.

 

Επιπλέον, η ενοποίηση αισθητικά και λειτουργικά με την όμορη ανάπλαση της Γύρας, αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Λευκάδα.

 

Σχεδιάζουμε περιβαλλοντικά ήπιες παρεμβάσεις, που δεν θα αλλοιώνουν το τοπίο και τον χαρακτήρα της περιοχής, αντιθέτως θα προστατεύουν και θα αναδεικνύουν το μοναδικό της περιβάλλον.

 

Τέλος, να τονίσουμε ότι μιλάμε για οριστικές μελέτες με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, στο πλαίσιο του παρόντος μελετητικού έργου. Έτσι, η ολοκλήρωση θα σημάνει άμεσα την κατασκευή των έργων, αφού έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους μέσα από το νέο ΕΣΠΑ» ανέφερε ο κ. Κτενάς.

 

Τα ρεαλιστικά δεδομένα που συλλέγονται από το πεδίο αξιολογούνται και αναλύονται, ώστε, μέσω μαθηματικών μοντέλων και προσομοιώσεων, να καθοριστούν τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και διαμορφώσεις, που θα αντιμετωπίσουν οριστικά, με τεχνική αρτιότητα και λειτουργικότητα, και με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής του Αϊ-Γιάννη και της θωράκισης του παραλιακού δρόμου. 

 

Επιπλέον, το παρόν μελετητικό έργο περιλαμβάνει μελέτη οδοποιίας για την πλήρη αποκατάσταση, βελτίωση και αναβάθμιση της παραλιακής οδού του Αϊ-Γιάννη, με εργασίες που αφορούν στο πλάτος του οδοστρώματος, στο εύρος κατάληψης της οδού, την ανακατασκευή της οδοστρωσίας, κλπ.

 

Τέλος, σημαντικό τμήμα του παρόντος μελετητικού έργου αποτελεί η αρχιτεκτονική ανάπλαση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη, με διαμόρφωση συνθηκών για περπάτημα, ποδήλατο και άθληση, με αστικό εξοπλισμό και με ελαφριές κατασκευές για την εξυπηρέτηση των λουομένων (διάδρομοι πρόσβασης στην ακτή, αποδυτήρια, ντους, beach volley, κλπ.). Έμφαση δίνεται στην προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος της παράκτιας ζώνης και στην ασφαλή και άνετη κίνηση πεζών και ΑμεΑ.

 

Δείτε βίντεο με στιγμιότυπα από την βυθομετρική αποτύπωση στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=AmITCDGWUhk&list=PL_2mPNUW8A76nNTv3trSJNw9jf-RrSwMu

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα