Πέμπτη, 28/03/2024 | 20:34

ΣΥΡΙΖΑ: Επισκέψεις του Ανδρέα Ξανθού σε δομές υγείας του νομού Πρέβεζας

254 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/12/2022, 11:21 πμ | 0 σχόλια

Το πρωί της Παρασκευής 9ης Δεκεμβρίου 2022 , ο Ανδρέας Ξανθός, με κλιμάκιο της ΝΕ και τον βουλευτή Κώστα Μπάρκα , πραγματοποίησε επισκέψεις στο ΕΚΑΒ, στο Κέντρο Υγείας, στην ΤΟΜΥ και στο Νοσοκομείο, όπου και συνομίλησε με εργαζόμενους , γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και είχε συνάντηση με τον Διοικητή. Από τον διάλογο αυτόν αναδείχθηκαν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ειδικά αυτό της υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού αλλά και τα σοβαρά χρόνια ζητήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Στο Νοσοκομείο στη συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων, εκτός από αιτήματα γενικότερου χαρακτήρα (αναβάθμιση αποδοχών του προσωπικού του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, μη επιστροφή των εργολαβικών συνεργείων στην καθαριότητα-σίτιση-φύλαξη , αναμόρφωση Οργανισμού του νοσοκομείου, κλπ), τονίστηκαν οι ειδικότερες ελλείψεις του νοσοκομείου σε κρίσιμα τμήματα (Παθολογική, Ορθοπεδική κλινική κλπ) που επηρεάζουν αρνητικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την έγκαιρη και αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών.
Το προσωπικό του νοσοκομείου κατέβαλε στην πανδημία τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αξιόπιστα τις ανάγκες της υγειονομικής κρίσης, αλλά σήμερα εκφράζει με κάθε τρόπο την απόγνωση του για τη συνεχιζόμενη απαξίωση του ΕΣΥ και την έλλειψη προοπτικής για σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης.
Ο πρόσφατος νόμος για το ΕΣΥ και οι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα ενισχύσει την τάση παραίτησης και φυγής γιατρών από το δημόσιο σύστημα και θα επιδεινώσει τη στελέχωση των δομών υγείας. Γιατί οι εξουθενωτικοί ρυθμοί εργασίας και εφημέρευσης: 1. Δεν επιτρέπουν την πολυαπασχόληση και την αναζήτηση συμπληρωματικών εισοδημάτων από ιδιωτικό έργο , 2. Θα αποτρέψουν την εφαρμογή της part – time εργασίας ιδιωτών γιατρών και 3. Θα οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στην οριστική έξοδο από το ΕΣΥ και όχι στην προσέλευση και παραμονή γιατρών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ, με προτεραιότητα τη γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών ( 2000 ευρώ καθαρά εισαγωγικός μισθός) και των υπόλοιπων υγειονομικών , τα επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες και για την αντιστροφή του brain drain, τη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, τη διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων, την επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και το σχεδιασμό 15.000 μόνιμων προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ (Κοινοτική φροντίδα- Επείγουσα Ιατρική- Αποκατάσταση- Εργαστήρια-Ψυχική Υγεία- Οδοντιατρική περίθαλψη- Ανακουφιστική φροντίδα κλπ).
Όπως τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, όλα τα παραπάνω, εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτουν και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής για σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ) στη δημόσια δαπάνη υγείας. Συμφώνησε για την ανάγκη κατασκευής νέου Δημόσιου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα λέγοντας ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από όπου θα χρηματοδοτούνται στο εξής όλες οι ανάγκες του δημόσιου τομέα υγείας.

Πρέβεζα, 9 Δεκεμβρίου 2022
Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ– Π.Σ.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα