Σάββατο, 25/05/2024 | 17:16

Όλγα Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρεμβαίνει ορατά και θεσμικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκλητικά και αντιθεσμικά

429 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/01/2023, 10:54 πμ | 0 σχόλια

Όλγα Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρεμβαίνει ορατά και θεσμικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκλητικά και αντιθεσμικά

Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Γ. Κουβαρά

12.1.22

Ουδέποτε υπήρξε ασυμβίβαστο στην βουλευτική μου ιδιότητα και την επαγγελματική μου δραστηριότητα – Ο κ. Οικονόμου δεν ανέσυρε κάποια μνήμη, επιχείρησε συμψηφισμό.

 

Επ’ αφορμή της πρόσφατης αναφοράς του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη για το ασυμβίβαστο του βουλευτικού της αξιώματος με την επαγγελματική της δραστηριότητα κατά το παρελθόν σε μία προσπάθεια συμψηφισμού που κάνει η κυβέρνηση, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε τα εξής:

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να υπενθυμίσω ξανά ένα ήδη απαντημένο ζήτημα. Έχω δεχθεί πόλεμο λάσπης το 16 και 17 για την περίοδο της πρώτης εκλογής μου (2012-2015) για το δήθεν ασυμβίβαστο με τη βουλευτική μου ιδιότητα επειδή ως ιατρός λειτουργούσα ιατρείο που εξυπηρετούσε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επειδή όμως ούτε αδιάβαστη είμαι, ούτε υπήρξα ανεύθυνη αναφορικά με το τι αποτελούσε ασυμβίβαστο με την βουλευτική μου ιδιότητα όταν πρωτοεξελέγην, διέθετα ήδη τρεις γνωμοδοτήσεις: της νομικής υπηρεσίας του Π.Ι.Σ., του κ. Φλογαΐτη και του κ. Καϊτατζή. Αυτές οι γνωμοδοτήσεις έχουν κατατεθεί και στα πρακτικά της βουλής σε επίκαιρη ερώτηση που έγινε στο παρελθόν. Υπάρχει δε και δικαστική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού δικαστηρίου (κατόπιν προσφυγής βουλευτή της ΝΔ κατά άλλου βουλευτή της ΝΔ) η οποία λέει σαφώς ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Ο ιατρός βλέπει τον ασφαλισμένο και ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τον ασφαλισμένο.

Με την ευκαιρία αυτή επειδή έχει κατηγορηθεί και ο κ. Φλαμπουράρης, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση και εφόσον επρόκειτο να υπάρξει ασυμβίβαστο επειδή είχε στο όνομά του τεχνική εταιρεία, φρόντισε ο ίδιος να προβεί σε άμεση μεταβίβαση ώστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Αυτά τα ολίγα για να ξεκαθαρίζονται τα θέματα και για να μην επιχειρούνται τέτοιας φύσης συμψηφισμοί διότι είναι άκυροι.

Ο κ. Ντογιάκος δεν μπορεί να πει στην ΑΔΑΕ: Σταματήστε τον έλεγχο

Σε μία απροκάλυπτη παρέμβαση του κ. Ντογιάκου, ως μη όφειλε, ως μη έχων αρμοδιότητα-δεν ιδιωτικοποιείται η εισαγγελική λειτουργία στην Ελλάδα πιστεύω- απαντά στην Cosmote η οποία απευθύνει το ερώτημα. Η ΑΔΑΕ είναι μία συνταγματική ανεξάρτητη αρχή. Ο ρόλος της ξεκινά και τελειώνει με τις αρμοδιότητες που περιγράφει το Σύνταγμα της χώρας και βεβαίως το Σύνταγμα υπάρχει εκεί ώστε η νομοθεσία να προσαρμόζεται με αυτό και όχι να ερμηνεύουμε κάθε φορά το σύνταγμα με το νόμο που βολεύει την x κυβέρνηση!

Ο ίδιος κ. Ντογιάκος παραβίασε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ο ίδιος παραβίασε την διάκριση των εξουσιών, πράγμα ανεπίτρεπτο για οποιονδήποτε πόσο μάλλον για ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό. Επιπροσθέτως ας μην υποτιμάμε το γεγονός ότι ο κ. Ράμμος, ο οποίος διετέλεσε επίσης ανώτατος δικαστικός λειτουργός, εξέφρασε άποψη για το θέμα των αρμοδιοτήτων του. Ο κ. Ντογιάκος δεν μπορεί να πει στην ανεξάρτητη αρχή, σταματήστε τον έλεγχο. Η ΑΔΑΕ ακόμη και μετά το νόμο που άλλαξε η Νέα Δημοκρατία έχει αρμοδιότητες που εκπορεύονται εκ του Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρεμβαίνει ορατά και θεσμικά. Θα πράξει ό,τι επιβάλλει η θεσμική τάξη και το κράτος δικαίου στη χώρα – Τα σκάνδαλα και οι συγκαλύψεις είναι ίδιον της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι «Εμείς κάνουμε θεσμικές παρεμβάσεις και ορατές. Ο κ. Τσίπρας ορατά και με σεβασμό στο θεσμικό του ρόλο πήγε στον κ. Ντογιάκο, ο οποίος αυτή τη στιγμή κρίνεται. Ανάλογα ορατά και με σεβασμό επισκέφθηκε τον κ. ράμμο ώστε να θέσει τα ζητήματα που όφειλε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πράξει ό,τι επιβάλλει η θεσμική τάξη και το κράτος δικαίου στη χώρα. Αντιθεσμικά δεν θα κινηθούμε ποτέ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα σιωπήσουμε στο σκάνδαλο των υποκλοπών.Σε άλλη κανονική χώρα θα είχε παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός που είχε την ευθύνη της ΕΥΠ πάνω του σε λίγες μέρες το πολύ. Θα είχε παραιτηθεί διότι φέρει την πολιτική ευθύνη. Επέλεξε ο ίδιος την αρμοδιότητα της ΕΥΠ να την μεταφέρει από την πρώτη μέρα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στον εαυτό του, όπως και της ΕΡΤ, του ΑΠΕ κτλ. «Η αποχώρηση Δημητριάδη προφανώς δεν αρκεί», απάντησε η Ό. Γεροβασίλη στην ερώτηση του δημοσιογράφου «διότι ποιος έχει την πολιτική ευθύνη; Ο εκτελών εντολές ή αυτός ο οποίος έχει την αρμοδιότητα και έχει ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό»;

Στον παραλληλισμό του δημοσιογράφου με το Μάτι και στην ερώτηση αν παραιτήθηκε τότε ο Τσίπρας, η Γραμματέας της Κ.Ο. τόνισε τα εξής: «Το Μάτι ας το πείτε αδυναμία αντιμετώπισης, ας το πείτε οτιδήποτε, αλλά σκάνδαλο του Τσίπρα δεν θα το πείτε. Είναι άλλης τάξης θέμα. Σοβαρό επίσης, πάρα πολύ σοβαρό αλλά άλλης τάξεως. Και τότε παραιτήθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη- ο έχων την αρμοδιότητα- και ο αρχηγός της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, άσχετο που ο αρχηγός της αστυνομίας, ο παραιτηθείς για το θέμα Μάτι, στη συνέχεια αναβαθμίστηκε στη θέση του γ.γ υπουργείου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

 

Είμαι βεβαία ότι η ΑΔΑΕ θα κάνει τη δουλειά της και θα ασκήσει τις αρμοδιότητές της όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα- Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μην παραδώσουμε στις επόμενες γενιές λιγότερη δημοκρατία επειδή ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τη χώρα ιδιοκτησία του

Καλούμενη να σχολιάσει το «οξυμμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί» η Όλγα Γεροβασίλη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση: «Να φροντίσει η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται θεσμικά, να μην κάνει παρεμβάσεις και σκάνδαλο συγκάλυψης πάνω στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Από το «όλα στο φως» τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, νομικές παρεμβάσεις, επίκληση απορρήτου στις εξεταστικές επιτροπές κτλ προκειμένου να υπάρξει σιωπή και συγκάλυψη» Κλείνοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει τη δουλειά της και θα ασκήσει τις αρμοδιότητές της όπως απορρέουν από το Σύνταγμα. «Αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμώ ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ούτως ώστε να μην παραδώσουμε στις επόμενες γενιές λιγότερη δημοκρατία επειδή ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τη χώρα ιδιοκτησία του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουδέποτε έχει εργαλειοποιήσει εθνικά θέματα- Καλό θα ήταν να μην το επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά και να μην εκφοβίζει τον ελληνικό λαό προς ίδιον όφελος

Σε τελευταία ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα ελληνοτουρκικά και με το σενάριο πιθανής κίνησης της Τουρκίας πάνω στην εκλογική διαδικασία η Γραμματέας της Κ.Ο. είπε τα ακόλουθα:

«Το σενάριο που περιγράψατε είναι σενάριο. Τα πάντα κρίνονται στην ώρα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δια του Προέδρου, έχει ζητήσει επανειλημμένα στο δημόσιο λόγο τη σύγκληση των αρχηγών των κομμάτων του κοινοβουλίου ώστε να ενημερώσει και ο Πρωθυπουργός τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Δεν είναι θέμα προεκλογικό, δεν εργαλειοποιούμε τέτοια θέση, αυτό είναι κάτι το οποίο το ζητάμε τα τελευταία χρόνια που έχει οξυνθεί η τουρκική επιθετικότητα. Τα εθνικά θέματα τα έχουμε αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα παρόλο που η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να μας αποτρέψει από αυτόν τον δρόμο, μυστική διπλωματία κ.α, να μαθαίνουμε τι συμβαίνει στα εθνικά μας θέματα από Μέσα ή υπουργούς του εξωτερικού και όχι από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Η κυβέρνηση όμως αρνείται. Αλλά εν προκειμένω ο πρωθυπουργός είναι αυτός ο οποίος μπορεί να κινητοποιήσει και ο οποίος θα πρέπει να δημιουργήσει το έδαφος προκειμένου να υπάρχει και η σύγκλιση στα εθνικά ζητήματα. Ως κόμμα, συντασσόμαστε και υποστηρίζουμε τις πάγιες εθνικές αρχές της χώρας μας για τα εθνικά ζητήματα, βεβαίως ασκούμε ως οφείλουμε κριτική όταν η κυβέρνηση φεύγει από αυτές τις γραμμές. Επαναλαμβάνω: ποτέ δεν εργαλειοποιούμε τέτοια ζητήματα και θα ήταν καλό να μην τα εργαλειοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης και να μην εκφοβίζει τον ελληνικό λαό ότι ‘ελάτε εδώ να με ψηφίσετε, διότι απειλείται η χώρα από τον Ερντογάν’».

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα